1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TABİPLER BİRLİĞİ:“HASSASİYETİMİZİ POLİSE BİLDİRDİK"
TABİPLER BİRLİĞİ:“HASSASİYETİMİZİ POLİSE BİLDİRDİK"

TABİPLER BİRLİĞİ:“HASSASİYETİMİZİ POLİSE BİLDİRDİK"

Yakın Doğu Üniversitesi’nde yapılacak olan organ nakli ile ilgili birtakım şüpheli duyumlar,

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanı Ahmet Gulle’nin de bugün açıkladığı gibi geçtiğimiz hafta başında Yakın Doğu Üniversitesi’nde yapılacak olan organ nakli ile ilgili birtakım şüpheli duyumlar aldıklarını; YDÜ’nün ilk denetim girişimine izin vermediğini, ikinci günkü denetimde nakil ekibinin değiştiğini kaydederek, hassasiyetlerini polise bildirdiklerini; polise çok büyük görev düştüğünü belirtti.

Tabipler Birliği Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Başkan Filiz Besim, şüpheli duyumlar aldıklarını aktararak, “meslektaşlarımızın huzursuzluğu böbrek hastası alıcının İsrailli, böbrek vericisinin ise Ukraynalı olması ile ilgili idi” dedi.

Organ ticaretinin dünyanın başına bela olmuş çok ciddi bir sorun olduğuna vurgu yapan Besim, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de de bu konuda çok ciddi denetimler yapılmış ve hazırlanan güçlü denetim tüzükleri ile konunun kontrol altına alınmış olduğunu anlattı ve dünyada ve Türkiye’de bu tür (canlıdan) yapılan nakillerde akrabalık ilişkisi arandığını, bunun da nedeninin organ ticaretini önlemek olduğunu kaydetti.

Tabipler Birliği Başkanı Besim, ülkedeki yasanın da bu tür organ nakillerinde menfaat ilişkisi olmamasını öngördüğüne işaret ederek, “hal böyle iken İsrail- Ukrayna ikilisi bize göre de şüpheliydi ve Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda hiç vakit kaybetmeden YDÜ hastanesini denetlemesi için uyardık. İlk yapılan denetim girişiminde; ki komitede Tabipler Birliği temsilcisi de bulunmaktaydı; maalesef YDÜ yetkilileri denetime izin vermedi” dedi.

KKTC’de bir doktorun muayene yapabilmesi için Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği üyesi olma veya Birliğin iznini alma zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Dr. Filiz Besim, söz konusu vakada, gelen hocanın, vakayı muayene etmekle ilgili izin almadığını öğrendiklerini aktardı.

Bu tür vakalarda gerek hasta dosyalarının gerekse nakil işlemlerindeki ekibin hastane yetkilileri tarafından Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Birliği ile paylaşılması gerektiğini vurgulayan Tabipler Birliği Başkanı Besim, açıklamasında şunları kaydetti:

“Ertesi gün denetim ekibi YDÜ tarafından yeniden çağrıldı. İlgili branştan hekimlerimizin de bulunduğu ekip YDÜ hastanesinde ikinci kez gidişlerinde detaylı bir denetleme yaptı ve Sağlık Bakanlığına raporlarını sundu. İkinci günkü denetimde nakil ekibi değişmişti.

Şikayetler gelmeye devam etti ve Ukrayna’dan başka vericilerin de geldiği öğrenildi. Sağlık Bakanlığı olayla ilgili olarak polis soruşturması başlattı. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği konu ile ilgili hassasiyetini polise de iletmiştir.

Olayla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği gerek buradaki hastaları koruma, gerekse hekimleri koruma ama en önemlisi de ülkemizin bu tür şaibeli işlemlerin yapıldığı bir yer haline gelmemesi yani ülkemizi de koruma adına üzerine düşeni yapmış ve yapmaya çalışmaktadır.

Böylesine bir durumda YDÜ gibi donanımlı ve saygın bir hastanenin verilerini Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Birliği ile şeffaf bir şekilde paylaşması gerekmektedir.

Elbette ki burada polisimize de çok büyük görev düşmektedir. Çünkü hazırlanacak olan sahte evrakları ayırt etmek polisin görevidir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.