1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TAM EŞİTLİK, EGEMENLİK VE GARANTİLER .. VAZGEÇİLMEZLER"
“TAM EŞİTLİK, EGEMENLİK VE GARANTİLER .. VAZGEÇİLMEZLER"

“TAM EŞİTLİK, EGEMENLİK VE GARANTİLER .. VAZGEÇİLMEZLER"

“1960 garanti sisteminin de günümüz şartlarında yetersiz olduğuna ve

A+A-

Kıbrıs Milli Varoluş Konseyi, tam eşitlik, egemenlik ve garantiler konusunun Kıbrıs Türklerinin vazgeçilmezleri olduğunu söyleyerek, “1960 garanti sisteminin de günümüz şartlarında yetersiz olduğuna ve yeni ortaklık devleti kurulabilecekse 1960 garanti sisteminin günümüz koşullarına uyarlanarak geliştirilmesi gerektiğine inanmaktayız” dedi.

Milli Varoluş Konseyi Koordinatörü Vedat Çelik yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs’ta taraflar arasında görüşmelerin yeniden başlatılmasına ilişkin ortak açıklama konusunda sürdürülmekte olan tartışmaları yakından ve büyük bir endişeyle izlediklerini kaydetti.

Çelik, Rum-Yunan tarafının zamana oynamak maksadıyla “ortak açıklama” konusunda sergilemekte oldukları uzlaşmazlığın aşılamaması durumunda, görüşmelerin geleceğinin yeni bir değerlendirmeye tabi tutulması, KKTC’nin siyasal tanınması yoluna çıkılması seçeneğinin öncelik ve ivedilikle değerlendirilmesinin ise kaçınılmaz hale geleceğini savundu.

“EROĞLU VE MÜZAKERE EKİBİNİ DESTEKLİYORUZ”

Kıbrıs Türkünün bu olasılığa şimdiden hazırlanması gerektiğini söyleyen Çelik, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve müzakere ekibini, KKTC’nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği ile ilgili olarak izledikleri yolda desteklediklerini, KKTC devletinin siyasal sorumluluk makamlarında bulunan tüm yetkilileri de, etmiş oldukları yemine uygun, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve ekibine gereği gibi destek olmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, özelde bu konu, genelde Kıbrıs Sorununun bütünü üzerinde KKTC ile Türkiye arasında tam bir uyum mevcut bulunduğu yolundaki son açıklamalarını önemle ve memnuniyetle not ettiklerini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Rum ve Yunan tarafının, ortak açıklamaya tek uluslararası temsiliyet, tek egemenlik ve tek vatandaşlık silsilesi üzerinden yüklemeye çalıştıkları anlam ve içerik Kıbrıs Türklüğünün ve Türk tarafının 50 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs konusunda vermekte oldukları haklı ve meşru mücadeleyi sona erdirmeye matuftur. 1963’de Rum Ortağı ve onların hamisi Yunanistan tarafından yıkılmış olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı olarak, evrim yoluyla Federalleştirilmesini istedikleri sözde yeni ortaklık devleti Kıbrıs Türklüğünün geleceğini ve Anavatan Türkiye'nin bu coğrafya üzerindeki kazanılmış hakları ile uzun vadeli çıkarlarını güvence altına alamaz. Bu gerçeği Kıbrıs Türk Halkının bütün fertleri ile tüm kurumlarının özümsemesi gerektiğine inanmaktayız.”

“KARARI ŞİDDETLE PROTESTO EDER, HATANIN DÜZELTİLMESİNİ TALEP EDERİZ”

İngiliz hükümetinin, KKTC makamlarına danışmadan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzaladığı üsler bölgesinin statüsünü değiştiren ve uygulamada Kıbrıs Türk Halkının menfaatlerini olumsuz yönde etkileyecek olan aranjmanın Kıbrıs Türk Halkı arasında büyük endişe ve güvensizlik yarattığını vurgulayan Çelik, “bu kararı şiddetle protesto eder uygulamaya geçilmeden önce İngiliz makamlarının KKTC makamları ile temasa geçerek hatanın düzeltilmesini talep ederiz” dedi.

Egemenlik konusunun Kıbrıs'ta sürdürülmekte olan soylu mücadelenin temel taşı olduğunu vurgulayan Çelik açıklamasında, “Annan Planı aldatmacasındaki sözde "Devletçiklerin" egemenliği olmayan birer "Eyalet" olmaktan öte hiçbir yetkilerinin olmadığı gerçeği Kıbrıs Türk Halkı tarafından asla göz ardı edilmemelidir” ifadelerine yer verdi.

Çelik şöyle devam etti:

“Ortak açıklama tartışmalarında, Rum-Yunan tarafının tek ve bölünmez egemenlik ile artık yetkiler konusu üzerinde bu denli ısrarla durmaları Kıbrıs Türk halkının tüm fertlerinin ve kurumlarının gözlerini açmaları için yeterli bir neden olmalıdır.

Son günlerde Anavatan Türkiye'nin "1960 Garanti Sisteminin" Rum-Yunan tarafınca kabulü karşılığında "tek egemenlik" konusunu Rum-Yunan tarafınca yüklenilmeye çalışılan anlam çerçevesinde kabul etmiş olduğu ve bu hususu KKTC'nin bilgisi dışında ABD kanalıyla Rum-Yunan tarafına iletmiş olduğu yolundaki tezviratın gerçekleri yansıtmayan bir haber manipülasyonu olduğu inancındayız. Aksi takdirde MVK olarak, Garantiler ile Egemenlik arasında bu bağlamda tesis edilmek istenilen ilişkiye kararlılıkla karşı çıkacağımızı kamuoyumuza önceden duyurmak isteriz.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.