1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAKİS HACIDİMİTRİU KÜLTÜREL MİRAS KONUSUNU ANLATTI
TAKİS HACIDİMİTRİU KÜLTÜREL MİRAS KONUSUNU ANLATTI

TAKİS HACIDİMİTRİU KÜLTÜREL MİRAS KONUSUNU ANLATTI

Takis Hacıdimitriu, kültürel mirasın kurtarılması konusu anlattı.

A+A-

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Başkanı Takis Hacıdimitriu, kültürel mirasın kurtarılması konusunun, ezelden beri iki toplum arasında çatışma ve anlaşmazlıklar yaratan bir mesele olduğunu söyledi.

Hacıdimitriu, Politis gazetesine verdiği söyleşide, gerek zamanın, gerekse uzlaşı ve işbirliği eksikliğinin tarihi öneme sahip anıtları kaderine terk ettiğini ve bu anıtlardan birçoğunun trajik durumda ve eski haline getirilmesi zor halde olduğunu kaydetti.

Habere göre Hacıdimitriu, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin yavaş, ancak istikrarlı adımlarla ilerlediğini ve 2008 yılından beri, yeni bir kültür inşasının temellerini atmak için çabaladığını belirtti.

AB’den, KKTC ve Güney Kıbrıs’taki toplam 20 eserin restorasyonu için 4 milyon Euro’luk mali yardım aldıklarını kaydeden Hacıdimitriu, 14 restorasyon çalışmasının daha bulunduğunu söyledi.

Hacıdimitriu, komitenin yalnızca yolu açtığını belirterek, “Yapılması gereken işin, nesillerin işi olduğuna” işaret etti.

Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Hacıdimitriu, çözümün uzlaşı çözümü olacağını, ancak bunun da bir siyasi bedeli olacağını ifade etti.

Hacıdimitriu, bu noktada liderler gerektiğini, ancak “Kıbrıs’ta liderlerin eksik olduğunu” söyledi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin 2008’den bu yana, AB’nin finansmanıyla 20 eserin restorasyonunu ileri götürdüğünü belirten Hacıdimitriu, restorasyonu tamamlanan, ihale aşamasında olan ve ilerleyen zamanlarda restorasyonu başlayacak olan eserlerle ilgili bilgi verdi.

Hacıdimitriu, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin müzakerelerin bir uzantısı olmadığını, ancak kendilerini bürokratik süreçlerden bağımsız kılan ve ana hedefe yönelik hizmet etme fırsatı sunan farklı bir şey olduğunu söyledi.

Komitenin, bir noktada problem yaşandığında, bunu yeni bir aşamada ve yeni bir perspektifte tartışmak üzere bir kenara koyduklarını belirten Hacıdimitriu, nihai hedefe değil, bir sonraki adıma odaklandıklarını ve adım adım ilerlediklerini söyledi.

Hacıdimitriu, restorasyon çalışmaları için verilen 4 milyon Euro’nun az olduğunu ve mali kaynak sağlayacak diğer tekliflere açık olduklarını belirtti.

Habere göre Hacıdimitriu, Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile Başpiskopos II. Hrisostomos arasındaki diyaloğun, komitenin işini kolaylaştırdığını da kaydetti.

Hacıdimitriu, Kıbrıs sorununda bugün, geçmiştekinden daha çok oyuncu bulunduğunu ve artık yalnız olmadıklarını belirtti.

Hacıdimitriu ayrıca, restorasyon çalışmaları sırasında, Komi Kebir ile Ayios Afksendios’ta, hiçbir yerde kayıtlı olmayan ve oldukça önemli olan freskler bulunduğunu da söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.