1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. "TANRI PARÇACIĞI EVRENİ YOK EDEBİLİR!"
"TANRI PARÇACIĞI EVRENİ YOK EDEBİLİR!"

"TANRI PARÇACIĞI EVRENİ YOK EDEBİLİR!"

"TANRI PARÇACIĞI EVRENİ YOK EDEBİLİR!"

A+A-

Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Profesör Stephen Hawking, 2012 yılında İsviçre’deki Cern Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde keşfedilen ve tanrı parçacığı olarak alınan Higgs Boson’un evreni yok etme potansiyeline sahip olduğunu açıkladı.

Gelecek ay piyasaya çıkacak olan Starmus isimli yeni kitabının ön sözünde konuya değinen Hawking, çok yüksek enerji seviyelerine ulaştığında Higgs’in bir anda istikrarsızlaşıp “Katastrofik bir vakum bozunmasına” neden olabileceğini, bu durumun da uzay ve zamanın çökmesine yol açacağını yazdı.

Ünlü bilim insanı bu senaryonun gerçekleşme olasılığının “çok ama çok düşük olduğunu” belirttiyse de bir çok araştırmacı sözleri nedeniyle Hawkins’i sorumsuzlukla suçladı.

Konu ile ilgili olarak Sunday Times gazetesine konuşan Cern Teorik Fizikçileri’nden Profesör John Ellis, Hawkins’in iddialarının doğru olduğunu ancak “Burada konunun risk olmadığını” söyledi.

Ellis “ Bu bulgu heyecan verici birşeye işaret ediyor. Fiziğin keşfedilmeyi bekleyen yeni bir yönünü ortaya koyular” dedi.

Araştırmacı sözlerine “Şu anda birşeyi netleştirmek gerekiyor. Higgs parçacığının Cern’deki Büyük Haldron Çarpıştırıcısı (LHC) kullanılarak keşfedilmesi bu problemin ortaya çıkmasına neden olmadı. Ayrıca LHC içindeki çarpışmalar da enerjileri çok düşük olduğu için bu çapta bir istikrarsızlığın ortaya çıkmasına neden olamaz” diyerek devam etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.