1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. SURİYE'NİN SÜRESİ KISITLI!
SURİYE'NİN SÜRESİ KISITLI!

SURİYE'NİN SÜRESİ KISITLI!

Kimyasal silaha sahip olduğunu kabul eden ve bir askeri müdahaleyi engellemek için Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (CWC) onaylayarak, katılım belgesini BM'ye sunan Suriye'nin, CWC'ye göre 60 gün içinde kimyasal silah stoklarını ve imha planını sunması ger

A+A-

BM GENEL SEKRETERLİĞİ, SURİYE'NİN BU SÜRE TAMAMLANMADAN ÖNCE DE SÖZLEŞMENİN ŞARTLARINI YERİNE GETİRMEYİ TAAHHÜT ETTİĞİNİ BİLDİRDİ

Kimyasal silaha sahip olduğunu kabul eden ve bir askeri müdahaleyi engellemek için Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (CWC) onaylayarak, katılım belgesini BM'ye sunan Suriye'nin, CWC'ye göre 60 gün içinde kimyasal silah stoklarını ve imha planını sunması gerekiyor.

ABD'nin askeri müdahalede bulunma ihtimalinin artması ve Rusya'nın da devreye girmesiyle hızlanan diplomatik çabaların ardından Suriye CWC'ye katılma belgesini BM Genel Sekreterliği'ne sundu.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye'nin CWC'ye katılım belgesini BM'ye sunmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin sözleşmeye artık tam üye olduğunu kaydetti.

Caferi, Suriye'nin sözleşmeye katılarak, tüm kitle imha silahlarına karşı olduğunu göstermek istediğini de söyledi.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed tarafından ülkesinin "Kimyasal silahların geliştirilmesi, üretimi, stoklanması ve kullanımının yasaklanması ve bunların imhası" sözleşmesine katılması için imzalanan belgenin Genel Sekreterliğe ulaştığı bildirildi.

Açıklamada, sunulan belgede Suriye otoritelerinin sözleşme yürürlüğe girmeden önce bile gereklerini yerine getirme konusunda taahhütte bulunduğu ifade edildi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun'un Suriye'nin bu tutumundan memnuniyet duyduğunun kaydedildiği açıklamada, Genel Sekreter'in uzun zamandır tüm ülkelere sözleşmeye taraf olmaları çağrısı yaptığı hatırlatıldı.

CWC'YE GÖRE SURİYE'NİN 60 GÜN SÜRESİ VAR

CWC, taraf olan ülkelerin kimyasal silah kullanmasını, geliştirmesini, stoklamasını, transfer etmesini yasaklıyor. Sözleşmenin 2. maddesine göre taraf ülke tüm kimyasal silah stok ve üretim tesislerini imha etmek zorunda.

29 Nisan 1997'de yürürlüğe giren sözleşmeyi 7 ülke onaylamamıştı. Bu 7 ülkeden İsrail ve Myanmar, sözleşmeyi imzalamalarına rağmen henüz iç prosedürü tamamlayarak onaylamazken, Kuzey Kore, Angola, Mısır, Güney Sudan ve Suriye sözleşmeyi imzalamamıştı.

Suriye'nin katılım belgesini BM'ye sunmasıyla sözleşmeye taraf olmayan ülke sayısı 6'ya gerileyecek.

Sözleşmenin prosedürlerine göre "onay" ya da "katılım" belgesini BM Genel Sekreterliği'ne sunan ülke için sözleşme 30 gün sonra yürürlüğe giriyor.

3. maddeye göre, sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından taraf olan ülke 30 gün içinde kimyasal silah stoklarına ilişkin bilgileri ve bunların imha programını Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne bildirmek zorunda.

Dolayısıyla eğer Suriye katılım belgesinde beyan ettiği şekilde bu sürenin sonunu beklemeyeceği taahhüdüne sadık kalmaz ve uluslararası toplumun çabaları takvimi değiştirmezse sözleşmeye göre Suriye'nin kimyasal silah stoklarını ve bunların imha planını beyan etmek için 60 gün süresi olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.