1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TALAT, FEDERASYONLARIN GENEL OLARAK BAĞIMSIZ DEVLETLER TARAFINDAN KURULDUĞUNU, ANCAK RUMLARIN BUNU DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
TALAT, FEDERASYONLARIN GENEL OLARAK BAĞIMSIZ DEVLETLER TARAFINDAN KURULDUĞUNU, ANCAK RUMLARIN BUNU DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

TALAT, FEDERASYONLARIN GENEL OLARAK BAĞIMSIZ DEVLETLER TARAFINDAN KURULDUĞUNU, ANCAK RUMLARIN BUNU DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Talat, federasyonları genel olarak bağımsız devletlerin kurduğunu ancak Kıbrıslı Rumların bunu düşünmek bile istemediğini söyledi.

A+A-

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, federasyonları genel olarak bağımsız devletlerin kurduğunu ancak Kıbrıslı Rumların bunu düşünmek bile istemediğini söyledi.

Talat katıldığı bir TV programında, adada barış kültürüne ihtiyaç duyulduğunu, barış kültürünün gelişmesi halinde çözüm yolunda olumlu sonuçlar alınabileceğini belirtti.

İlkelerin konuşulması gerektiğini söyleye Talat, federasyonların dışa karşı savunmanın sağlamlaştırılması maksadıyla güçlerin birleştirilmesi ve ekonominin büyütülmesi hedefiyle kurulduğunu ve genel olarak bağımsız devletler tarafından kurulduğunu, ancak Rumların bunu düşünmek bile istemediğini, “onların endişelerini anlayarak bu gibi rahatsız edici konuları öne çıkarmamak gerektiğini” ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin de kendi mekanizmalarının federasyona taşınacağını düşünmesinin Rumlar tarafından anlaşılması gerektiğini belirten Talat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınsa da tanınmasa da, kendi geçmişini federasyona taşıyacağının kabul edilmesi ve artık barış kültürü içerisinde kavranması gerektiğini söyledi.

Rumların ciddi endişeleri olduğunu belirten Talat, mesela Türkiye’ye karşı büyük bir güvensizlik içerisinde olduklarını, tüm bu konuların barış kültürü içinde tartışılıp tarafların birbirini anlamaya çalışması ve endişelerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

UMUT VE DIŞ ETKENLER

Görüşmelerin olumlu bir sonuca varması için dış etkenlerin rolünün önemli olabileceğini kaydeden Talat, ABD Başkan Yardımcısı’nın adayı ziyaretinin Rum tarafını sürece bağlama ve müzakerelere güç kazandırma bakımından etkili olabileceğini, ancak bu ziyaretten dönüm noktası olacak bir sonuç beklenmemesi gerektiğini söyledi.

ABD VE MARAŞ

Biden’ın Kapalı Maraş’la ilgili ortaya bir düşünce koyabileceğini kaydeden Talat, ancak Maraş’ın müzakereleri gölgeleyecek ve erteleyecek şekilde bütünlüklü çözümü hedefleyen görüşmelerin bir parçası haline getirilmesinin yanlış olacağını ve Amerika’dan da bunu beklemediğini anlattı.

Amerika’nın Maraş önerisi varsa bu önerinin esas müzakerelerin yürütüldüğü masada değil, ancak teknik komiteler düzeyinde ele alınabilecek boyutlarda olması gerektiğini kaydeden Talat, Maraş’ın açılması şartlarının görüşülmesinin sorunun çözümünü en az iki yıl erteleyeceğini söyledi.

GAZ KONUSU

Güneyde doğalgaz sızılaştırma tesisi kurulması konusunda ise Talat, sıvılaştırma projesinin çok pahalıya mal olacağını, çıkarılacak doğalgazın borularla taşınmasının en doğru ve karlı yöntem olacağını kaydetti.

Talat, ABD’nin bu konudaki ilgisinin esas olarak çok daha büyük miktarlarda olan  İsrail gazı olduğunu düşündüğünü ifade etti.

ZAMANINDA ADIM ATMAK

Kıbrıs Rum ekonomisinin geçmişteki düzeyine yeniden kavuşması halinde Kıbrıslı Rumların Kıbrıs sorununun çözümüne yeniden ilgisiz kalabileceğini kaydeden Talat, atılacak adımların zamanında atılmasının önemine işaret etti.

GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER


Güven Yaratıcı Önlemler’de dil eğitiminin önemli bir alan olduğunu ifade eden Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türk öğretmenlerin Güney’de, Kıbrıslı Rum öğretmenlerin ise Kuzey’de dil eğitimi vermeye başlamasının ve üç dilli üniversite veya kolej kurulmasının barış kültürünün gelişmesine önemli katkı koyacağını belirtti.

MÜLKİYET VE TOPRAK

Mülkiyet sorununda dıştan ekonomik boyutta destek sağlanmasıyla “bu konuda nefes alınabileceğini” belirten Talat, Rum kurucu devletine verilecek toprağın, neticede kurulacak federal devletin toprağı olacağını, sadece yönetiminin Rum tarafında olacağını, bunun toplum tarafından idrak edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

REFERANDUM

Olası bir referandum hakkındaki bir soruyu da yanıtlayan Talat, ortak bir metnin hazırlanması halinde bu referandumdan iki evet çıkabileceğini söyledi.

ÇEVRE KONUSU

Çevre temizliği için 5 Haziran’da yapılacak kampanyaya da değinen Talat, konu ile ilgili çabaları takdir ettiğini ancak bir temizlik kampanyasından sonra çevrenin bir hafta içinde tekrar kirletileceğinden endişe duyduğunu belirtti.

 “Artık ben bu hoyratlığa dayanamıyorum” diyen Talat,  çevrede hiç kimseye müsamaha gösterilmemesi gerektiğini kaydetti.

SOMA

Soma faciası ile ilgili olarak 2. Cumhurbaşkanı Talat, tüm Kıbrıslı Türkler gibi üzüntüsünün büyük olduğunu ifade ederek, böylesi felaketlerin tekrarlanmaması temennisinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.