1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "SUYU TESLİM ETMEK, MÜZAKERE MASASINDA DA ELİMİZİ ZAYIFLATIR"
"SUYU TESLİM ETMEK, MÜZAKERE MASASINDA DA ELİMİZİ ZAYIFLATIR"

"SUYU TESLİM ETMEK, MÜZAKERE MASASINDA DA ELİMİZİ ZAYIFLATIR"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs müzakerelerinde dönüşümlü başkanlığın görüşüldüğü bir dönemde,

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs müzakerelerinde dönüşümlü başkanlığın görüşüldüğü bir dönemde, Kıbrıs Türk halkının kurumlarının tek tek elden çıkarılmasının, müzakere masasında Kıbrıs Türk tarafının elinin zayıflamasına neden olabileceği gibi, toplumun geleceği açısından da son derece tehlikeli bir durum yaratabileceğini söyledi.

Özyiğit, “Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın bilerek kapatıldığını, Ercan Havaalanı ile DAÜ'de üniversite öncesi kurumların devredildiğini, telefonun elden çıkarılmaya çalışıldığını, şimdi de tüm yerel su kaynaklarının özele devretme çalışması yapıldığını” savunarak, "Böylesi bir durumda insana sormazlar mı; suyunu, elektriğini, okullarını, havalimanlarını yönetemezken, hangi hakla dönüşümlü başkanlığı istiyorsunuz? Müzakere masasında dönüşümlü başkanlık gibi Kıbrıslı Türklerin gelecekteki siyasal varlığı için önemli konularda ısrar edebilmek için, kendi kurumlarımızı yönetmemiz hayati derecede önemlidir" dedi.

Su yönetiminin bu açıdan da önemli olduğuna vurgu yapan Özyiğit, su yönetiminin ülke kurumlarınca yapılmasının Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmesinin doğal bir sonucu olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, Cemal Özyiğit başkanlığındaki TDP heyeti hafta sonu İskele'de bazı bölgeleri ziyaret ederek, vatandaşlarla sohbet etti, bölgedeki sıkıntıları dinledi, TDP'nin görüş, düşünce ve politikalarını anlattı, ardından da Mehmetçik'te bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Mehmetçik Türk Çiftçiler Birliği salonunda yer alan toplantıya, Genel Başkan Cemal Özyiğit, Genel Sekreter Asım İdris, İskele İlçe Başkanı Kemal Yıldız, Milletvekili Hüseyin Angolemli, bazı PM ve MYK üyeleri ile bölge halkı katıldı.

"İSKELE-KARPAZ BÖLGESİNE ÖZEL ÖNEM VERİLMELİ"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede yaşanmakta olan ekonomik kriz ile işsizliğin İskele bölgesini iki kat fazla etkilediğini belirterek, İskele bölgesine özel önem verilmesi gerektiğini söyledi. Ülkede ekonomik açıdan kötü bir dönemden geçildiğini, ancak özellikle İskele-Karpaz bölgesinde durumun çok daha kötü olduğunu ileri süren Özyiğit, “İskele bölgesi adeta üvey evlat muamelesi görmektedir. Halkını düşünmeyen CTP-UBP hükümeti, İskele bölgesini kaderine terk etmiş durumdadır.

Bölge halkı bu şekilde yaşamayı hak etmiyor” dedi.

"TESLİMİYET METNİ"

Konuşmasında su konusuna da değinen Özyiğit, TDP olarak suyun Geçitköy barajında merkezi yönetim tarafından satın alınıp, yerel yönetimlere satılması, tahsilatın da yerel yönetimler tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.

Özyiğit, “tüm su kaynaklarını özele devredecek olan, fiyatı özelin belirleyeceği, devletin sadece seyirci konumda kalacağı, anlaşmazlık durumunda özel şirkete hiçbir yaptırımın uygulanmamasını” öngördüğünü belirttiği TC ile KKTC hükümetleri arasında uzlaşıldığı bahsedilen anlaşma metnini “teslimiyet metni” olarak niteledi. Özyiğit, "Biz bu anlaşmayı dayatma olarak görüyor, imza atacakları protesto ediyor ve tüm kesimleri direnişe çağırıyoruz" dedi.

BURHAN: “TEKELLEŞME GETİRECEK"

TDP MYK üyesi Mehmet Burhan da, toplantıda katılımcılara TC ile KKTC hükümetleri arasında uzlaşıldığı bahsedilen anlaşma metninin içeriği hakkında bilgi verdi.

Burhan, anlaşmayla birlikte, “KKTC Su İşleri Dairesi'nin, suyu Güzelyalı'dan özel şirkete devretmek kaydıyla TC'den satın alacağını, suyun belediyelerin depolarına kadar, TC Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yönetileceğini, KKTC'nin sadece denetim yetkisi olacağını, tüm içme suyu, yağmur suları ve atık sular (kanalizasyon) işletmesinin özel şirkette olacağını, tüm fiyatların şirket tarafından belirleneceğini, tüm ülkede tek tarife sistemi uygulanacağını,  enerji santrali kurulması durumunda maliyetin yüzde 50'sinin faturalara yansıtılacağını, yerel su kullanımına artık ruhsat verilmeyeceğini, özel şirket yükümlülüklerini yerine getirmediği durumlarda kesin bir yaptırım olmayacağını, uyuşmazlıklarda ilk olarak İstanbul Tahkim Merkezi'ne başvuru yapılabileceğini” aktardı. 
Sözleşmeye bakıldığında suyun yönetiminin gerçekte KKTC'ye verilmediğini sadece kelime oyunu olduğunu savunan Burhan, "Su ve su kaynaklarının teslim edilmesi kabul edilemez, bu anlaşma imzalanma bir yana, görüşülemez bile" dedi.

Burhan, ülkenin suya ihtiyaç duyduğunu ancak yerel su kaynaklarının da devredilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, bunun tekelleşme getireceği uyarısında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.