1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TACİZ İÇİN ARAYAN SAPIKLAR VAR
TACİZ İÇİN ARAYAN SAPIKLAR VAR

TACİZ İÇİN ARAYAN SAPIKLAR VAR

Taciz için arayan sapıklar var

A+A-

TACİZ EDİLİYORLAR: KKTC genelinde 2015 yılında “112 Acil Servis”e 557 bin 206 çağrı yapıldı. Bu çağrıların sadece 15 bin 400’ü acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişiler tarafından yapılırken 500 binden fazla çağrı, “taciz”, “alay etmek” ve “adres sormak” maksatlı

YASA ŞART: Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren acil sağlık hizmetleri çalışanları, cezai yaptırım olmadığı için “taciz” içerikli çağrıların önünü alamadıklarını kaydetti. Çağdaş ülkelerde, gereksiz yere 112’yi meşgul edenlere ağır yaptırımlar uygulanıyor

HASTA HAYATI İÇİN: “112 Acil Servis” çalışanları uyardı: “112”yi aradığınızda panik yapmayın, ambulansın olay yerine zamanında ulaşması için tam adres verin, sorulan sorulara öfkelenmeden net cevaplar verin. Sağlık personelinin talimatına uyun. Sorularımızın amacının hastanın hayatta kalmasını sağlamak olduğunu unutmayın

SİRENLERİ DUYUN: “112 Acil Servis” çalışanları ambulansın çaldığı her sirende aslında hayatta kalma mücadelesi veren bir insanın çığlığını duyurmaya çalıştığını kaydetti. Sağlık çalışanları, sürücüleri ambulans sirenlerine kulak vermesi, yollarda gelişi güzel park yapmamaları, durak olmayan yerlerde durmamaları konusunda uyardı

Devrim DEMİR

“112 Acil Servis” (acil sağlık hizmetleri) personeli, KKTC’de zor şartlarda görev yapıyor.

Dünyada “sarı yelekli, mavi ışıklı melekler” diye nitelendirilerek değim yerindeyse el üzerinde tutulan “112 Acil Servis” çalışanları, ülkemizde henüz “112 Acil Servis” Yasası olmadığından el üzerinde tutulmak bir yana dursun tacize bile uğruyor.

KKTC genelinde 16 istasyondan, 33 ambulans ile acil sağlık hizmeti veren 200 “112 Acil Servis” personeli, bazı kendini bilmez kişiler tarafından birtakım çirkinliklere maruz kalmalarına rağmen, “Önce insan, önce sağlık” diyor.

“112 Acil Servis” çalışanı, acil çağrı merkezinin ve ambulansların gereksiz yere meşgul edilmemesini, yapılan yardım çağrılarına zamanında ulaşabilmek adına trafikte ambulansa geçiş önceliği hakkının verilmesini istiyor.

“112 Acil Servis” Yasası ise acil sağlık hizmetleri personelinin olmazsa olmazı.

Canı sıkılan “112”yi aradı

KKTC genelinde 2015 yılı itibari ile “112 Acil Servis”e toplamda 557 bin 206 telefon açıldı. Ancak aramaların sadece 15 bin 400’ü gerçekten acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyulan kişiler tarafından yapıldı. “112 Acil Servis”e edilen telefonların 541 bin 806’sı kendini bilmez kişilerce yapıldı. “Taciz”, “alay etmek”, “adres sormak” ve benzeri hoş olmayan gerekçelerle “112 Acil Servis”e açılan binlerce telefon var.

En fazla ihbar Lefkoşa’dan alındı

“112 Acil Servis”ine 2015 yılı içerisinde yapılan 15 bin 400 yardım çağrısının 3 bin 519’u Lefkoşa merkezden yapılırken, yardım çağrılarının 3 bin 145’i Girne merkezden, 2 bin 354 Mağusa’dan, 823’ü Yeşilyurt’tan, 460’ı Ercan’dan, 983’ü Güzelyurt’tan 616’sı Akdoğan’dan, 239’u Çamlıbel’den, 175’i Dipkarpaz’dan, 593’ü Erenköy’den, 405’i Geçitkale’den, 635’i İskele’den, 496’sı Lapta’dan, 165’i Maraş’tan, 532’si Mehmetçik’ten ve 260’ı da Tatlısu’dan yapıldı.

1-891.jpg

33 Ambulans 200 personel

 “112 Acil Servis”in KKTC genelinde 16 istasyonu var. “112 Acil Servis” toplamda 33 ambulansla hizmet veriyor.

Yaşam ile ölüm arasındaki o incecik çizgide toplamda 200 sarı yelekli, mavi ışıklı melek görev alıyor.

Buna göre, Lefkoşa Devlet Hastanesi bünyesindeki “112 Acil Servis”te 10 hemşire, 13 şoför, Girne Akçiçek Hastanesi bünyesindeki “112 Acil Servis”te 18 hemşire, 8 şoför, Mağusa Devlet Hastanesi bünyesindeki “112 Acil Servis”te 7 hemşire, 10 şoför görev alırken “112 Acil Servis”, Cengiz Topel Hastanesi’nde 11 hemşire, 6 şoför, Güzelyurt’ta 5 hemşire, 5 şoför, Akdoğan’da 6 hemşire, 3 şoför, Çamlıbel’de 2 hemşire, 3 şoför, Dipkarpaz’da 3 hemşire, 2 şoför, Erenköy’de 7 hemşire, 5 şoför, Geçitkale’de 2 hemşire, 2 şoför, İskele’de 6 hemşire, 4 şoför, Lapta’da 3 hemşire, 2 şoför, Maraş’ta 3 hemşire, 1 şoför, Mehmetçik’te 6 hemşire, 3 şoför, Tatlısu’da da 2 hemşire, 3 şoför ile hizmet veriyor.

Her siren bir çığlık

“112 Acil Servis” çaldığı her sirende aslında hayatta kalma mücadelesi veren bir insanın çığlığını duyurmaya çağırıyor.

“112 Acil Servis” personeli görevini yapmaya yapıyor da bazı duyarsız vatandaşlar, ambulans sireni ile yankılanan bu çığlıklara ısrarla kulak tıkıyor.

Trafikte öncelikli geçiş hakkına sahip olmasına rağmen, ambulansın önü her zaman açılmıyor.

Zaten ülke genelinde bir “112 Acil Servis” yolu yok bir de duyarsız sürücüler tarafından yapılan gelişi güzel parklar, sireni duymazlıktan gelme, durak olmayan yerlerde durma gibi birçok neden ambulansa zaman kaybı yaşatıyor.

Doktor Kenan Arifoğlu: “112 Acil Servis” Yasası şart

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren “112 Acil Servis” çalışanları, yaşadıkları sıkıntıları Havadis okurları ile paylaştı.

Başhekim Yardımcısı Doktor Kenan Arifoğlu, adanın tüm çağrılarının merkeze düştüğünü, yoğun bir tempoda görev yaptıklarını ancak gelen yüzlerce çağrıda tacize uğradıklarını anlattı.

Arifoğlu, telefonun bir ucunda hayat kurtarmak için saniyelerle yarıştıklarını ifade ederek, “Yoğun iş temposunda birçok sıkıntılar yaşıyoruz. Adanın tün çağrıları merkeze geliyor ve saniyelerle yarışıyoruz. Çağrılarla ilgili sıkıntılarımız çok fazla, her gün yüzlerce telefonla duyarsız vatandaşlar tarafından tacize maruz kalıyoruz. Cezai yaptırım olmadığı için hiçbir şekilde önlem alamıyoruz. Aynı şekilde aldığımız ihbarların birçoğu yalan çıkıyor ve ambulanslar boşuna meşgul ediliyor” dedi.

“Acil Servis ayrı birim olmalı”

Kenan Arifoğlu, polis ve itfaiye ile birlikte çalıştıklarını ancak bağlantılı olmadıkları için sürekli kopukluk yaşadıklarını söyleyerek yasal bir düzenleme ile tüm çağrıların bir birim altında toplanması gerektiğine dikkati çekti. Arifoğlu, “112 Acil Servis” personelinin olay yerine gittikleri zaman can güvenliliklerinin olmadığını, kendi önlemlerini imkânları ile yapabildiklerini dile getirdi. Arifoğlu,  “Ada genelinde 200 personel ile hizmet veriyoruz. “112”de çağrı karşılayan personel, aynı anda vakalarda gidiyor böyle olunca çağrı karşılayan personel içerde olmuyor. Merkezde mutlaka bir personelin oturması şart, çağrı karşılayan kesinlikle içerde olmalı. Merkezimiz en heyecanlı bölüm, gelen her çağrı bir çığlık ve biz bu çığlıklara yetişmek zorundayız” dedi.

“Panik yapmayın bize yardımcı olun”

“112 Acil Servis” sorumlu Doktoru Naciye Nami ise acil yardım için arayan vatandaşların ise kendilerine yardımcı olmalarını istedi.  “112 Acil Servis”i arayarak yardım isteyen vatandaşları sağduyulu ve daha sakin olmaları gerektiğini ifade eden Naciye Nami, şunları söyledi: “Biz ekip olarak en kısa zamanda çağrılan her vakaya gitmek için yollarda yarışıyoruz. Trafik yoğunluğu ve bazı sürücülerin ambulansa duyarsızlığı bizim için çok büyük bir sıkıntı ve zaman kaybı. “112”yi arayan vatandaşta sürekli bir panik var böyle olunca biz de telefonda sakinleşmeleri için soru sormak zorundayız. Ambulansı olay yerine yönlendirirken, tam adres verilmeli, hastanın durumu anlatılmalı ama bu tür sorular karşısında birçok vatandaş bize tepki gösteriyor. Sorularımızın amacı olay yerine ulaşana kadar vatandaştan doğru bilgileri alabilmektir.”

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.