1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''TAKLİT CENNETİNE AKIN''
''TAKLİT CENNETİNE AKIN''

''TAKLİT CENNETİNE AKIN''

''Gerçeğinden ayırt edemezsin''

A+A-

 

Louis Vuitton, Burberry, Prada gibi dünyaca ünlü markaların binlerce TL’lik çantalarının sahteleri KKTC’de 500 TL’ye satılıyor. Ekonomik krizdeki Rum Kesimi’nden yüzlerce kişi sınırı geçip 2 milyon TL harcıyor

Dünyaca ünlü markaların sahteleri Kıbrıs’ta turizm sektörü yarattı. KKTC’ye gelen turistler, sınır bölgelerinde yoğunlaşan mağazalara giderek Louis Vuitton, Polo, Roberto Cavalli, Gucci, Lacoste, Diesel, Burberry, Prada, Dolce&Gabbana, Armani, Hermes, Valentino gibi dünyanın en ünlü markalarının birebir taklidini alma şansına sahip.

Lefkoşa’da Lokmacı sınır kapası bölgesinde yoğunluklu olarak yer alan mağazalar turistlerin akınına uğruyor. Rumlar ve turistler ünlü makarları ucuz şekilde alıyor.

5 milyon TL’ye çıkabiliyor

Kıbrıslı Rumların geçtiğimiz yıl sadece kredi kartı ile yaklaşık olarak 2 milyon TL ayakkabı ve kıyafet alışveriş yaptığı belirtilirken, nakit harcama ile bu 5 milyona çıkıyor. Etiketler Euro olarak yazılmış durumda. Lokmacı’da ayakkabıdan saate, çantadan giyim ürünlerine kadar yüzlerce marka rafları süslüyor. Ünlü markalı çantaların fiyatları 20 Euro’dan (53 TL) başlıyor; 200 Euro’ya (537 TL) kadar çıkıyor. Ayakkabılar 30 Euro’dan (80 TL) başlıyor; 150 (403 TL) Euro’ya kadar çıkıyor. Saatlerin fiyatları ise 150 (403 TL) ile 750 (2 bin TL) Euro arasında değişiyor.

Bütün markalar Çin’den geliyor. Bir mağaza sahibi, “Orjinali gibi satıyoruz. İyi bir sahte ürün alırsanız, gerçeğinden ayırt edemezsiniz” derken başka bir satıcı, “Abi orjinaline bir kamyon para neden vereceksin ki? Al buradan istediğini kullan” diyor.

Kıbrıslı Rumların mağazalara ilgisi yoğun ancak eskisi kadar değil. Rum Kesimi’ndeki ekonomik kriz alışverişi etkilemiş durumda. Bunu bir satıcı şöyle konuşuyor: “Rumlardan çok Rus ve diğer ülke turistlerine satış yapıyoruz. Kapılardan geçişlerde Rumların aldıklarına polis el koyabiliyor. Ama turistlerin aldıklarına el konulmuyor.”

‘Neyimiz sahte değil ki?’

Çantacıda karşılaştığımız Rum Maria, Louis Vuitton çantalarını inceliyor. “Çantanın orjinalini almak istesem, binlerce Euro ödemek zorunda kalabilirim. Ama tıpatıp sahtesini alınca bundan kurtuluyorsun” diye konuşuyor. Nicolas adındaki bir genç ise, Mac Air’i için çanta arıyor. “İyi bir marka olsun yeter” diyor. Sahte olması fazla ilgilendirmiyor. Nasıl olsa Güney Kıbrıs’ta sahte ürün satışı yasak. Bölgede işyeri sahibi olan KKTC Türk Esnaf ve Sanaatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu da ‘imitasyon ürünlerinin Kuzey Kıbrıs ekonomisine katma değer kattığını’ söylüyor.

“Sınırdan gelen turist mağazalara akın ediyor” diye konuşan Altuncuoğlu, “Türkiye’den de binlerce turist buraya gelip alışveriş yapıyor. Ya hediye alıyorlar ya da kendilerine” şeklinde devam ediyor. Ülke genelinde yaklaşık olarak 11 bin işyerinde imitasyon ürünlerin satışının yapıldığını anlatan Altuncuoğlu, “Markalı ürünlere yüzde 30 gümrük ödenirken, normal ürünlere yüzde 10 ödeniyor” diyor. Sokakta karşılaştığımız Kıbrıslı yazar Vatan Mehmet de, “Turistler ucuz marka alıyor. Zaten neyimiz sahte değil ki?” diye soruyor.

KUMARA 4 MİLYON TL

Rumlar geçtiğimiz yıl KKTC ve Türkiye’de kredi kartı ile 30 milyon TL harcadı. Kuzey Kıbrıs’ta otellerde 8 milyon lira harcayan Rumlar, 4 milyon lira da kumara harcadı. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.