1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TALAT: “TOPLUMLAR ARASINDA UYUM KOMİSYONLARI KURULABİLİR”
TALAT: “TOPLUMLAR ARASINDA UYUM KOMİSYONLARI KURULABİLİR”

TALAT: “TOPLUMLAR ARASINDA UYUM KOMİSYONLARI KURULABİLİR”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat...

A+A-

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat,  kıvanç ve tasada ortaklıklar yaratmak için bir uzlaşma veya uyuşma komisyonunun kurulabileceği ve iki halkın uyumunun sağlanması açısında bazı mekanizmaların oluşumu için çalışmalar yapılabileceğini söyleyerek, “tekrar kavga istemiyorsak, bölünme istemiyorsak; yakınlaşmayı, kardeşliği istiyorsak, bunu mutlaka yapmamız lazım” dedi.

Ofisinden verilen bilgiye göre, Talat, katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.

Hükümet ortakları arasında yaşanan sorunları değerlendiren Talat, bu konularla doğrudan ilgilenmediğini belirterek, hükümette birlikte olduğunuz bir partinin, hükümeti eleştiren ve görevi hükümete alternatif oluşturmak olan ana muhalefetle ittifak yapmasının normal olmadığını söyledi.

Talat, ülkede hükümeti yürütme anlayışının da yanlış olduğunu savundu.
Her bakanlığın koalisyon ortağı partinin egemenliğinde olduğunu belirten Talat, bunun nedeninin de siyasi kültür yanı sıra hükümet kurma sürecinde yattığını ifade etti. Talat, anayasaya göre 15 gün içinde hükümeti kurmak gerektiğine işaret ederek, bu kadar kısa sürede koalisyon kuracak olanların koşa koşa, nefes nefese çalıştığını, fakat hükümet icraatlarını planlayamadığını, böylece her bakanın mensup olduğu partinin politikalarıyla yürüdüğünü anlattı.

Halbuki parlamenter sistemin deneyimli ülkelerinde koalisyon kurma çalışmalarının aylarca sürebildiğini, her politikanın önceden belirlendiğini söyleyen Talat, “Sonra da haliyle her icraat tıkır tıkır yürür ve koalisyon ortakları tek bir mekanizmanın çarkları olarak çalışır” dedi.

Bütün bunları istemezsek başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söyleyen Talat, bunun dışında benzeri krizlerin yaşanmaya devam edeceğini belirtti.

“EROĞLU’NUN ROLÜ VAR”

Hükümet ortakları arasında meydana gelen sorunda Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun rolü olduğunu savunan Talat, ittifakın, CTP’nin başarı ile yürüttüğü belediyeleri elinden almak hedefi ile hareket ettiğini kaydetti.

Bu çerçevede esas hedefin Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu belirten Talat, Eroğlu’nun bu mizansenin başı olduğunu ileri sürdü.

Eroğlu’nun Kıbrıs sorunundan çok kendisini iç siyasete verdiği şeklindeki görüşlerin doğru olduğunu öne süren Talat, Kıbrıs sorununun Eroğlu’nun konusu olmadığını söyledi.  Şu anda da Eroğlu’nun müzakereleri görüşmecisine bıraktığını belirten Talat, Cumhurbaşkanının içerikle ilgili görüş belirtmediğini, dilinde sürekli bir nakarat olduğunu, bu nakaratın da çözümden uzak olduğunu savundu.

Al ver konusunda yapılan açıklamayı da değerlendiren Talat, Anastasiades’in henüz geçmişte varılan mutabakatlarla ilgili görüş ortaya koymadığını belirten Talat, daha al vere uzunca bir zaman olduğunu düşündüğünü söyledi.

“Al ver ne demektir” diye soran Talat, birçok konuda yakınlaşma olması gerektiğini ve tam bir anlaşma için al vere geçilebileceğini, verilen bir şeye karşılık bir şey istenebileceğini hatırlattı ve bu çerçevede neyin al verinden bahsedildiğinin anlaşılmadığını söyledi.

İKİ BAŞLILIK

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Cumhurbaşkanı’ndan farklı faaliyetleri ve iki başlılık görünümü ile ilgili görüşü sorulan Talat, şu anda toplumun bütün kesimlerinin çözüm yanlısı bir tutum sergilediğine dikkat çekerek, buna rağmen Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun çözüme karşı tutumunun kuşkulu olduğunu iddia etti.

Halkın Cumhurbaşkanını seçtiği gibi hükümeti de seçtiğini belirten Talat, bu hükümetin çözüm istediğini, bu nedenle de Kıbrıs konusunda iki başlılık gözlendiğini ifade etti. Talat, hükümetin de yetkileri olduğunu, anayasaya bakıldığında ise esas sorumlu olanın hükümet olduğunu belirtti ve bu bağlamda Dışişleri Bakanının işin içinde olmasının normal olduğunu söyledi.
CTP’nin değiştiği yönündeki bir soruya karşılık Talat, taşın bile değiştiğini söyleyerek, değişimin doğru yönde olup olmadığına bakılması gerektiğini söyledi.

Talat, CTP’nin soğuk savaş döneminde AB’ye karşı olduğunu hatırlattı; aradan yıllar geçtiğini, ilham alınan sosyalist sistemin çöktüğünü ve günümüz koşullarında CTP’nin o zamanki tutumunun tamamen tersi yönde AB’den yana durduğunu anlattı. Talat, ancak tüm değişimlere rağmen CTP’nin çağdaş sosyalist duruşu ile yoluna devam ettiğini belirtti.

CTP’nin nasıl olursa olsun bir çözümden yana olabileceği şeklindeki eleştirileri de değerlendiren Talat, CTP’nin kendi görüşmeciliği döneminde bunun aksini ispat ettiğini ve Kıbrıs Türk halkının en hassas değerlerinin korunduğunu hatırlattı.

CTP’de Kıbrıs sorununu bilen çok sayıda kişinin bulunduğuna dikkat çeken Talat, Kıbrıs sorununun CTP için hayati olduğunu, bu nedenle de birçok insanın bu konuda çalıştığını söyledi. Talat, sağ partilerde ise durumun oldukça farklı olduğunu ve Kıbrıs sorununu çalışan kişilerin çok ender görüldüğünü ifade etti.

“ÇIKAR BİRLİKLERİ”

Baf’ta verdiği konferansta söylediklerine değinen Talat, kurulacak federal devletin yaşayabilmesi için bazı ortaklıkların, siyasi birlikteliklerin kurulması ve çıkar birlikteliklerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Papadopulos döneminde at koşularında bir Kıbrıslı Türkün atının yarışı kazanması karşısında Papadopulos’un kupayı vermemek için stadyumdan kaçtığını öğrendiğini söyleyen Talat, buna karşılık Rumların “Kıbrıs Havayolları”na bağlı bir uçak düştüğünde ise kendilerinin bayrakları yarıya indirdiklerini anlattı.

KIBRISLILARIN ROLÜ

Bir başka soruyu değerlendiren Talat, “Kıbrıslıların en fazla söz sahibi olduğu dönemin bu dönem olduğunu” söyledi. Buna gerekçe olarak Talat, soğuk savaşın bittiğini, AB sürecinin yaşandığını, Türkiye’nin dünyaya açılmış olduğunu, Yunanistan’ın da 15 Temmuz darbesinden sonra Kıbrıs sorunundan uzaklaşmak zorunda kaldığını gösterdi.

Esas aktörün “Kıbrıslılar” olduğunu belirten Talat, bu çerçevede liderlerin performansının önem kazandığını söyledi ve eksikliğin, hem güneyde, hem de kuzeyde siyasi irade olduğunu belirtti.

Baf’taki izlenimlerini yineleyen Talat, kuzeyde ve güneyde çözüm isteğinin olduğunu ve liderlerde de bu yönde irade olması halinde çözüme ulaşılacağını belirtti.

KOŞULLAR OLUŞURSA

Bir başka soru üzerine Talat, koşulların oluşması halinde sorunun birkaç ayda da çözülebileceğinin doğru olduğunu kaydetti. Talat, eğer tüm ekiplerin belirli mekanlarda eşgüdüm içerisinde sürekli çalışması halinde çözümün az zamanda gerçekleştirilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Talat, meselelerin zaten birçok kez konuşulup müzakeresinin yapıldığını hatırlatarak, sona kalan şeyin harita ve güvenlik olduğunu belirtti.

Talat, haritanın geçmişte Rumlara verilen taviz olarak algılandığına değinerek şimdi bunun değiştiğini, artık idari sınırları belirleyen bir çalışma olarak algılandığını kaydetti ve bunun da tamamlanması halinde meselenin güvenlik düzenlemeleri için uluslararası konferansa kalacağını söyledi. 2. Cumhurbaşkanı Talat, bu gerçeklere rağmen, henüz böyle bir ortamın oluşmadığını belirtti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.