1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. SURİYE'DEKİ VAHŞETİN FOTOĞRAFLARI BM'DE
SURİYE'DEKİ VAHŞETİN FOTOĞRAFLARI BM'DE

SURİYE'DEKİ VAHŞETİN FOTOĞRAFLARI BM'DE

Suriye'de rejim tarafından işkence ve insanlık dışı yöntemlerle öldürüldüğü belirlenen 11 bin kişiye ait fotoğraflardan bazılarının yer aldığı sergi BM'nin New York'taki Genel Merkezi'nde açıldı.

A+A-

DÜNYA KAMUOYUNA AA TARAFINDAN DUYURULAN VE SURİYE'DE ESED REJİMİ TARAFINDAN İŞLENEN SAVAŞ SUÇLARINI BELGELEYEN FOTOĞRAFLAR BM GENEL MERKEZİ'NDE AÇILAN SERGİDE İZLENİME SUNULDU

Suriye'de rejim tarafından işkence ve insanlık dışı yöntemlerle öldürüldüğü belirlenen 11 bin kişiye ait fotoğraflardan bazılarının yer aldığı sergi BM'nin New York'taki Genel Merkezi'nde açıldı.

Anadolu Ajansı'nca dünyaya duyurulan ve Suriye'de Esed rejiminin işlediği savaş suçlarını belgeleyen fotoğraflar, Türkiye, ABD, Katar, Fransa ve İngiltere'nin de aralarında olduğu 16 ülkenin desteğiyle hayata geçirilen sergide uluslararası toplumun dikkatine sunuldu.

Serginin açılışında konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) ABD ve BM Özel Temsilcisi NecibGhadbian, Suriye'de halen fotoğraflardakine benzer vahşet olaylarının yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Esed rejiminin işlediği savaş suçlarının IŞİD'in ortaya çıkmasıyla ikinci plana atıldığını dile getiren Ghadbian, bunun hesabının sorulmamasının aşırılık yanlılarına fırsat doğurduğunu kaydetti. Ghadbian, "BM ve uluslararası toplumun, Esed'in işlediği katliamların hesabını sormaması radikal grupların destek bulmasına yol açıyor" dedi.

Esed rejiminin 2014 yılında 32 bin 507 kişiyi öldürdüğünü ve bunların yüzde 75'ini sivillerin oluşturduğunu ifade eden Ghadbian, halen 200 bine yakın Suriyelinin de hapishanelerde olduğunu ve fotoğraflardakine benzer işkencelere maruz kaldıklarını söyledi.

Ghadbian, Suriye'deki krizin Cenevre Bildirisi temelinde siyasi diyalogla çözülmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, "Biz savaş suçlularından hesap sorulmasının her türlü siyasi çözümün bir parçası olmasını istiyoruz. Böylece suç işlemek isteyenler caydırılabilir ve kurbanlar terk edilmediklerini hisseder" diye konuştu.

"BU SUÇU İŞLEYENLERİN CEZASIZ KALMAMASI LAZIM"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de açılışta yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşananların, halkın meşru taleplerini seslendirmelerinin ardından gerçekleştiğini söyledi.

İşlenen suçların hep cezasız kaldığını vurgulayan Çevik, "Suriye rejimi eylemlerinin hesabını verecek. Suriye halkı da ülkelerini küllerinden yeniden inşa edecekler" değerlendirmesinde bulundu.

"Suriye halkı ve onların gerçek temsilcileri ile dayanışma içinde olmaktan onur duyuyoruz" diyen Çevik, şöyle devam etti:

"Uluslararası toplum, BM'nin kendi değerlerine sahip çıkarak Suriye halkının acılarını dindireceği günü bekliyor. O gün geldiğinde bu fotoğraftaki insanlar huzur içinde yatacaklar."

Çevik, açılışın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada da serginin amacının hesap verilebilirlik ilkesinin unutulmamasını sağlamak olduğunu anlattı.

Sergide yer alan fotoğraflara bakmanın çok zor olduğunu ifade eden Çevik, "Bu suçu işleyenlerin cezasız kalmaması lazım. BM Güvenlik Konseyi maalesef bu konuda henüz üzerine düşen adımı atmadı. BM içinde bu serginin düzenlenmesiyle, geniş bir koalisyon olarak bu hususun vurgulanmasını amaçladık" dedi.

"Sezar" kod adlı asker tarafından temin edilen ve işkenceyle katledildiği belirtilen 11 bin kişiye ait 55 bin fotoğraftan bazı örneklerin yer aldığı sergi, 20 Mart'a kadar açık kalacak

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.