1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "SURİYE'DEKİ DURUM UTANÇ"
"SURİYE'DEKİ DURUM UTANÇ"

"SURİYE'DEKİ DURUM UTANÇ"

Suriye'deki durumu insanlık vicdanında utanç ve leke...

A+A-

 

"SURİYE'DEKİ DURUM İNSANLIK VİCDANINDA BİR UTANÇ VE LEKEDİR"

“ŞİDDET DÖNGÜSÜNE SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMASI HER ZAMANKİNDEN DAHA ACİL”

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye'deki durumun insanlık vicdanında utanç ve leke olduğunu belirtti.

O'Brien, "BM Güvenlik Konseyi'ni, elindeki seçenekleri, ıstırap içindeki Suriye halkının gözünden tekrar değerlendirmeye çağırıyorum" dedi.

“ÜLKE NÜFUSUNUN YÜZDE 80’İ YOKSULLUK İÇİNDE”

O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'ne, Suriye'deki insani duruma ilişkin bilgi vererek, ülkedeki krizin sosyal ve ekonomik dokuyu tedrici şekilde tahrip ettiğini söyledi.

Ülke nüfusunun yüzde 80'inin yoksulluk içinde yaşadığını ve en temel ihtiyaçlarına bile ulaşamadığını ifade eden O'Brien, 4.6 milyon kişinin ulaşılması güç bölgelerde, 422 bin Suriyeli’nin de kuşatma altında bulunduğunu kaydetti.

“ŞİDDET DÖNGÜSÜNE SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMASI ACİL”

Konuşmasında, "Suriye'deki durum insanlık vicdanında bir utanç ve lekedir" diyen O'Brien, "Bu ümitsiz ve beyhude şiddet döngüsüne siyasi çözüm bulunması her zamankinden daha aciliyet kazanmıştır. BM Güvenlik Konseyi'ni, ellerindeki seçenekleri, ıstırap içindeki Suriye halkının gözünden tekrar değerlendirmeye çağırıyorum" diye konuştu.

“1 MİLYON KİŞİ DAHA EVİNİ TERK ETTİ”

Yılbaşından bu yana 1 milyondan fazla kişinin daha evlerini terk etmek zorunda kaldığını, komşu ülkelere sığınan kayıtlı mülteci sayısının da Temmuz ayı başında 4 milyona ulaştığını vurgulayan Stephen O'Brien, "Bu olağanüstü yükü omuzlayan, Suriyelilere cömertlik ve misafirperverlik gösteren ülkelere teşekkür ediyorum. Uluslararası toplum, Suriyeli sığınmacılara evsahipliği yapan ülkelere daha fazla destek vermeli ve daha fazla Suriyeliyi ülkelerine kabul etmeliler" şeklinde konuştu.

O'Brien, gelecek ay Şam'ı ziyaret etmeyi planladığını da kaydetti.

SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULMASI

Stephen O'Brien, toplantının ardından gazetecilerin, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması çalışmalarına ilişkin sorularını da cevapladı.

"Güvenli bölge" diyebilmek için güvenliğin garanti edilmesinin önemine işaret eden O'Brien, "Görmek istemediğimiz şey, bir yerin güvenli bölge ilan edilmesi, ardından insanların o bölgeye akın etmesi ve yeterli güvenliğin sağlanamaması" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.