1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAKSİCİLER İKİYE BÖLÜNDÜ
TAKSİCİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

TAKSİCİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Taksiciler ikiye bölündü;

A+A-

 

Çalışma izinli olarak ülkemizde bulunanların 1 Temmuz’da itibaren taksi şoförlüğü yapmasının önüne geçecek yasa ile ilgili Diyalog muhabirine görüşlerini aktaran Lefkoşa ve Gazimağusalı taksi şoförlerinin kimisi yasanın çıkmasından ötürü memnuniyet duyduğunu dile getirirken bazıları yasaya tepki gösterdi. Yıllardır KKTC’de bulunduklarını ve çalışma izni ile yaklaşık 10 yıldır taksi şoförlüğü yaptıklarını ifade eden bazı taksi şoförleri ise hükümete “Taksiciliği bırakıp ne iş yapayım” sorusunu yöneltti.

Diyalog - Hüseyin ÇİÇEK- Pelin YÜKSELAY

Teoman Koyuncu: “Ben bu memlekete 1986’da geldim. Onca yıldır halen vatandaş olamadım. Çocuklarım burada doğdu, üniversiteyi burada bitirdi ve ben vatandaş olamadım. Madem öyle bir yasa var, önce bizi vatandaş etsinler. Ben ne yapacağım şimdi? 3 tane çocuğum var. Ben ekmeğimi bu işten kazanıyorum. Ben ne olacağım? Devlet bana cevap vermeli, bu yasayı hazırlayanlar bana cevap vermeli. 30 yıldır buradayım en az 20 tane mühürüm var. Beni vatandaş etsinler.  Çalışma izni herkese veriliyor, herkes çalışma izni ile çalışabiliyor da, bir taksiciler mi kaldı? Ben onu da anlayabilmiş değilim. Benim mesleğim elimden alındı, peki benim haklarımı kim savunacak?"

Mahmut Erdem: "Meclis’in aldığı karara bakacak olursak, biz de bir taksiyi kimin sürdüğünü bilmek istiyoruz. Gündüz bir kişi sürüyor, gece başka biri sürüyor bu doğru değil. Ancak bu alınan karar da yıllardır ülkede bulunan ve vatandaşlık bekleyen taksi şoförlerini mağdur ediyor.  Bizimle çalışan taksici arkadaşlarımız var, 30 yıldır adadalar. Siz bu insanlara vatandaşlık vermiyorsunuz, dönüp bir de mesleğini elinden alıyorsunuz. Önce bu insanlara vatandaşlık verilmeli."

Çetin Yerli: "21 yıldır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeyim, 6 çocuğum var. Geçimimi taksicilikten sağlıyorum. Ben 1 Temmuz’dan sonra evime nasıl ekmek götüreceğim? Bunu da geçtim. Neden taksicilik? Artık çalışma izni olan fırıncılarda çalışmasın o zaman. Madem kendi mesleğimi yapamıyorum, tüm TC’lileri ülkelerine göndersinler, sınır dışı etsinler bizi, ilk ben giderim.  21 yıllık yatırımım var o parayı bana iade etsinler, çıkıp giderim. Ayrımcılık yapılıyor."

Mahmut Biberoğlu (Gazimağusa Taksiciler Birliği Başkanı) : "Bu yasa yaklaşık olarak 5 buçuk ay önce gündeme gelmişti, yasanın çıkmasını doğru buluyorum, uzun yıllar çalışma izni olanlar beyaz kimlik alarak taksi şoförlüğü yapsınlar ancak çok kısa süre önce gelerek, ülkeyi  iyice tanımadan, adresleri bilmeden taksi şoförlüğü yapanlar camiamıza zarar veriyorlardı. Bu bağlamda bu kararın çıkması iyi oldu. Adamızda 850’ye yakın taksi var, sadece Gazimağusa’mız da 220 tane taksi mevcut, camia olarak yaklaşık 5 bin kişilik bir aileyiz, her birimizin 2-3 tane çocuğu var, bu yüzden benim yetkililere seslenmek istediğim diğer bir konu da üniversite otobüslerinin, otel minibüslerinin artık şehir içinde yolcu taşımasının önüne geçsinler. "

Halil Narlı: "Yasanın geçmesi çok isabetli oldu, geç bile kaldılar. İnsanımız artık yurt dışına göç etmek zorunda kalmaycak, vatandaş olanlar işsizken sadece çalışma izinli olanlar taksi şoförlüğü yapıyorlardı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yoktur."  

Engin Çakır: "Yasanın çıkarılması çok iyi oldu. Bizim ülkemizde işsiz olan birçok genç taksicilik yapamazken sadece çalışma izinli olanlar taksi şoförlüğü yapıyorlardı. Dünyanın neresinde böyle bir uygulama vardı ki? Bence çok yerinde bir yasa geçirildi."

Vedat Özfuttu: Yasanın Cumhuriyet meclisinde geçmesi çok iyi oldu. Yaklaşık 6 ay önce gündeme geldiğinde bu yasanın geçmesini zaten bekliyorduk, geç bile kalındı diyebilirim.

Naim Sabriler: "Yasanın geçmesine sevindim, ciddi bir işsizlik oranı vardı. Belki bu yasadan sonra azalma olur. Ben yıllardır taksicilik yapmış olmama rağmen işsiz kaldım ve yine bir taksi durağında çay kahve yaparak maaşımı kazanmak durumunda kaldım. Evde 15 yaşında ameliyatlı olan kızım var ve ben eve ekmek parası zor götürüyorum, benim gibi işsiz kalan birçok arkadaşım var."

Kadir Sağır: "Ülkemizde yasalar düzgün değil, 10-15 yıldır bu işi çalışma izni ile yapan arkadaşlar var, o halde onlara neden beyaz kimlik vemiyorlar? Madem ki böyle bir yasa çıkarıldı, o zaman uzun süreli bu işi yapanlara da beyaz kimlik verilsin. Taşımacılar birliğinin düzgün bir yasası yok, oteller ve üniversitelerin minibüsleri şehir içinde sivil yolcu taşıyorlar, çalışma izinlilerin taksi şoförlüğünü engelleyene kadar öncelikle bu sorunları çözsünler. Herkes kendi işini yapsın, taksici kendi işini, turizmci kendi işini, taksici kendi işini."

Cemal Sarı: "1998 yılından itibaren tam 17 yıldır KKTC’deyim, tam 8 yıldır çalışma izni ile taksi şoförlüğü yapıyorum. Taksicilik benim baba mesleğimdir. iki bakanın arasındaki anlaşmazlığın günahını ben mi çekeceğim? 17 yıldan sonra hangi ülkeye gidip taksicilik yapayım? Veya 8 yıldır taksicilik yaptığım bu ülkede ne iş yapayım? Bu yaşımdan sonra başka bir mesleğe mi yöneleyim? Sayın bakan bunu bana bir açıklasın. Bizi de istemiyorlarsa açık açık söylesinler, ayrımcılık yapmasınlar. Bizden önce emekli olduğu halde taksicilik yapanların peşine düşsünler. 3 maaş aldığı halde bu işi yapanları bir engellesinler sonra bizimle uğraşsınlar."

Faruk Bilgin: "Biz taksiciler  Turizm sektörünün birer rehberleriyiz, ülkemize gelen turistlere karşı elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir çoğumuz İngilizce bilmekteyiz, çalışma izni ile çalıştırıldığımız süre zarfında da her türlü teferruata uyduk. Yıllardır taksici olarak çalışma izni ile KKTC’de ekmek parası kazandık ve ekmeğimizin elimizden alınmamasını istiyoruz. Yetkililerinde bu konuda hassasiyet göstereceklerine olan inancın tamdır. Yeni gelen yani henüz 1-2 ay önce gelip hemen taksi şoförü olanlar için bişey demiyorum ancak yıllardır bu ülkede çalışma izni ile bu işten ekmek yiyenlerin bu haklarının elinden alınmaması gerekmektedir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.