1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SÜT SEKTÖRÜ DİBE VURUYOR!
SÜT SEKTÖRÜ DİBE VURUYOR!

SÜT SEKTÖRÜ DİBE VURUYOR!

Süt sektörü dibe vuruyor;

A+A-

 

Süt sektörü dibe vuruyor.

İmalatçıların borçlarını düzenli ödememesinden dolayı sorun yaşayan Süt Endüstrisi Kurumu (SUTEK) , üreticiyi ödeyemiyor.

Tıkanıklık işini düzgün yapanı da zora sokuyor.

 

BORÇLARI 11 MİLYONU BULDU: İmalatçılardan sattığı sütün parasını alamayan Süt Endüstrisi Kurumu zor günler yaşıyor. Sadece üç süt imalatçısı şirketten alacağı 11 milyonu bulan kurum, maddi zorluklar nedeniyle üreticiden aldığı sütü de ödeyemiyor

EN FAZLA ALACAK 7 MİLYON: SÜTEK’in imalatçılardan alacağı süt parası gittikçe artıyor. Kurumun, Özlem Süt Ürünleri’nden 7 milyon TL, Özsüt Süt Ürünleri 3 milyon TL ve Akgöl Süt Ürünleri’nden alacağı ise 1 milyon TL’yi buldu

60 GÜN SONRA PARASINI ALIYOR: SÜTEK üreticiden her 15 günde bir süt alarak üç listenin tamamlanmasının ardından bir listelik ödeme yaparak işleyişini sürdürüyor. İmalatçılardan alacağını ise 60 gün vade ile tahsil eden kurum sistemin düzensizliği nedeniyle üreticiyi ödemekte güçlük çekiyor

İMALATÇI DEVLETİ, ÜRETİCİ İTHALATÇIYI SUÇLADI: SÜTEK’in bu durumda olmasının nedeninin devletin politikası olduğunu ifade eden imalatçılar, teşvik sistemine yüklendi. Üretici ise ülkede üretilen süt ürünlerinin ithal olarak ülkeye girişine izin verilmemesini istedi

HER AŞAMADA TEŞVİK: Kamu maliyesi her aşamada süte destek veriyor. 2014’te çiğ süte verilen teşvik 40 milyon TL. Desteğin amacı, sütün fiyatını aşağıda tutarak sütü ürünlerinin fiyatını aşağı düşürmek. Üreticiden 1.38’e alınan süt, imalatçıya 1.13’e satıldı. Üçüncü ülkeler ve Türkiye’ye gönderilen hellimin kilosu için 2 TL, kaşarın kilosu için 1.8 TL teşvik ödendi. İmalatçıya ödenen toplam miktar 17 milyon TL

Süt imalatçılarının Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK)’na olan borçlarını geç ödemesi kurumu zor duruma bırakıyor. SÜTEK’in imalatçılardan alacağını gününde tahsil edememesi nedeniyle üreticiler SÜTEK’ten zamanında süt bedellerini alamıyor. 
Kurum, üreticilerden 15 günde bir süt alarak 45 güne denk gelen üç listenin tamamlanmasının ardından bir listelik ödeme yapıyor. İmalatçılara sattığı sütün bedelini ise 60 gün sonra alabiliyor. İmalatçıların 60 günlük vadeyi geciktirmesi durumunda da kurum üreticiyi ödeyemiyor.

3 şirketin borcu başı çekiyor

Süt Endüstrisi Kurumu’na borcu olan şirketler arasında 7 milyon TL ile Özlem Süt Ürünleri başı çekiyor. Özlem Süt Ürünlerini Özsüt Süt Ürünleri 3 milyon TL ile takip ediyor. Akgöl Süt Ürünleri Şirketi’nin ise SÜTEK’e 1 milyon TL borcu bulunuyor.

İmalatçılar hükümeti sorumlu tuttu…

İmalatçılar göre SÜTEK’e yapılması gereken ödemelerin gecikmesinin nedeni hükümetin uyguladığı yanlış politikalar. İmalatçılar ödemelerde bir düzen sağlanması ve üreticinin hem imalatçının hem de kurumun karı için arz talep dengesinin kurulmasını istedi. Planlama ve satış ürününün verimli ve kaliteli olması gerektiği yönünde görüş bildiren İmalatçılar, gerekli tedbirlerin ve buna uygun fiyatlandırmanın önceden yapılıp duyurulmasını talep etti.

Üretici: 3 bordro tamamlanınca 1 bordro ödenir

Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Müdürü Aytaç Üretici, üreticiden 15 günlük
periyotlar şeklinde süt alındığını ve her ayın 5’i ve 20’sinde ödeme yapılması
prensibi olduğunu anlattı. Üreticiden her 15 günlük devreler halinde alınan süt 3 bordronun tamamlanmasının ardından 1 bordroluk ödeme yapıldığını kaydeden Üretici, imalatçılara da kurumdan aldıkları süt parası ödemelerinde dış piyasa için 60 iç piyasa içinse 30 gün süre tanındığını açıkladı.

Üretici bu sistemin 2012 yılında imalatçıların talebi üzerine uygulanmaya başlandığını ifade etti. İmalatçıdan yapılan tahsilat ile üreticiye yapılan ödemelerin tam çakışmaması, üretici ödemelerinde zaman zaman aksamalar yaratmaktadır diyen Üretici, bununla birlikte bazı imalatçıların faturalarını ödemede, tanınan vade dışında gecikmeler yaşandığını anlattı. Üretici, bu gecikmelerin üretici ödemelerinde sıkıntının büyümesine neden olduğunu kaydetti. Üretici, “Süt ürünleri imalatçılarına tanınan ödeme sürelerinin uzun olması, buna karşın üreticiyi daha erken ödeme gayretimiz zaman zaman sorunlara neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

“Gecikmeler sıkıntı yaratıyor”

Üretici şu şekilde konuştu: “Vadesi dolan bir imalatçı ödemesini geciktirdiği zaman 60 günlük vade nedeniyle henüz vadesi gelmeyen faturalarını da hesaba katarsak dört faturası daha bulunmakta olduğundan en az beş fatura gecikmiş olmakta dolayısıyla ödeme gecikmelerine rahatça önlem alamıyoruz ve hemen sütü kesme yoluna gidemiyoruz. Yaklaşık 55 ile 60 arasında firma var. Ancak bunların 15’i büyük firmadır. Firmaların bir kısmı ödemesini düzenli yapıyor.”

Avunduk: Fiyatları devletin belirlemesi sıkıntı

Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk ticaret yapan işletmelerin iki nedenden dolayı güçlüğe düştüğünü anlattı. Nedenler bir tanesinin işletmecinin şirketini yönetememesi olduğunu kaydeden Avunduk, ikinci sebebinin ise dış etkenler olduğunu anlattı. Avunduk, işletmelerin yöneticisinin aldığı kararlarla büyüyüp geliştiği ya da küçüldüğünü söyledi ve şu şekilde konuştu:
“Sizin sattığınız bir ürünün ham madde fiyatını devlet belirliyor ve bunu belirlerken de sizin kaça sattığınıza ya da nasıl sattığınıza bakılmıyor. Bunu siyasi makamlar belirliyor. Bakanlık biliyor mu kaça mal ediyorsunuz, pazardaki durum nedir. Hiçbir şeyden haberleri yok. Üreticinin talebini karşılamak için zammı yapıp imalatçının önüne koyuyor.”

“Geçen yıl örneğini yaşadık”

Geçen yıl bakanlığın sütün en yoğun olduğu dönemde sütte yüzde 18 ile 19 civarında zam yaptığını kaydeden Avunduk, bu durumun ekonomik akla aykırı ve yanlış tutum olduğunu ifade etti. Avunduk, bir ürünün arzı fazla olup talebi düştüğünde bu ürünün fiyatının yükseltilmesinin doğru bir uygulama olmadığının altını çizdi.

Avunduk 3 madde ile özetledi

Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, hem imalatçılar, hem üretici hem de SÜTEK’in zarar etmemesi için arz talep dengesinin kurulması gerektiğini belirtti. Avunduk, süt sektöründe planlama yapılması ve satış ürününün verimli ve kaliteli olması için fiyatlandırmanın önceden yapılıp duyurulması gerektiğini savundu. Avunduk, ihracat ve satışta sıkıntı olmadığını açıkladı.

“Herkes elini taşın altına koymalı”

Süt üretiminin arttığı dönemde üreticinin de kurumunda imalatçılarında elini taşın altına koyması gerektiğini savunan Avunduk, ancak süt üretiminin arttığı dönemde sadece imalatçının karını düşürerek satış yapmaya çalıştığını kaydetti. Avunduk, “Bu tek taraflı olmaz. Normal satış doğası gereği fazla olan ürünün fiyatında indirim yapılarak satmaya çalışırsınız” dedi. 

“Üretim tüketimden yüzde 60 fazla”

Süt üretiminin tüketimden yüzde 60 fazla olduğunu kaydeden Avunduk, bu nedenle bakanlığın yaptığı teşvik açıklamalarını da şaşkınlıkla izlediğini ifade etti. Avunduk, “Üretimin tüketimden fazla olduğu bir yerde nasıl teşvikten bahsedersiniz” sorusunu sorarak, bakanlık yetkililerinin üretici ve imalatçıları boş yere ümitlendirdiğini anlattı.

Naimoğluları: Yapılandırma işe yaradı

Süt Kurumu’nun imalatçıların borçlarıyla ilgili yapılandırmaya gittiğini kaydeden Naimoğluları bunun ardından imalatçıların kuruma olan borçlarını ödemeye başladıklarını anlattı. Bu uygulamanın adından tekrar bu şirketlere süt vermeye başladıklarını kaydeden Naimoğluları, Türkiye’ye doğru fiyatla gidilmesi gerektiğini söyledi. Naimoğluları ayrıca Arap ülkeleri için verilen teşviklerin iç piyasa için verilmesi gerektiğini belirtti.

“İthalat rakamı yüksek”

2013 yılında ülkeye 37 milyon TL’lik ve 2014 yılında da 40 milyon TL’lik ithal et ve süt ürünü getirildiğini kaydeden Naimoğluları, “Kendi ürettiğimiz ürünlerin ithal edilmesi doğru değildir” dedi. Naimoğluları, ülkede artık kırmızı peynir üretimine de başlandığını söyleyerek dışarından gelen ürünler için doğru ortamın yaratılması gerektiğini ifade etti.

“Piyasa fiyatının düşmesi için teşvik veriliyor”

Naimoğluları, üreticiye ve imalatçıya verilen teşviklerin amacının tüketiciye daha düşü fiyata ürün satılması olduğunu anlattı ve şu şekilde konuştu:

Geçen yıl itibari ile 55 milyonluk teşvik verildi. 40 milyonu çiğ süt desteği. Bu destek süt ürünlerinin pahalı olmaması için veriliyor. Üreticiden 1.38’e alınan süt imalatçıya 1.13’e üreticiden 1.30’a alınan süt imalatçıya 1.10 veriliyor. Üçüncü ülkeler ve Türkiye’ye gönderilen hellim için 2 TL, kaşar için 1.8 TL verilmektedir. Bunun için geçen yıl ödenen miktar 17 milyon TL civarındadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.