1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TABELALAR TEHLİKE SAÇIYOR
TABELALAR TEHLİKE SAÇIYOR

TABELALAR TEHLİKE SAÇIYOR

Tabelalar tehlike saçıyor;

A+A-

Anayol kenarlarına yerleştirilen dev reklam tabelaları görüntü ve çevre kirliliği oluştururken, sürücüler için de kaza riski taşıyor

Ülkede alkollü araç kullanımından dolayı meydana gelen kazaların sayısında artış olurken, yol kenarlarında, alkollü içecek  reklamlarının fazlalığı da dikkatlerden kaçmıyor

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, anayollardaki reklam tabelalarının can güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaştığına işaret ederek, yetkililerin tedbir alması için tabelalar yüzünden birinin ölmesi mi gerektiğini sordu. Sevay, ilgili makamları, kararlar alarak bu çevre kirliliğinin önüne geçmeye çağırdı

Halkın Sesi - Fehime ALASYA

Turizmin lokomotif sektör kabul edildiği ülkemizde, anayol kenarlarına gelişigüzel yerleştirilen dev reklam tabelaları, görüntü kirliliği yanında, sürücüler için de büyük tehlike oluşturuyor.

Ercan Havaalanı’ndan ülkeye gelen turistler,  turizmin başkenti Girne’ye giderken, yol kenarında sağlı sollu dizilmiş tabela yığınlarının arasından doğayı görmeye çalışırken, dikkat dağıtan reklam tabelaları, güvenli sürüş için risk unsuru taşıyor.

Lefkoşa-Girne Anayolu üzerinde gelişigüzel yerleştirilen reklam tabelaları, hem çevre estetiğini bozuyor hem de sürücülerin dikkatini dağıtarak kazalara davetiye çıkarıyor.

Sütunlar veya demir ayaklar üzerine monte edilen büyük tabelalar, yola çok yakın mesafede olmasından dolayı kaza riskini artırıyor.

Restoran, casino, otel, hazır giyim, telefon operatörü ve alkollü içecek reklamlarının ön planda olduğu reklam tabelaları, özellikle düz mevkilerde ve göz alıcı tepeler üzerine yerleştirilmiş durumda.

Oldukça büyük ve göz alıcı bazı reklam panolarının ise boş olması, birer demir yığını olarak veya beyaz bir duvar gibi boş, atıl vaziyette kalması ayrı bir çirkinlik oluşturuyor.

Gönyeli Çemberinden Boğaz Kavşağına kadar olan yaklaşık 8 kilometrelik mesafede toplamda 51 adet, irili ufaklı reklam tabelasının olduğu görülüyor. Bu rakam, Boğaz kavşağından, Boğaz Piknik Alanı mevkiine gelindiğinde ise 67’ye ulaşıyor.

Boğaz Piknik Alanı’ndan Girne Çevre Yolu Kavşağına kadar olan mesafede, Karayolları ve Çevre Dairelerinin uyarıcı ve bilgi verici levhaları dışında tabela bulunmaması ise sürücülere dağ manzarası eşliğinde bir seyahat imkânı sunuyor.

Girne Çevre Yolu Kavşağı’nda bulunan 5 adet reklam tabelasının ise normal standartlarda olduğu görülüyor

HALKIN SESİ’nin yaptığı araştırmada ise Girne-Lefkoşa dönüş yolunda, Boğaz Piknik Alanı’ndan, Gönyeli Çemberine kadar olan mesafede 44 adet reklam tabelası bulunuyor.

Yol kenarındaki devasa reklam tabelalarının neredeyse tamamı çift taraflı, hem gidiş hem de dönüş yolundan görülüyor. Tek taraflı tabelalar ise yol kenarında demir yığınını andırıyor.

SEVAY: “TEDBİR İÇİN ÖLÜM MÜ GEREKİYOR”

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, konuyla ilgili olarak HALKIN SESİ’ne yaptığı değerlendirmede, KKTC’de modern ve çağdaş reklam tüzüğü olmadığı için yol kenarlarına gelişi güzel reklam tabelaları yerleştirildiğini, bu durumun derhal önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkilileri bir an önce bu konuda çalışma başlatmaya çağıran Sevay, tedbir almak için mutlaka tabelalar yüzünden birin ölmesi mi gerektiğini sordu.

Ana yollardaki reklam tabelalarının can güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaştığına işaret eden Sevay, şehir içerisinde de ışıklandırılan ve çok fazla göz alan reklamların bulunduğuna değindi.

 “MODERN REKLAM TÜZÜĞÜ”

Ülkede modern ve çağdaş reklam tüzüğünün olmadığını belirten Sevay, “Toplum güvenliğini tehdit eden reklamlara izin verilmemeli. Trafik mühendisimiz de olmadığı için bu tabelalar gelişi güzel konmuştur. Potansiyel tehlikeler göz önünde bulundurulmuyor. Trafik güvenliği ve görüntü kirliliği oluşturan tabelalar ülkemizde boy göstermektedir. İnceleyecek olursak televizyon ve lazer gösterisi olan tabelalar bile görüyoruz. Hem şehir içerisinde hem de anayollarda olan bu tarz reklamlara artık birilerinin dur demesi gerekiyor” dedi.

 “DÜZENSİZLİK BÖYLE DEVAM ETMEMELİ”

Gönyeli Belediyesi’nin reklam tüzüğü çalışması bulunduğunu dile getiren Sevay, bu yasanın bir türlü yürürlüğe girmemesinden yakındı.

Tüzüğün çok detaylı ve üzerinde kapsamlı çalışılan bir proje olduğunu aktaran Sevay, şöyle devam etti:

“Keşke hayata geçebilse. Reklam yönetmenliği var fakat çok geneldir. Olmayacak yerlerde birçok reklam tabelası var ve giderek de çoğalıyorlar. Lefkoşa’da refüjlerin içerisinde dahi sürekli değişen reklamlar var.  Sanırım bu örnekleri sadece Türkiye’de görebiliriz. Farklı ülkelerde bu kadar sık reklam tabelaları görmek mümkün değildir. İlgili makamlar kritik kararlar almalı ve reklam tabelaları daha güvenilir yapılmalı. Bıraksınlar da doğamızı pazarlayalım. Böyle bir karar verecek yönetim anlayışı ve liderlik maalesef yok. İlk akla gelen ve bana ilk sorulacak soru ‘Reklamlar yüzünden biri mi öldü?’. Fakat şunu söyleyebilirim, birinin ölmesine gerek yok bu düzensizlik böyle devam etmemeli. Reklam tabelaları yolun çok yakınında, yani yoldan çıkan bir aracın bu tabelalara çarpma olasılığı çok yüksek.” şeklinde konuştu.

 

ALKOL REKLAMLARI

Sevay, “Trafikteki en büyük sorunumuzun alkol olduğunu söylüyoruz fakat her yerde alkol kullanmaya teşvik edici reklamlar kullanıyoruz”  dedi.

Reklam tabelalarının yola çok yakın mesafede olduğuna değinen Sevay, bu durumun yüksek oranda tehlike oluşturduğunu söyledi.

Alkol konusuna da değinen Sevay, birçok reklamın bilinçsizce ve özendirici olduğuna, bunların başında da alkol reklamlarının geldiğini vurguladı.

Sevay şöyle devam etti:

“Lefkoşa Dereboyu’nda devasa reklam tabelaları, parlak ekranlar göz alıcı şekilde ışıklandırıldı. Trafikteki en büyük sorunumuzun alkol olduğunu söylüyoruz fakat her yerde alkol kullanmaya teşvik edici reklamlar kullanıyoruz. Bu trafik güvenliğimizi olumsuz etkiliyor. Alkol tüketimi çok yüksek olan bir ülkedeyiz ve hepimiz sürücüyüz. Buna rağmen alkol reklamlarının önüne geçemiyoruz.”

“TURİSTLERE DOĞAYI PAZARLAYALIM”

Ülkeye gelen turistin ilk gördüğü şeyin reklam tabelası olmaması gerektiğini vurgulayan Sevay, şunları söyledi:

“Turistlerimizi doğamıza getirelim, doğamızı pazarlayalım. Turistlerin ilk gördüğü şeyler reklam tabelalarımız olmamalı. Maalesef reklamların boyutu, ebadı ve mesafesi konusunda hiçbir yasa olmadığı için gelişigüzel reklamlar konuyor. Bir an önce Gönyeli Belediyesi’nin oluşturduğu reklam tüzüğü komisyona gelmeli ve bazı yasaların geçerliliği olmalı. Bu reklam tabelalarının belli bir standardı olmalı. Böyle giderse anayollarımız  ‘maskara’ olacak. Trafik bir bütün olarak düşünülmeli, turizme, günlük hayata, hava kirliliğine, çevreye ve bunun gibi birçok faktöre olan etkilerini değerlendirmeliyiz.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.