1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SUSUZLUK TÜRKMENKÖY’Ü DE VURDU!
SUSUZLUK TÜRKMENKÖY’Ü DE VURDU!

SUSUZLUK TÜRKMENKÖY’Ü DE VURDU!

Susuzluk Türkmenköy’ü de vurdu!

A+A-

Duygu ALAN

Ülke genelinde bu yıl yaşanan susuzluk sorunu Türkmenköy’de de vatandaşları mağdur etti. Kuraklığa bağlı olarak yer altı su kaynakları beslenemedi, bölgede şebekeyi besleyen su kuyuları kuruma noktasına geldi. Türkmenköy’de şebeke suyu yaklaşık bir haftadır kademeli olarak veriliyor.

Şebeke suyu, iki gün köyün bir yarısına, iki gün diğer yarısına veriliyor.

Köyde üreticiler başta olmak üzere halk, suyun yetersiz olması nedeni ile ciddi sıkıntı yaşıyor.

Türkmenköy’de maddi imkanı iyi olan bazı vatandaşlar, tanker ile su satın alarak ihtiyacını gidermeye çalışıyor, su satın alamayanlar ise çamaşır, bulaşık yıkamak, banyo yapmak gibi zaruri ihtiyaçlarını kıt kanaat su ile gideriyor.

Gözler Türkiye’den gelen suda

Beyarmudu Belediyesi’nden Havadis’e yapılan açıklamada, bölgedeki kuyularda suyun oldukça azaldığı bu nedenle Türkmenköy’e suyun kademeli olarak verilerek eldeki kaynağın tasarruflu bir şekilde kullanılmaya çalışıldığı belirtildi. Açıklamada, su sıkıntısının tamamen ortadan kalkmasının ise ancak Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun şebekeye verilmesi ile mümkün olabileceği kaydedildi.

Köylü açıklama bekliyor

Türkmenköy’de bazı vatandaşlar, şebeke suyunun kesileceğine ilişkin belediyeden önceden herhangi bir duyuru yapılmadığını, bu yüzden susuzluğa hazırlıksız yakalanarak mağdur olduklarını dile getirdi. Havadis’e konuşan köy halkı, “Belediye su konusunda köylüye hiçbir açıklama yapmadı. Suyun kesileceği duyurulmadığı gibi, neden kesik olduğu ve ne zaman köye yeniden şebeke suyu verileceğine ilişkin de bir açıklama yapılmadı. Biz de tasarruf etmedik. Şimdi su iki gün varsa iki gün yok. Mağduriyet yaşıyoruz ve bu sorun daha ne kadar sürecek bilmiyoruz” dedi.

Köy halkı ne dedi?

Pembe Gaziler “En son evimdeki musluklardan İki gün önce su aktı o da sapsarı, paslı gibiydi. Biz susuzluktan mağduriyet yaşarken köydeki Kültür binasında sürekli su var. Bahçesi sulanıyor. Bu haksızlık. Köylünün içme suyu bu şekilde kullanılamaz. Madem su sıkıntısı var, o zaman herkes tasarruf edecek. Ben köylüyü düşünerek tasarruf ediyorum. Çamaşır, bulaşık yıkamak için tasarruf ediyorum, istediğim zaman banyo yapamıyorum. Nereye kadar bu böyle devam edecek bilmiyoruz. Belediye ne öncesinden uyarıda bulundu ne de ne olacağı hakkında köylüye bir açıklama yaptı. Türkiye’den su gelecek denildi. O su da iki senedir barajda durur. Mağduruz.”

 

Ali Kızılşahin “Üç gündür musluklardan su akmıyor. Suyun kesileceğine ilişkin köylüye hiçbir ikazda da bulunulmadı, sorunun ne olduğu açıklanmadı. Biz de sebebi ondan bundan duyuyoruz. Kuyularda su azalmış ve Türkmenköy’e suyun iki günde bir verileceği söyleniyor. Köylü su ihtiyacını tankerle su satın alarak karşılıyor. Su hayattır, elektrikten daha önemli bir ihtiyaçtır. Susuz yaşam olmaz. Bu nedenle sorunun bir şekilde aşılması gerekir.”

Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol, köyde yaşanan su sıkıntısının şebekeyi besleyen kuyulardaki suyun azalması ile ilişkin olduğunu söyledi.

“Barajlarda, göletlerde suyu tutmayı beceremedik, sonunda biz de susuz kaldık” diyen Korol, Türkmenköy’ün bugünü yaşayacağının önceden belli olduğunu ve 5 yıldır bulunduğu her platformda bunu dile getirdiğini, gerekli tedbirlerin alınması gerektiği yönünde çağrılarda bulunduğunu ancak yetkililerin bu yönde bir adım atmadığını öne sürdü.

“Sorumlu yetkililerdir”

Ayşe Korol, kuyuları besleyen baraj ve göletlerde zamanında suyun tutulmadığını bugünkü yaşanan sıkıntının sorumlusunun yetkililer olduğunu öne sürdü.

Korol şunları söyledi: “Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’i aradım ve su sorunu ile ilgili yaşanan sıkıntının ne olduğunu, süreçte ne yapılacağını sorum. Başkan, köye artık kademeli olarak su verileceğini çünkü kuyularda suyun azaldığını söyledi. Ben de belediyeden bir yazı yazılarak köylünün sorun hakkında bilgilendirilmesini istedim. ‘Tamam. Zaten Türkiye’den su gelecek. Sorun bitecek’ dedi. Fakat bugün yaşanan bu su sıkıntısının bir gün önümüze geleceği yıllar öncesinden belliydi. Ben 2010 yılından beri mücadele ettim. Hatta bu su konusunda Vadili düşmanı ilan edildim. Ben bugünleri gördüm. Çünkü bizim bölgeye su kuyulardan sağlanır. Kuyuları da yağmur suyu besler. Barajlar, göletler dolarsa kuyular da dolar, kuraklık olursa kuyular kurur. Bunun için zamanında tedbir almak, barajdaki, göletlerdeki suyu tutabilmeliydik. Çok uyardım ama dikkate alınmadı. Vadili barajı zamanında doluydu ama ekili araziler sulansın diye bu su dağıtıldı. Köydeki gölete sahip çıkılmadı, bir de şahsa verildi, şimdi gölet ekili arazi oldu. Hiç tasarruf edilmedi. Şimdi Türkiye’den gelen suyu bekliyoruz. Biz kendi kaynaklarımızı idare edemedik, Türkiye’den gelen suyu hiç iare edemeyeceğiz.”

“Artık çok geç”

Ayşe Korol, gelinen noktada yapılacak tek şeyin mevcut kaynağı idareli kullanmak olduğunu söyledi.

Ayşe Korol, “Sorun belli ancak artık bir takım önlemler almak, baraj ve göletlere sahip çıkıp, oralarda biriken suyu tutmak için fazlası ile geç kalındı. Dolayısıyla şuanda yapılması gereken şey tasarruflu olmaktır. Yani iş yine vatandaşın sırtında. Herkes evindeki suyunu idareli kullanacak. Taki sorun bir şekilde tamamen çözümleninceye kadar” diye konuştu.

Edip: Kuyularda su azaldı suyu kademeli veriyoruz
Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, şebekeyi besleyen kuyularda yeterince su olmadığını bu nedenle bölgede su sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Edip, mevcut kaynağı tasarruflu kullanmak amacı ile hafta sonu itibari ile Türkmenköy’e şebeke suyunun kademeli olarak verildiğini kaydetti.

“Enginar üretimi aşırı su tüketimini getirdi”

İlker Edip, Türkmenköy’de büyük miktarda enginar üretimi yapıldığını bu sebeple bir çok kişinin kuyusunu enginar üreticilerine devrettiğini söyledi. Bölgedeki enginar üretiminin fazla su tüketimine neden olduğunu belirten Edip, şunları söyledi: “Susuzluğun sebebi tamamen kuyulardaki suyun azalmasıdır. Geçen yıl köydeki birkaç kişinin engeline rağmen iki tane kuyu ile su takviyesi yaptık ancak bölgede büyük miktarda enginar üretildiği için birçoğu kuyusunu enginar üreticilerine devretti. Enginar üretimi de maalesef bölgede çok fazla su harcanmasına neden oldu. Mevcut su tüm ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldı.”

“Türkiye’den gelecek su ile sıkıntı aşılacak”

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, bölgedeki su sıkıntısının aşılabilmesi için başka bir kuyudan takviye almayı düşünmediklerini kaydetti.

İlker Edip, “Türkiye’den KKTC’ye getirilen su, şebekeye verilinceye kadar mevcut suyu kademeli olarak vererek idare edeceğiz. O zamana kadar da halkımız su kullanımında ekonomik olmalı, suyundan tasarruf etmelidir. Araba, kapı önü yıkamaktan bir süreliğine kaçınmalıdır” dedi.

“Abartıyorlar”

İlker Edip, Türkmenköy’de yaşanan su sıkıntısına ilişkin bilgi almak isteyen kişilerin de belediyenin telefonlarını arayarak ya da belediyeye giderek istediği bilgiyi alabileceğini kaydetti.

Edip, “Türkmenköy’de neden şebeke suyu olmadığı hakkında çoğu zaten bilgi sahibidir. Belediyenin önceden duyuru yapmadığı için köylünün mağdur olduğu ise üç beş kişinin abartmasıdır. İsteyen belediyeye ya telefon açarak ya da giderek istediği bilgiyi alabilir” dedi.

Havadis

 

 

 

 

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.