1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TALAT, GÜNEY KIBRIS’TA KONFERANS VERDİ
TALAT, GÜNEY KIBRIS’TA KONFERANS VERDİ

TALAT, GÜNEY KIBRIS’TA KONFERANS VERDİ

Son iki konferansında aşırı sağ grupların saldırısı ile karşılaşan Talat’ın dün akşamki konferansı esnasında

A+A-

 

TALAT’IN GÜNEY KIBRIS’TAKİ ÜÇÜNCÜ KONFERANSI OLAYSIZ GEÇTİ

”EKSİK OLAN SİYASİ İRADEDİR”

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs’ta beş ay içerisinde üçüncü konferansını Güney Lefkoşa’da Lefkoşa Üniversitesi’nde verdi.

Son iki konferansında aşırı sağ grupların saldırısı ile karşılaşan Talat’ın dün akşamki konferansı esnasında aşırı sağcıların herhangi bir eylemine şahit olunmadı.

Talat konferansta yaptığı konuşmada, tarafların birbirlerinin pozisyonlarını iyi anlamasının bir çözüme ulaşılmasında önemli olduğunu ancak Kıbrıs sorununun çözüme ulaştırılamamasının ana nedeninin siyasi irade olduğunu kaydetti.

Talat, “Eksik olan siyasi iradedir. Siyasi irade eksiktir ancak çözüm mümkündür“ dedi.

Adada çözümün yerini başka bir şeyin almasının mümkün olmadığını ancak bugünkü Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerinin yaklaşımının bu olmadığını savunan Talat, “Bunu mevcut durumu değiştirmek için hareket etmediğinden görebiliyoruz” dedi.

Talat, Kıbrıs Türk liderliğinin “çapraz oy” konusundaki hassasiyetinin çözüm sürecini tehlikeye sokacak noktaya geldiğini de kaydetti.

“Karşı tarafın hassasiyetlerini anlamak çok önemli” diyen Talat, FIR hatları ile yaşanan sorunu anımsattı ve bu sorunu eski lider Demetris Hristofias ile çözmeyi başardığını söyledi.

MÜZAKERELERDE AL-VER OLMALI

Müzakerelerin bugün al-ver sürecinde olması gerektiğine inandığını belirten Talat, “Ne yazık ki müzakerelerin bugünkü temposu çok yavaş ve sonuç alıcı süreç olarak görülmemektedir” dedi.

ÇÇözüm için tüm kesimlerin işbirliğinin gerektiğini kaydeden Talat, “Çözüm Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail arasındaki ilişkileri değil AB’yi de güçlendirecektir. Kıbrıs bu durumdan olumlu yararlanacaktır” diye konuştu.

Kıbrıs Türk medyasının büyük bir bölümünün çözüm çabalarına olumlu yaklaştığını kaydeden Talat, ancak Kıbrıs Rum medyası hakkında yorum yapmak istemediğini ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin geçmişe göre çözümü daha çok desteklediğini belirten Talat, Kıbrıslı Türklerin uluslararası hukukun dışında kalmasının sürdürülebilir olmadığını daha iyi anladığını söyledi.

Türkiye kökenlilerin sayısı ile ilgili sorulara karşılık Talat, Cumhurbaşkanlığı döneminde bu rakamın 42 bin civarında olduğunu ancak bugünün rakamlarını bilmediğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun “1974’te Türk Silahlı Kuvvetlerinin müdahalesi ile başladığı ve bunun bir işgal sorunu olduğu” yönündeki iddiaları da sorular üzerine yorumlayan Talat, “Bu sadece  Kıbrıs sorununun ne kadar  farklı değerlendirildiğini kanıtlıyor. Bu durum bizim esas sorunlarımızdan biridir” dedi.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER

Toplumlarda affetme ve uzlaşı kültürünü geliştirmek gerektiğini, bunun da güven artırıcı önlemler içerdiğini kaydeden  Talat, Maraş konusunun güven artırıcı önlem olarak ele alınmasını savunmadığını çünkü Maraş konusunun kapsamlı çözüm müzakere sürecini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Maraş’ın iadesi ile ilgili gümrük, güvenlik, hukuk sistemi ile ilgili pek çok çözümlenmesi zor unsurlar bulunduğunu ifade eden Talat, “Kapsamlı çözüm haricinde bu sorunların aşılabileceğini göremiyorum” dedi

Maraş sorununun tarafların kendi pozisyonlarından taviz vermemeleri nedeniyle çözümlenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Talat, Yeşilırmak geçiş kapısının dahi söz konusu dönemde tüm müzakere sürecini sıkıntıya soktuğunu anımsattı.

“Türkiye’nin rolüne” ilişkin sorulara karşılık ise, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda B planı olmadığına inandığını kaydeden Talat, “KKTC’yi herhangi bir ülke tanımayacak veya serbest uçuş veya ticaret için izin vermeyecek” dedi.

Bunu Cumhurbaşkanlığı döneminde muadilinin anlaşmaz tutumu nedeniyle kendisinin de denediğini ancak başaramadığını ifade eden Talat, “Kapılar beton gibiydi” dedi.

Eski Kıbrıs Rum liderlerinden Yorgo Vasilliu’nun da katıldığı konferansta Lefkoşa Üniversitesi Rektörü Michallis Attalides Talat’a kitap hediye etti.

Lefkoşa Üniversitesi Rektörü Michallis Attalides, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununun çözümüne geçmişte hiç olmadığı kadar ilgi olduğunu., bölgedeki dengesizlikler ve fırsatların mevcut çözümü mümkün kıldığını kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.