1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TABİPLER BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA
TABİPLER BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

TABİPLER BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Filiz Besim, hafta sonu Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde Hasan Bahçeciler’in ölümü ile ilgili gündeme gelen ve yaşanan sürecin düşündürücü ve üzücü olduğunu söyledi.

A+A-

BESİM: “HAFTA SONU GAZİMAĞUSA HASTANESİ’NDE YAŞANAN OLAY ÜZÜCÜ VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

“SAĞLIKTA REFORMUN DERHAL DEVREYE KONULMASI GEREK”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Filiz Besim, hafta sonu Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde Hasan Bahçeciler’in ölümü ile ilgili gündeme gelen ve yaşanan sürecin düşündürücü ve üzücü olduğunu söyledi.

Besim yaptığı yazılı açıklamada, olayın,  “sağlıkta reformun derhal devreye konulması” çağrılarının ivedilikle ele alınması gerektiğinin ciddi bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Ailenin koroner yoğun bakım ünitesindeki hemşirenin ilgisizliğinden şikâyet etmesi üzerine, Başhekimin devreye girdiğini ve söz konusu hemşirenin yerinden alınarak bir başka bölüme verildiğini söyleyen Besim şöyle devam etti:

“Bu olay karşısında Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın tavrı nedeniyle Başhekimin istifa etmesi kabul edilir bir olay değildir. Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak yaşanan bu olaydan “o ya da bu sorumludur” demiyoruz.  Varsa sorumlular ancak ciddi bir soruşturma sonrası ortaya çıkarılabilecektir. Görülmektedir ki, Başhekimin soruşturma açma yetkisine müdahale edilmiştir. Bir hastanenin idaresinden eğer başhekim sorumlu olmaz, onun idari soruşturma açma yetkisi bile kabul görmezse, sağlık sisteminden söz etmek asla mümkün değildir.”

SAĞLIK SİSTEMİ ARTIK SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Var olan sağlık sisteminin artık sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Besim, hastanelerin yerinden yönetilebilmesi, başhekimin görevleri yanında yetkileri de olması, yetkilerini kullanabilmesi gerektiğini vurguladı.

Hastanelerdeki en yoğun şikâyet konusunun hastalara karşı olan ilgisizlik olduğuna dikkat çeken Besim, “Bu durum hastanın hekime ve diğer sağlık personeline güvensizliğini tetiklemektedir. Bu güveni geri kazandıracak sistemi oturtmak için elimizden geleni yapma zamanı gelmiş ve hatta geçmiştir” dedi.

SİSTEM EL BİRLİĞİYLE YENİDEN TESİS EDİLMELİ

Dünyada, artık hasta hakları yasası olmayan bir ülkenin düşünülemeyeceğini ifade eden Besim, açıklamasında şunları kaydetti:

“Sadece hasta hakları yasasını çıkarmakla sistem düzelmez. Önce, hekim hakları ve diğer sağlık çalışanlarının da çalışma şartları düzenlenmeli ve bu düzenleme güçlü bir yasayla desteklenmelidir. Zaten bu, çağdaş hasta hakları yasasının birinci maddesidir. Kamu Sağlık Çalışanları Yasası, Genel Sağlık Sigortası ve Hasta Hakları birbirinin ayrılmaz parçalarıdır. Hep birlikte tüm siyasi partiler ve sağlık örgütleri olarak artık kafa kafaya verip dünyada örnekleri çok olan; bize uygun, sosyal devlet anlayışından ödün vermeyen bir sağlık sistemini uygulamaya koymak zorundayız. Sağlıkta da ceza ve ödül mutlaka olmalıdır. Denetimler, yerinden yapılabilmeli, hastane yönetimleri daha güçlü yetkilerle donatılmalıdır.”

Besim, KTTB olarak, hastanelerin personel ve donanıma ilişkin ihtiyaçlarının bir an önce giderilmesini, sağlıkta “artık sürdürülebilir olmaktan çıkan” sistemin el birliği ile yeniden tesis edilmesini talep ederek, işbirliği çağrısında bulundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.