1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SÜT ÜRÜNLERİNDE ZAM KAPIDA
SÜT ÜRÜNLERİNDE ZAM KAPIDA

SÜT ÜRÜNLERİNDE ZAM KAPIDA

Süt ürünlerinde zam kapıda

A+A-

ZAM KAPIDA: CTP-UBP koalisyon hükümeti, inek sütüne verilen 32 kuruş desteğin kaldırılmasını tasarladı. İmalatçılar, hükümet programının hayata geçirilmesi halinde ihracatta ciddi sıkıntılar yaşanacağını, ithal ürünlerle rekabet edilemeyeceğini, süt ve ürünlerinin zamlanacağını iddia etti

HELLİM-KAŞAR 10 KAT ZAMLANACAK: Süt İmalatçıları Birliği’nden alınan bilgiye göre, politikanın uygulanması halinde süt ürünlerinde fiyatların şöyle olması öngörülüyor:

fiyat-001.jpg
Süt ürünleri imalatçıları, hükümet programının hayata geçirilmesi halinde inek sütü üzerinden kaldırılacak olan 32 kuruş devlet desteğinin süt ve süt ürünlerinin fiyatına yansıyacağını kaydetti.

Süt İmalatçıları Birliği’nin hesaplamalarına göre, hükümet programı aynen uygulanırsa şuan kilosu 19 TL’den tüketiciye ulaşan Kaşar’ın fiyatı 23 TL olacak

Hellimin kilosu ise inek sütü üzerinden devlet desteğinin kaldırılması ile 18 TL’den 22 TL’ye çıkacak.
Marketlerde, 2.50 TL ile 3 TL arasında tüketiciye satılan 1 litrelik işlenmiş sütün (pastörize süt) zamlı yeni fiyatı ise 3.50 TL civarında olacak.

İnek sütü üzerinden kaldırılan destek yoğurt fiyatlarına da zam olarak yansıyacak. Yoğurt fiyatları en az 2 TL zamlanacak buna göre, kilosu 4.30 TL’den satılan yoğurdun zamlı satış fiyatı ise 6.30 TL’ye çıkacak.

“Market raflarını ithal süsleyecek”

KKTC’deki günlük süt üretiminin yüzde 60’ının ihraç edildiğini ifade eden süt imalatçıları, inek sütü üzerindeki desteğin kaldırılması ile birlikte süt ihracatının duracağını söyledi.

İç piyasada ise üretilen süt ve süt ürünlerini satamayacaklarını ifade eden imalatçılar, “Zaten mevcut durumda ithal ürünler ile baş edemezken, inek sütüne verilen devlet desteğinin kaldırılması ile ithal ürünler ile rekabet edebilirlik tamamen ortadan kalkacak” dedi.
Hükümetin söz konusu politikayı hayata geçirmesi ile imalatçıların kısa süre sonra hayvancıdan süt alamayacağını söyleyen imalatçılar, “Yerli üretim bitecek. KKTC’de market raflarını ithal süt ve süt ürünleri süsleyecek” dedi.

Avunduk: Hayat pahalılığı körüklenecek

Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, inek sütü üzerinden devlet desteğinin kaldırılması durumunda süt ve süt ürünlerinde de zammın kaçınılmaz olacağını kaydetti.

Avunduk, “işlenmiş süt en az 50 kuruş zamlanırken hellim ve kaşar kaldırılan devlet desteği miktarının 10 katı, yoğurt ise 5 katı kadar zamlanacak” dedi.

Candan Avunduk, “Buna göre, inek sütüne verilen desteği 32 kuruş olarak hesapladığımızda, 1 kilo kaşar 19 TL’den 23 TL’ye, 1 kilo hellim 18 TL’den 22 TL’ye, 1 kilo yoğurt 4.30 TL’den 6.30 TL’ye çıkacak. İşlenmiş 1 litre süt ise 3 TL’den 3.50 TL’ye çıkacak” diye konuştu.

Süt ve süt ürünlerinin zamlanması ile hayat pahalılığının körükleneceğini, satın ama gücünün düşeceğini belirten Avunduk, tarımsal sanayicilerin ürünlerinin ise ithal ile rekabet edilemez hale getirileceğini ifade etti.

“Hükümet hem imalatçıya vuracak hem de üreticiye”

Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, hükümet programında yer alan “Halkın yoğunlukla tükettiği süt ürünleri ucuzlatılacak” şeklindeki maddenin ise ithal ürünler için konulduğunu iddia etti.

Avunduk, “Yani hükümet bu kararı ile hem içerde süt fiyatını zamlıyor hem de ithal üzerindeki fonları kaldırıyor. İthal ile rekabet etmekte zorlanan imalatçıları, bu madde ile ithal ile hiç rekabet edemez duruma getirmeyi öngörüyor” diye konuştu.

Candan Avunduk, politikanın hayata geçirilmesi ile ihracatın önünün kapanacağını, iç piyasada ise yerli sütün tüketilemeyeceğini söyledi.

Avunduk, “Hükümet bir yandan hayvan üreticisine diğer yandan da imalatçıya vurmuş olacak. Hayvan üreticisinin etlerini doğru düzgün politikalarla yönetemediklerinden karkas eti fiyatı 10-12 TL’den 20 TL’ye çıkarılması gerekirken üreticiyi birde oradan vuracaklar” dedi.

“Hükümetin gayretini anlayamıyoruz”

Candan Avunduk, “Bu kadar yüksek fiyata ihracatçı imalatçılar ihracatta rekabetin çok gerisinde kalacak, mallarını pazarlayamaz hale gelip aldıkları sütü değerlendiremeyecekler” diyen Candan Avunduk, şunları söyledi: “Kabak gene imalatçı ile üreticinin başına patlayacak. Ne üreticinin ne de imalatçının maliyetlerini düşürme yönünde herhangi bir çalışma yapmayan yeni hükümet, her ne hikmetse her ikisinin de maliyetlerini arttırma yönünde müthiş bir gayret içerisine girmiştir. Bunun anlamakta güçlük çekiyoruz.”

Akbıçak: Uygulama hayata geçirilirse büyük kaos olacak

Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd. Direktörü Halil Akbıçak, inek sütü üzerindeki desteğin kaldırılması ile iç piyasada ve de özellikle ihracatta ciddi sıkıntılar yaşanacağını kaydetti.

KKTC’de süt üretiminin yüzde 60’nın ihraç edildiğini söyleyen Akbıçak, “Dünyada süt satışlarında ciddi sıkıntılar var. Süt kotaları yükseldi. AB süt kotasını kaldırdı, alım gücü düştü. Türkiye de böyle bir yaklaşımda.  Sütler çoğaldı, buna bağlı olarak satışlarda durgunluk var. Süt fiyatları aşağı doğru iniyor. İhracat tamamen duracak. İthalin önü de iyice önünü açılmış olacak” dedi.

İç piyasada da satışların duracağını öne süren Halil Akbıçak, şunları söyledi: “Dışarıya satamayacağız, içerde Pazar bulamayacağız.  Market, restoran ve otellerde şimdi çok ciddi vadeler oluşmaya başladı. Almış olduğumuz sütün bedelini her 15 günde ödemek zorundayız. Ham sütteki fiyat artışını satıştaki maliyete aktaramazsak zaten vadede kaybederken her 15 günde bir imalatçının sırtına ekstra yük binecek ve üreticiyi ödeyemeyecek. İmalatçıdan parasını alamayan üretici yemini alamayacak. Ya hayvanını kestirecek ya batacak. Kısacası büyük bir kaos olacak. Dolayısıyla bu hiç yerinde bir karar olmayacak. Hükümet programında inek sütünde desteğin kaldırılacağı bunun yerine doğrudan gelir desteğinin sağlanacağı belirtilmiş ancak süt, et ve arpaya zam yaptıktan sonra doğrudan gelir desteğinin bir anlamı olmayacak.”

Zengin: Hem üretici hem imalatçı hem de tüketici zarar görür

Başpınar Süt Mamülleri Direktörü Ahmet Zengin, inek sütünde desteğin kaldırılması ile birlikte maliyetin artacağını dolayısıyla üretilen sütün işlenemeyeceğini kaydetti.

Ayrıca ihracatın durup, ithalatın önünün ise iyice açılmış olacağını ifade eden Ahmet Zengin, şöyle konuştu: “İnek sütüne verilen destek kaldırılırsa ada süte boğulur. Çünkü maliyet artar ve imalatçı sütü işleyemez. Rekabet edebilirlik biter, ihracat durur. Yine kararın hayata geçirilmesi ile zaten KKTC’de market raflarında yerini almış olan ithal süt ve süt ürünlerinin çeşidi 15’ten 20’lere 25’lere çıkar.  İhracatı durdurmak zorunda klan imalatçı bu kez ürünü iç piyasada satmaya çalışmak zorunda kalır bu sefer iç pazarda bir yığılma olur ve satış yapılamaz. Kısacası, hükümetin söz konusu politikası uygulanırsa hem üretici, hem imalatçı hem de tüketici bundan zarar görür. Kazanan ise yine ithal olur.”

Özdeğirmenci: Süt fiyatındaki artış piyasaya yansıyacak

Mis Ltd. Mis Yoğurtları Direktörü Mustafa Özdeğirmenci, çiğ süt üzerinden kaldırılan desteğin süt ve süt ürünlerine zam olarak yansıyacağını dile getirdi.

Mustafa Özdeğirmenci, “İnek sütünde kaldırılan destek sütün fiyatını arttıracak bu da süt ürünlerine zam olarak yansıyacak. Süt ürünlerine yapılacak olan zammın ne kadar olacağı ise kaldırılan destek miktarı, girdi maliyetleri hesaplanarak belirlenecek” dedi.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.