1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SUYUN KKTC’DE DAĞITILMASINA KASIM 2014’DE BAŞLANACAK
SUYUN KKTC’DE DAĞITILMASINA KASIM 2014’DE BAŞLANACAK

SUYUN KKTC’DE DAĞITILMASINA KASIM 2014’DE BAŞLANACAK

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Türkiye’den suyun ilk etapta başkent Lefkoşa’ya verileceğini bunun da ancak Kasım 2014’te mümkün olabileceğini söyledi.

A+A-

DAYIOĞLU: “İHALELERİN ŞARTNAMELERİNE GÖRE TÜRKİYE’DEN GELECEK SU EN ERKEN KASIM 2014’ÜN SONUNDA KULLANILABİLECEK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Türkiye’den suyun ilk etapta başkent Lefkoşa’ya verileceğini bunun da ancak Kasım 2014’te mümkün olabileceğini söyledi.

Dayıoğlu, KKTC’ye 50 yıl, yılda 75 milyon ton içme ve kullanım suyu temin etmesi amaçlanan “KKTC’ye İçme Suyu Temin Projesinin” KKTC ayağı olan Geçitköy Barajı’nda incelemelerde bulundu.

Bakan Sami Dayıoğlu, 24 milyon TL’lik projeyi finanse eden TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri yetkililerinden aldığı bilgi ışığında, Geçitköy Barajı ziyareti esnasında TAK’a açıklama yaptı.

Daha önceki açıklamalarda suyun TC’den KKTC’ye Mart 2014’te akacağının belirtildiğini  hatırlatan Dayıoğlu, Kasım Aralık aylarında dalgaların denizde boru döşemeye uygun olmadığını, dolayısıyla deniz isale hattının inşasına ancak 2014 bahar ayında başlanabileceğini anlattı.

İhale şartnamesine göre deniz isale hattının Eylül 2014’te, arıtma tesisi inşasının 3 Kasım 2014, Lefkoşa isale hattının ise 11 Kasım 2014’te tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Dayıoğlu, “İhalelerin şartnamelerine göre Türkiye’den gelecek su en erken Kasım 2014’ün sonunda kullanılabilecek” dedi.

Gelecek olan suyun Lefke’den Karpaz’a kadar tüm bölgelere dağıtılacağını anlatan Dayıoğlu, ancak ilk etapta Türkiye’den gelecek olan suyun, dağıtım projesi ihalesi sonuçlanan Lefkoşa’ya verileceğini kaydetti.

Ülke genelinde içme suyu dağıtımının, biri ihalesi sonuçlanan Lefkoşa olmak üzere 4 paket halinde yapılacağını kaydeden Dayıoğlu, diğer üç paketin çalışma aşamasında olmasından dolayı henüz ihalesine çıkılmadığını dolayısı ile tamamlanma tarihinin de belli olmadığını kaydetti. Dayıoğlu, dağıtım için 460 kilometrelik isale hattının öngörüldüğüne de dikkat çekti.

Türkiye’den yılda gelecek olan 75 milyon ton suyun yarısının içme diğer yarısının tarımsal faaliyetlerde kullanılacağını anımsatan Dayıoğlu, ilk aşmada tarımsal faaliyetler için Güzelyurt havzasına su verileceğini kaydetti. Söz konusu bölgeye tarımsal amaç için suyun nasıl verileceği konusunda ihale aşamasına henüz gelinmediğini kaydeden Dayıoğlu, tarımsal kullanım için suyun dağıtımı ile ilgili ellerinde biri pompa kullanarak diğeri ise tünel olmak üzere iki alternatif bulunduğunu anlattı.

Ak Eli İnşaat tarafından yürütülen ve yaklaşık 25 milyon TL maliyeti olan Türkiye’den su getirme projesinin bir parçası olan Geçitköy göletinin kapasitesi 24 milyon metre küp’e çıkarılıyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.