1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARAF GAZETESİ'NDEN AKINCI MANŞETİ "KKTC'DE ÇİPRAS RÜZGARI"
TARAF GAZETESİ'NDEN AKINCI MANŞETİ "KKTC'DE ÇİPRAS RÜZGARI"

TARAF GAZETESİ'NDEN AKINCI MANŞETİ "KKTC'DE ÇİPRAS RÜZGARI"

Mustafa Akıncı, tıpkı SYRİZA gibi sol partiler ve geniş bir halk kitlesini arkasına almış durumda.

A+A-

AKP oylarının 7 Haziran’daki Genel Seçim’de yüzde 39’a düşeceğine ilişkin bir anket yayımladığı gerekçesiye mali teftişe tabi tutulduğu iddiası üzerine gündeme gelen Gezici Araştırma, 19 Nisan’da KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir anket yaptı.

“EROĞLU’NUN İŞİ ZOR”

Üç bin katılımcıyla gerçekleştirilen ankete göre Kıbrıs halkı, Yunanistan’daki SYRİZA rüzgarının bir benzerini seçimlerde hayata geçirmek istiyor. Halen görevde bulunan Derviş Eroğlu’nun karşısındaki en güçlü aday olarak nitelendirilen Mustafa Akıncı, tıpkı SYRİZA gibi sol partiler ve geniş bir halk kitlesini arkasına almış durumda. Anket sonuçlarına göre merkez sağın iki büyük partisi UBP ve DP’nin desteklediği Eroğlu’nun seçimleri kazanması zor görünüyor. Mustafa Akıncı ise radikal söylemler, Maraş’ın açılması ve buradan Kıbrıs Türklerinin de iş imkânları temin etmesi, Türkiye ile çatışmasız ve iki kardeş ülke gibi sağlıklı ilişkiler sağlanması gibi konular üzerinden seçim politikası yürütüyor. Cumhurbaşkanı seçilirse partilerin iç işlerine kesinlikle karışmayacağını dile getiren Akıncı, belediye başkanlığı döneminde Rum belediye Başkanı Dimitriadis ile de ortak projeler gerçekleştirmişti.

HALK BEĞENİYOR

Gezici Araştırma’nın yaptığı ankete göre Kıbrıs halkının yüzde 31,8’i Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesini isterken, Mustafa Akıncı’ya “Evet” diyenlerin oranıysa şu an için 31,7. İkiliyi, yüzde 25,4 ile takip eden üçüncü isimse son 10 yıldır iktidarda söz sahibi olan CTP’nin adayı Sibel Siber. Ancak CTP’nin iktidar süresince Kıbrıs sorununda ilerleme sağlayamaması, iç sorunlarda başarısız olması ve işsizlik oranın gittikçe artması Siber’in işini zora sokuyor. Kıbrıs’ta SYRİZA modeli siyaset yürüten Akıncı’nın, seçilme ihtimalinin arttığını gözler önüne seren “Cumhurbaşkanlığı seçiminde asla şu isme oy vermem” sorusuna verilen cevap hayli ilgi çekici. Halkın yüzde 51,3’ü kesinlikle Eroğlu’na oy vermeyi düşünmezken, Sibel Siber’e oy vermeyeceklerini söyleyenleri oranıysa 26,2. Kıbrıs halkının yalnızca 12,7’si Akıncı’ya oy vermeyeceğini ifade ediyor. Araştırmaya katılan ve Derviş Eroğlu’na asla oy vermeyeceğini ifade edenlerin nedenleriyse şöyle sıralanmış: Seçmenin yüzde 22,9’u Eroğlu’nu yaşlı bulurken, büyük bir çoğunluğu da Cumhurbaşkanı’nı başarısız görüyor. “Sibel Siber’e Asla oy vermem” diyenlerin yüzde 29,7’si ise yetersiz ve tecrübesiz bulduğu için istemiyor. Mustafa Akıncı ise halkın yalnızca yüzde 7,5’i tarafından beğenilmiyor.

EN YAKIN TAHMİN

KKTC’deki anketi yapan Gezici, geçen yıl yapılan yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonuçlar hakkında en yakın tahminleri yapan araştırma şirketi olmuştu.

TARAF

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.