1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SÜT İLE İLGİLİ BİLMEDİKLERİMİZ
SÜT İLE İLGİLİ BİLMEDİKLERİMİZ

SÜT İLE İLGİLİ BİLMEDİKLERİMİZ

Süt çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir!

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut, Süt ile ilgili bilmediklerimizi kaleme alarak, sütün uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığını yazdı..

Uzman Hatice Baygut süt ile ilgili bilmediklerimizi şöyle anlattı;

“Süt, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğelerini içeren en iyi kaynaktır. Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir besin maddesidir. Bunun için sütü sağlıklı tüketmek çok önemlidir.

BİLMEDİĞİMİZ ‘’SÜT’ÜN YARARLARINI’’ İNCELEYELİM:

Gebelik süresince probiyotik içeren süt içen kadınların spontan erken doğum riski azalmaktadır. Büyüme sürecinde süt ve süt ürünlerinden alınan yeterli miktarda alınan kalsiyum kemik yapımı için önemlidir. Özellikle çocukluk döneminde genetik potansiyel doruk kemik kütlesinin yapılandırılabilmesi için besin yolu ile kalsiyum alınmalıdır. Yapılan çalışmalarda yüksek oranda kalsiyum alımının özellikle yaşlı insanlarda kemik kaybı oranının azalmasıyla birlikte yeterli oranda vitamin D alımını sağlanmakta olduğu görülmüştür.

Gençlik döneminde en yüksek kemik kütlesini süt ile karşılama, ileriki yaşlarda osteoporozun önlenmesinde önemlidir. Ekstra süt takviyesi ile kısa süreli de olsa çocuklarda boy uzaması ve kemik kazanımının arttığı kesindir. Sağlıklı kemik yapısının oluşturmanın yanı sıra süt; bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını düşürür, diş çürüklerini önler, osteoporoz, diyabet ve kolon kanseri gibi bazı kanserlerden korur, yaşa bağlı bilişsel fonksiyonların kaybını azaltır, tokluk hissi yaratarak kilo yönetiminde olumlu etkiler sağlar. Menopoz dönemindeki kadınlarda ilk 5 yıl boyunca kemik bütünlüğünde hızlı bir düşüş görülmektedir.

Yapılan çalışmayla 1000-2000 mg süt kaynaklı kalsiyum alımıyla bu düşüşün engellenebildiği saptanmıştır. Yaşlılarda süt tüketiminin arttırılmasına yönelik stratejiler geliştirilmelidir. Çünkü kemiğin asıl yapısal bileşeni olan kalsiyumun yaşlılık döneminde de korunması için süt mutlaka içilmelidir. Özellikle menopozu takip eden östrojen yetersizliğinden dolayı kemik yoğunluğundaki hızla azalmayı önlemek açısından günde yeterli süt tüketerek diyet kalsiyumunu almak gerekmektedir. Kemiğin kütlesel ağırlığını arttırmak değil olabilecek farklı etkenlere karşı kemikte hali hazırda olan yoğunluğu korumak açısından sütte bulunan kalsiyum mutlaka yaşlılık döneminde de alınmalıdır.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.