1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Susuzluk çok tehlikeli...
Susuzluk çok tehlikeli...

Susuzluk çok tehlikeli...

Susuzluk çok tehlikeli...

A+A-

Su kaybının beyin kanamasına yol açabileceğini belirten Op. Dr. Candan Hundemir, su kaybının sadece su ile yerine koyulabileceğini söyledi.

Aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde terleme yoluyla fazla sıvı kaybederiz. Bu kaybedilen sıvı yerine yeterince konulmadığı zaman vücudun susuz kalması durumu ortaya çıkar. Özellikle toplum olarak az su içiyoruz. Bu bilinç küçük yaşlarda yeterince kazandırılmayınca bir alışkanlık ve ihtiyaç olmaktan çıkıyor. Özellikle yaşlı ve yüksek tansiyonu olan kişilerde su dengesi korunamadığı için beyin kanaması riski artmaktadır. Yine görülme yaş oranının oldukça geniş olduğu beyin damarlarında baloncuk sorunu olan kişilerde de kanama oranı sıcak havalarda belirgin yükselir. Bebek ve küçük çocuklarda da su kaybı bu tip kanamaların nedeni olabilmektedir.

BEYİN KANAMALARINA YOL AÇABİLİR

Vücudun susuz kalması ile kan basıncında ciddi oynamalar olabilmektedir. Kan basıncında bu tür ani inip çıkmalar, özellikle damar duvarı bozulmuş beyin bölgesi damarlarında yırtılma ve beyin içine kanamalara yol açabilir.

SADECE SU SIVI KAYBINI DENGELER

Halk arasında yanlış bir bilgi de ‘’çay, kahve, asitli içecekler ve meyve suları’’ tüketilmesinin de sıvı kaybını dengelediğidir. Oysa ki sıvı kaybını sadece ve sadece su ile yerine koyabiliriz. Özellikle yaz aylarında günde ortalama 2.5 - 3 litre su tüketilmelidir.

DİKKATLİ DİYET YAPILMALI

Aşırı su kaybını önlemede en basiti özellikle nem oranının yüksek ve güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (11.00-16.00 arası) dışarı çıkılmamasıdır. Bu saatlerde mecburen çıkılacaksa da baş bölgesi şapka ya da şemsiye ile korunmalı, tansiyon ilaçları düzenli alınıp diyet dikkatlice yapılmalıdır. En önemliside bol su tüketilmelidir.

Şayet bir kişide “bulantı, kusma, şiddetli başağrısı, şuur kaybı, bir taraf kol- bacakta güç kaybı (felç) konuşma bozukluğu “gibi bulgular görülüyorsa bu kişi yüksek beyin kanaması geçiriyordur.

Sonuç olarak aşırı sıcaklarda susamayı beklemeden su içilmelidir. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.