1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAHSİLATTA KRİZ!
TAHSİLATTA KRİZ!

TAHSİLATTA KRİZ!

Hukuki süreç tartışılıyor;

A+A-

 

Kuruma olan borcunu taksitlendirme ile ikinci kez vadeye yaymak isteyen imalatçılara Sayıştay’dan izin çıkmadı. Kurumun 7 milyon TL’yi geri alabilmesi zora girdi, hukuki süreç tartışılıyor.

Süt Endüstrisi Kurumu’nun imalatçıya verdiği sütün parasını alamaması kurum zor durumda kalmasına neden oluyor.

İşleyişin bozulmaması için imalatçıların borçlarının yapılandırması da işe yaramadı. Bazı imalatçı firmalar yapılandırılmış borçları da ödemeyince SÜTEK zora girdi.

Özlem Akay Süt Ürünleri’nin borçlarının yeniden yapılandırılmasının ardından şirket borcunu yine ödemedi. Şirketin yeniden yapılandırma isteği, SÜTEK Yönetim Kurulu’ndan geçmesine karşın Sayıştay’ın engeline takıldı. Sayıştay, kurumu zora sokacağı gerekçesiyle kararın iptalini istedi.

SÜTEK onay verdi ama...

Borcunu ödemekte sıkıntı çeken Özlem Akay Süt Mamulleri, Süt Endüstrisi Kurumu’ndan var olan ve ödeyemediği borçlarının yeniden yapılandırılmasını istedi. İsteğe olumlu yanıt veren SÜTEK, Özlem Akay Süt Mamulleri’nin borcunu 7 yıla yani 81 taksite yaydı.

Borcun 7 yıla yayılması ise SÜTEK’teki işleyişin bozulmasına ve hayvancının zamanında ödenememesine neden oldu.

Sayıştay kararı iptal etti

Sayıştay, SÜTEK’in Özlem Akay Süt Ürünleri şirketine yaptığı yeniden yapılandırmanın kurumu zarara uğratacağı gerekçesiyle iptal edilmesini istedi. Sayıştay, bu konu ile ilgili Süt Endüstrisi Kurumu’na yazı yazarak gereğinin yapılmasını istedi.

81 taksitte ödemek istedi

Özlem Akay Süt Ürünleri şirketi SÜTEK’te biriken 7 milyon TL’lik borcunu ödeyemeyince kurumdan borcunun yeniden yapılandırılmasını istedi. Borcunu 81 taksitte ödemek isteyen Özlem Akay Süt Ürünleri şirketi bu doğrultuda kurumdan talepte bulundu. 7 yılda borcunu ödemek isteyen Özlem Akay Süt Ürünleri şirketinin talebine Sayıştay engel oldu

Sayıştay kararı iptal etti

Sayıştay Süt Endüstrisi Kurumu’na yazı yazarak Özlem Akay Süt Ürünleri şirketi yapılandırma isteğinin kurumu zarara sokacağı gerekçesiyle kararın iptalini istedi. Sayıştay yazısında şunları aktardı: “İlgi 1’de kayıtlı yazımızda imalatçıların vadesi geçmiş borçlarının gecikme zamları ile birlikte 7 eşit taksite bölünerek yapılandırılmasında yasal bir sakınca olmamakla birlikte borçların tahsilatında kurumu zorda bırakacak icraatlara fırsat verilmemesi gerektiği belirtilmiştir. ‘Taksitle ödenmesi gereken kamu alacağının taksitleri zamanında ödenmezse alacağın tamamı tahsil edilir hale gelir’ şeklindeki 48/1977 sayılı Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası’nın 6. Maddesinin 5. Fıkrası hilafına Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu, almış olduğu 11.12.14 tarihli ve 129 numaralı karar ile Özlem Akay Süt Ürünleri Ltd.’ye taksitli, vadesi dolan ve vadesi dolmayan tüm borçların taksitlendirilme yapmıştır.

Yukarıda alıntısı verilen yasa ve ilgi 1’deki görüşümüz hilafına yazınızın ekinde bulunan yapılandırma hesaplamasında adı geçen firmaya borçlarını 81 taksitte diğer bir ifade ile yaklaşık 7 yılda ödeme sağladığı görülmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında başkanlığımızca yapılan değerlendirmede, Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu’nun taksitlendirdiği ancak Özlem Akay Süt Ürünleri Ltd. tarafından vadesinde ödenmeyen borcunun tamamını tahsil etmeden yasa hilafına yeniden taksitlendirme yapması ve kurumu zorda bırakabilecek icraat olması nedeniyle değiştirilmiş şekliyle 18/1978 sayılı Sayıştay Yasası’nın 22. Maddesine muhatap olunmaması için Süt Endüstrisi Kurumu Yönetim Kurulu’nun almış olduğu 11.12.14 tarihli ve 129 numaralı kararın iptal edilmesi, gereğinin yapılması ve başkanlığımızın bilgilendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.”

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.