1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAKTI-TAKIYORDU- ŞİMDİ TAKACAKMIŞ
TAKTI-TAKIYORDU- ŞİMDİ TAKACAKMIŞ

TAKTI-TAKIYORDU- ŞİMDİ TAKACAKMIŞ

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı,

A+A-

 

Bakan Bakırcı, İskele bölgesinde zehir saçan AKSA Elektrik Santrali’nin bacasına yılsonuna kadar filtre takılacağının müjdesini verdi

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, bir süredir çevreye yaydığı zehirli gazlardan dolayı çevre platformlarından tepki gören AKSA Elektrik Santrali’nin bacalarına filtre takılacağını söyledi.

Filtre ile ilgili parçaların Türkiye’den geldiğini ve konunun ciddi olduğunu söyleyen Bakırcı, filtrelerin önce 3 reaktöre takılacağını daha sonra kalan 3 bacaya da takılacağını belirtti. AKSA ile bugüne kadar yapılan görüşmelerde firmaya ağır para cezaları kesildiğini de hatırlatan Bakırcı, filtreleme sürecinde oldukça titiz davranacaklarını kaydetti. Göreve geldikleri günden bugüne AKSA ile yaptıkları istişarelerde firmanın Türkiye'deki sahibi ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Bakırcı, süreç içinde firmaya ağır para cezaları kesildiğini anımsattı.

“2015’TE TEMİZ HAVA SOLUYACAĞIZ”
ADA TV’de Mert Özdeş’in sorularını yanıtlayan Bakırcı filtrelerin sisteme uygun olacağını aktardı. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı sözlerini şöyle sürdürdü; “Yurtdışından vinç kiralandı, 15 gün içerisinde 3 reaktöre takılacak filtre, ardından kalan 3 bacanın da filtreleri takılacak. Her şey yolunda giderse Aralık ayında sistem tam devreye girecek. AKSA ile1 yıldır sürekli irtibat içerisindeyiz.Gerek ceza yazdık gerek konuştuk, onlar da bize bir süre verdiler ve bu sürenin hızlı olması için elimizden geleni yaptık. Türkiye’den parçalar geldi, vinç ile bacalar takılacak. 6 baca 3’er şekilde iki kademede takacak. Kısmet olursa 2015 yılına o bölgede temiz hava ile gireceğiz.

“ÖNCE 3 BACA FİLTRELENECEK”
Öncelikle 3 baca durdurulacak diğer 3’ü çalışır durumda olacak, hepsine aynı anda takamayız çünkü ülkenin elektrik ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Diğer 3 bacanın da reaktörü daha sonra takılacak. Günün sonunda 6 baca da filtrelenmiş olacak. Kükürt için de filtreleme sistemi gelecek. Boru bağlantıları ve atık havuzları da oluşturulacak. Dolayısıyla daha önce AKSA’nın yapmış olduğu kükürt ve azot için detoks sistemini kurması ve başarılı olamamasından kaynaklı sıkıntılar yaşanıyordu ancak bu sorunlar da çözülmüş olacak.

“KANSEROJEN GAZ ENGELLENECEK”
Havanın temizlenmesi söz konusu değil. Bundan sonraki süreçte havaya verilecek olan gazın artık kanserojen etkisi olmadığı bir şekilde çalışma sistemi gerçekleştirilecek. Şuana kadar verilen havayı tekrardan tutup temizleme söz konusu değil. Aralık ayında filtre takma işleminin biteceğini düşünüyoruz, bunun için baskı yapıyoruz. 2015 ayının Ocak ayında her şey daha düzgün olacak.” 

ÖZDEŞ: “SANTRALDEKİ ATIKLAR NE OLACAK?”
Program Moderatörü Mert Özdeş, konuyla ilgili uzmanlardan aldığı görüşlere dayanarak, bacalara filtre takılmasının haricinde filtrelenen atıkların nereye gideceğinin de önemli olduğunu söyledi.Bu atıklar için yeni bir ayrıştırma mekanizmasının alınması gerektiğini kaydeden Özdeş, aksi halde yurtdışına gönderilebileceğini belirtti. Santrallerde biriken atıkların doğaya karışması halinde de çok büyük bir çevre felaketine sebep olacağını söyleyen Özdeş, havaya karışan zehir kadar, ayrıştırılan atıkların doğaya zarar vermeden yok edilmesinin de önemli olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili klima örneği veren Özdeş; “Bir klima düşünün temizlenmediği takdirde içinde zehir biriktiriyor ve bu da insan sağlığı için büyük bir tehlike yaratıyor. Bu santrallerin de o şekilde göz önüne alınarak insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde işletilmesi gerekir” dedi. Son olarak, 2013 yılından bu yana filtre takılacağı söylenen AKSA’nın bu kez gerçekten sözünde duracağına inanmak istediğini aktaran Özdeş, medyanın da bu konuyu yakından takip edeceğini ifade etti.

TEKNECİK HALKI ÇAĞRIDA BULUNDU
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’nın İskele bölgesindeki AKSA Elektrik Santrali’nin bacalarına filtre takılacağını açıklaması üzerine medya grubumuza açıklamalarda bulunan Teknecik halkı, bölgede Kıb-Tek’ebağlı elektrik santrali ile ilgili adımlar atılması için bakana çağrıda bulundu. Yıllardır Teknecik bölgesinde çok fazla kanser hastalığı görüldüğünü hatırlatan vatandaşlar, bölgelerinde yaşanan çevre felaketine de dur demek için yetkilileri göreve çağırdı.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.