1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TALAT:''IRKÇILIK ŞİDDETLE YASAKLANMALI!''
TALAT:''IRKÇILIK ŞİDDETLE YASAKLANMALI!''

TALAT:''IRKÇILIK ŞİDDETLE YASAKLANMALI!''

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Nasıl ki Avrupa’yı yakan Nazizm’di…o nedenle ırkçılık şiddetle yasaklandı, Kıbrıs’ı da yakan bu aşırı uçlar olacak. Onun için yasaklanması lazım ” dedi.

A+A-

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Nasıl ki Avrupa’yı yakan Nazizm’di…o nedenle ırkçılık şiddetle yasaklandı, Kıbrıs’ı da yakan bu aşırı uçlar olacak. Onun için yasaklanması lazım ” dedi.

Mehmet Ali Talat, Limasol’da konferans verirken, Kıbrıslı Rum ırkçı bir grubun saldırısına uğramasından dolayı kendisine “geçmiş olsun dileklerini ifade etmek ve bir antlaşma yönünde ortaya konan çabalara destek belirtmek” isteyen Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve bazı yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kabulde yaptığı konuşmada, ırkçı grubun saldırısının Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında büyük duyarlılık yarattığını, Türkiye, Güney Kıbrıs ve KKTC’de siyasi yelpazenin ön sırasında bulunan insanların saldırıyı kınamasının yanında, kendisinin Güney Kıbrıs’ta konferans vermesine destek olduğunu kaydetti.

Irkçı örgüt ELAM’ın düzenlediği saldırılar ve protestolarla amacına ulaşamadığını kaydeden Talat, “Tam tersine bizim savunduklarımızın doğruluğunu ispatladı. Çözüm ihtiyacı daha çok anlaşıldı” dedi.

Adada barışı bozmaya yönelik her eylemin suç kapsamına alınması gerektiğini kaydeden Talat, “Barışı bozmaya yeltenen her tür hareket eylem, ötekileştirici söz suç kapsamına alınmalıdır, kimisi de ağır suç kapsamına alınmalıdır” dedi.

Limasol’daki eylemi gerçekleştiren ELAM mensuplarının tutuklandıktan sonra hemen serbest bırakıldığını, örgüt mensuplarının bugün siyasi bir örgüte dönüşmenin yollarını aradığına dikkat çeken Talat, “Nasıl ki Avrupa’yı yakan Nazizm’di…o nedenle ırkçılık şiddetle yasaklandı, Kıbrıs’ı da yakan bu aşırı uçlar olacak. Onun için yasaklanması lazım” dedi.

Limasol’daki olayların barış kültürüne ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini kaydeden Talat, iki toplum arasında alınacak güven yaratıcı önlemlerin barış kültürünü destekleyen adımlar olması gerektiğini, Maraş konusu ve işletmelerin ortak iş yapmasının, güven yaratıcı önlemden çok, ekonomik işbirliğine girdiğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’ta okullarda Kıbrıslı Türk öğretmenler tarafından Türkçe, KKTC’deki okullarda Kıbrıslı Rum öğretmenler tarafından Rumca öğretilmesinin, okul müfredatlarında uyum sağlanması, dini kurumların ilişkilerini geliştirmesi, ara bölgede ortak bir üniversite kurulmasının iki toplum arasında güven yaratıcı önlemler olduğunu kaydeden Mehmet Ali Talat, ancak henüz araç sigortaları ve cep telefonu konusunda dahi işletmelerin işbirliğine gidemediğini kaydetti.

İkinci Cumhurbaşkanı Talat, KKTC’deki okullarda kullanılan tarih kitaplarında dönem dönem düşmanlık ifadelerinin kaldırıldığını, ancak, Kıbrıs Rum tarafında okullarda kullanılan tarih kitaplarında henüz bir değişikliğe gidilemediğini belirtti.

Barış kültürü konusunda son zamanlarda cesaret verici gelişmeler yaşandığını kaydeden Talat, “Bu gidiş iyi bir gidiştir. Birileri sabote etmezse eskiye göre gelecekten daha da umutluyum. Bu hava 2004’te yoktu. Kıbrıslı Rumlar kendi içlerinde sağduyu çağrısı yapıyor…en sağ kesim bile sağduyu çağrısı yapıyor” dedi.

ÇIRALI

KTSO Başkanı Ali Çıralı, Limasol’daki olayın çok az bir kesimi temsil eden bir grup tarafından düzenlendiğini, antlaşma için devam eden süreci engelleyemeyeceğini ancak benzer olaylara hazırlıklı olmak gerektiğini ifade etti.

Çıralı, “Nihai bir çözüme ulaşmak için uygun bir ortamın olduğuna inanıyoruz bu süreçte de nihai hedefe ulaşmak için Sanayi Odası olarak her tür katkıyı koymaya hazır olduğumuzu beyan etmek isterim” dedi.

Bir antlaşmanın iki halkın menfaatine olacağına inandıklarını kaydeden Çıralı, bir antlaşmaya varılması ve bununla birlikte Kıbrıs’ın Kuzeyi’nin de Avrupa Birliğine üye olması halinde, KKTC’de üretim yapan şirketlerin Avrupa Birliği ülkelerindeki şirketlerle rekabet edebilecek kapasitede olduğunu kaydetti.

“Dolaysıyla biz bir çözümden korkmuyoruz” diyen Çıralı, KKTC’deki şirketlerin yüzde doksanının Avrupa Birliği kriterlerinde üretime hazır olduğunu da kaydetti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.