1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAPU SİL BAŞTAN
TAPU SİL BAŞTAN

TAPU SİL BAŞTAN

Tapu ve Kadastro Dairesi ile Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği iş birliğinde

A+A-

Tapu ve Kadastro Dairesi ile Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği iş birliğinde 2011 yılında başlatılan tapu kütüklerinin bilgisayar ortamına aktarılması projesi tamamlandı

KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi’nde mevcut olan Gazimağusa ve Girne’de 1911 yılından itibaren tüm tapu kayıtları ile Lefkoşa ve Güzelyurt’ta 1974 yılı öncesi Türk köylerinin tapu kütüklerinin tamamının önce fotoğrafları çekildi daha sonra bilgisayar ortamına kaydedildi

DEVLET MALI ORTAYA ÇIKARILACAK: KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi’nde bir diğer önemli proje ise KKTC Devleti’nin taşınmaz mallarının envanterlerinin çıkarılması. Böylece ülke sınırları içerisinde ne kadar hazine malı, hali arazi ve orman arazisi olduğu belirlenecek. Ayrıca 1974 öncesine ait Türk malı eş değer mal ve rezerv kaynaklar da resmi kayda geçmiş olacak

TOPOGRAFİK HARİTALAR HAZIR: KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi ile Türkiye Cumhuriyeti Tapu ve Kadastro Dairesi iş birliğinde 5 Nisan 2012 tarihinde başlatılan KKTC’nin topografik haritasının çıkarılması projesi ise 2012 yılı sonunda tamamlandı. Topografik haritalar, KKTC’de 2013 yılında inşaat sektörü ve müteahhitlerin kullanımına açıldı

Tapu ve Kadastro Dairesi ile Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği iş birliğinde 2011 yılında başlatılan tapu kütüklerinin bilgisayar ortamına aktarılması projesi tamamlandı.
Proje kapsamında,  KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi’nde mevcut olan Gazimağusa ve Girne’de 1911 yılından itibaren tüm tapu kayıtları ile Lefkoşa ve Güzelyurt’ta 1974 yılı öncesi Türk köylerinin tapu kütüklerinin tamamının önce fotoğrafları çekildi daha sonra bilgisayar ortamına kaydedildi.
KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi ve Türkiye Cumhuriyeti iş birliğinde yürütülen projeler ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan daire müdürü Hüdaverdi İyikal, ayrıca 2014-2015 yılı hedeflerini açıkladı.

Alım, satım ve ipotek işlemleri de kayıt altında
Vatandaşa daha kaliteli ve süratli hizmet verebilmek amacı ile yürütülen proje kapsamında ikinci adım olarak 2012 yılında da Lefkoşa Tapu Dairesi’nde başlamak üzere alım, satım ve ipotek işlemleri bilgisayar ortamına aktarılmaya başlandı.
KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Hüdaverdi İyikal’dan edinilen bilgiye göre, Lefkoşa’da tüm alım, satım ve ipotek işlemleri bilgisayar ortamına aktarılırken 2013 yılı başında Gazimağusa’da başlatılan çalışmanın yüzde 95’i tamamlandı.
Girne’de 2013 kasım tarihinde başlatılan çalışma ise halen devam ediyor. 2014 Ağustos ayına kadar Girne ve Güzelyurt’ta tüm projenin tamamlanması hedefleniyor.

Devletin taşınmaz mallarının envanterleri çıkarılacak
KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi’nde bir diğer önemli proje ise KKTC Devleti’nin taşınmaz mallarının envanterlerinin çıkarılması. Böylece ülke sınırları içerisinde ne kadar hazine malı, ne kadar hali arazi ve ne kadar orman arazisi olduğunu ayrıca 1974 öncesi Türk malı ne kadar eş değer mal ile ne kadar rezerv kaynakları olduğunu ortaya çıkarılacak.

Topografik haritalar çıkarıldı
KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi ile Türkiye Cumhuriyeti Tapu ve Kadastro Dairesi işbirliğinde 5 Nisan 2012 tarihinde başlatılan KKTC’nin topografik haritasının çıkarılması projesi ise 2012 yılı sonunda tamamlandı.
Topografik haritalar, KKTC’de 2013 yılında inşaat sektörü ve müteahhitlerin kullanımına açıldı. İsteyen müteahhitlere harcını ödemek koşulu ile topografik haritalar KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından verilmeye başlandı.

Sayısal harita projesinde çalışmalar devam ediyor
KKTC Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 2007 yılında imzalan bir diğer iş birliği protokolü kapsamında “Sebat Proje” tarafından 2013 yılında başlatılan KKTC’de 61 köyün sayısal haritalarının çıkarılmasına ilişkin çalışmalar ise devam ediyor. Projenin 2014 yılı Mart ayı itibarı ile tamamlanması hedefleniyor.

 

İyikal: KKTC halkı en iyi hizmeti hak ediyor
KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Hüdaverdi İyikal, Kıbrıs Türk halkının daha kaliteli hizmet alabilmesi amacı ile daire tarafından yürütülen çalışmaları anlattı.
İşe yıpranmış, eski ve ikinci bir suretleri olmayan tüm tapu kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılması ile başlandığını Hüdaverdi İyikal, devamında Lefkoşa Tapu Dairesi’nde başlamak üzere alım, satım ve ipotek işlemleri bilgisayar ortamına aktarılmaya başlandığını açıkladı.
İyikal, şunları söyledi: “Gazimağusa ve Girne’de 1911 yılından itibaren tapu kayıtlarının tümü, Lefkoşa ile Güzelyurt’ta ise 1974 yılı öncesi Türk olan köylerin tapu kütükleri dairemizde mevcuttu. Fakat bu kayıtlar çok eski ve yıpranmış durumdaydılar ve ikinci bir suretleri yoktu. Bu bağlamda vatandaşa daha iyi ve hızlı hizmet verebilmek için Türkiye Cumhuriyeti Büyük Elçiliği ile işbirliği içerisinde 2011 yılında çalışma başlatıldı ve yaklaşık 950 bin adet olmak üzere tüm tapu kayıtları önce bir bir fotoğraflandı daha sonra bilgisayar ortamına aktarıldı.

“Lefkoşa’da tapu koçanları en geç 48 saatte çıkarılıyor”
2012 yılında da Lefkoşa Tapu Dairesi’nde başlamak üzere alım, satım ve ipotek işlemleri bilgisayar ortamına aktarılmaya başlandı. Lefkoşa’da çalışmalar bitti. 2013’te de Gazimağusa’da aynı çalışma başlatıldı. Oradaki çalışmanın da yüzde 95’i tamamlandı. Aynı proje Girne’de Kasım 2013 tarihinde başlatıldı. Hedefimiz, 2014 yılı Ağustos ayına kadar Girne ve Güzelyurt’ta tüm projenin tamamlanmasıdır. Lefkoşa Tapu Dairesi, şuanda istenilmesi halinde tapu koçanlarını 1 saat içerisinde verebilecek durumdadır. Ancak geçici bir süre kontroller tamamen bitene kadar bu süre 24 saat en fazla 48 saatte çıkabiliyor. Eskiden ise bu işlemler 7-8 ayı buluyordu.”

“Devlete ait araziler belirlenecek”
Hüdaverdi İyikal, bir diğer önemli projenin de KKTC Devleti’nin taşınmaz mallarının envanterlerinin çıkarılması olduğunu söyledi.
İyikal, “Proje tamamlandığında ülke sınırları içerisinde ne kadar hazine malı, ne kadar hali arazi ve ne kadar orman arazisi olduğunu ayrıca 1974 öncesi Türk malı ne kadar eş değer mal ile ne kadar rezerv kaynakları olduğunu ortaya çıkarılacak” dedi.
İyikal, 2010 yılında da Kat Mülkiyet ve İttifakı Yasası’nın Meclis’ten geçirilerek inşaat sektörünün önünün açıldığını söyledi.
Hüdaverdi İyikal, “Bu yasadaki amaç ekonomik krizden darboğaza giren inşaat sektörünün önünü açmak ve KKTC’de faaliyet gösteren müteahhitlerin sıkıntılarını aşmaktı, Yasa amacına hizmet etti” diye konuştu.

“Sayısal harita projesinde hedef 2014”
Hüdaverdi İyikal, KKTC Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 2007 yılında imzalan işbirliği protokolü kapsamında “Sebat Proje” tarafından 2013 yılında başlatılan KKTC’de 61 köyün sayısal haritalarının çıkarılmasına ilişkin çalışmaların ise devam ettiğini belirtti.

İyikal konuyla ilgili şunları söyledi: “KKTC Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 2 Şubat 1998 yılında İşbirliği Protokolü imzalandı. Bu protokol çerçevesinde KKTC’de eski, yıpranmış olan haritaların sayısal ortama aktarılacak, tapu kayıtları otomasyona geçirilecekti. Protokolün imzalanması ile Türkiye Cumhuriyeti Tapu ve Kadastro Dairesi  tarafından görevlendirilen harita mühendisleri ve teknisyenler, ülkemize gelerek, KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi’nde görev aldı. Bu ekip çalışmalara başladı ancak 9 yılda sadece 10 tane köy bitirilebildi. İşlerin çok ağır gittiğini gördük ve o çalışma sistemi ile tüm işin ancak 20-25 yılda tamamlanabileceğine kanaat getirdik. Bunun üzerine 2007 yılında ikinci bir iş birliği protokolü imzalandı.

“İhaleye Ankara’da çıkıldı”
KKTC’de sayısal harita üretimi için yeterli ekipman olmadığından 2012 yılında Ankara’da ihaleye çıkıldı ve ihaleyi Direktörlüğünü Zeki Öztürk ile Bülent Öztürk’ün yaptığı “Sebat Proje” aldı. “Sebat Proje”, 2013 yılında Mart ayında KKTC’de 61 köyün sayısal haritalarının çıkarılması için çalışmalarına başladı. İhale kapsamına göre 61 köyün tamamı en geç Mart 2014 tarihinde bitirilecek. Şuanda 61 köyün tüm parsellerinin yerinde birebir ölçümleri yapıldı ve bu ölçümlere ilişkin listeler hazırlandı. Malların bulunduğu köylerde ve dairede bu listeler 2 aylığına askıya asılıyor. Böylece kendini mağdur hissedenlere,  yasal süre olan 60 gün içerisinde daireye müracaat ederek itirazlarını bildirmeleri için bir hak tanıyor. İtirazlar da komisyonda görüşülüp değerlendirilir. Kişinin üzerinde çalıştığı projede, tamamlanan çalışmalar ise önce KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Harita Mühendislerinin kontrolünden daha sonra daire müdürlüğü kontrolünden geçtikten sonra yine KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından teslim alınıyor.”


Öztürk: Hızla hedefe ilerliyoruz
KKTC’de 61 köyün sayısal haritalarının çıkarılmasına ilişkin çalışmaları yürüten “Sebat Proje” Direktörü Zeki Öztürk, hedeflerinin projede öngörülen süre içerisinde tüm çalışmaları tamamlamak olduğunu söyledi.

Zeki Öztürk, “Sebat Proje’nin bu ihaleyi almasındaki amaç kesinlikle maddi kazanç değil, amaç tamamen daha fazla prestij kazanmaktır. Hedefimiz, projede öngörülen süre içerisinde tüm çalışmaların tamamlanmasıdır” dedi.

Projenin hayata geçirilmesinde KKTC Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Hüdaverdi İyikal’ın katkılarının göz ardı edilmemesi gerektiğine de vurgu yapan Öztürk, “KKTC’nin ihtiyacı olan bu projenin hayata geçirilmesinde Sayın Hüdaverdi İyikal’ın çabası büyüktür ve ileride kıymeti daha iyi anlaşılacak olan bu proje için KKTC halkı İyikal’a müteşekkir olacaktır” diye konuştu.

Proje Genel Koordinatörü Nihat Şahin ve Şantiye şefi Baransel İzmirli ise projenin hayata geçirilmesinde Daire müdürü Hüdaverdi İyikal’ın payının büyük olduğunu dile getirdi, “Hüdaverdi İyikal, KKTC halkı için büyük bir şanstır” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.