1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARAFLAR ORTAK AÇIKLAMADA MUTABAKATA ÇOK YAKIN!
TARAFLAR ORTAK AÇIKLAMADA MUTABAKATA ÇOK YAKIN!

TARAFLAR ORTAK AÇIKLAMADA MUTABAKATA ÇOK YAKIN!

Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeni turunun başlaması

A+A-

“KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ BİR MESAFE ALINMASI GEREK”

DAVUTOĞLU’NUN YUNANİSTAN ZİYARETİ “ETKİLEME VE PUAN KAZANMA ÇABASI”

“ANKARA, TÜRKİYE VE YUNANİSTAN’IN GARANTÖR GÜÇLER OLARAK İNİSİYATİF ALMALARI İÇİN MÜZAKERECİLERİN ROLÜNÜ AZALTMAK İSTİYOR”

ANASTASİADİS DOWNER’LA GÖRÜŞMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE RUM SİYASİ PARİ BAŞKANLARINI TOPLAYACAK

Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeni turunun başlaması anlamına da gelecek olan, liderlerin ortak açıklama metninde mutabakata çok yakın olunduğu haber verildi.

Politis  “Downer’ın Gelişi Öncesinde Hareketlilik... Davutoğlu Geliyor...  Siste Ümitler” başlıklı haberinde, iyi bilgili bir kaynağa işaret ederek, ortak açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’ya gelişinden önce mutabakat sağlanmasının ihtimal dışı olmadığını yazdı.

“KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ BİR MESAFE ALINMASI GEREK”

Gazete her iki taraftan ve BM tarafından iyimserlik belirtilmesinin, beklentileri yükselterek bir çeşit ılımlı baskı yarattığını, her iki tarafın da hem çok yakın, hem de çok uzak olduğunu çünkü tek egemenlik, tek uluslar arası temsiliyet ve tek vatandaşlıkta küçük ama çok önemli bir mesafe alınması gerektiğini yazdı.

Kıbrıslı Türklerin bu ilkelerin ifade edilmesine katılıyor göründüğünü, ancak iç vatandaşlıkla da ilgili istisna ve izahatlar eklenmesinde ısrar ettiklerini yazan gazete, Rum kaynakların, kaygı yaratan şeyin;  KKTC’den ve biraz da Türkiye’den “farklı sesler ve düşünceler işitiliyor olması olduğunu” savundu, şunları yazdı:

“Şimdi soru, çerçevenin, 13 Aralık’ta Atina’ya, 14’ünde de işgal bölgelerine gidecek olan Davutoğlu’nun Ada’ya gelişinden önce netleşmesi durumu olup olmayacağıdır. Davutoğlu’nun işgal bölgelerine ziyareti ve Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu (aralarındaki ilişkilerin soğuduğu söyleniyor) ve ‘Dışişleri’ Bakanı Özdil Nami (gazetemizin edindiği bilgilere göre Eroğlu’nun aksine Davutoğlu ile sürekli iletişim içindedir) görüşmeleri büyük bir merakla bekleniyor.

RİK’in ana haber bülteninde işaret edildiği üzere ‘İktidar’ partisi CTP Nami’nin Kıbrıslı Türk müzakerecinin grubuna katılması talebini halen askıda bulunuyor.”

DAVUTOĞLU’NUN YUNANİSTAN ZİYARETİ “ETKİLEME VE PUAN KAZANMA ÇABASI”

Fileleftheros “Davutoğlu Gezide... Etkileme Hareketleri ve Puan Kazanma Çabası... Kıbrıs Sorunu ve Türk-AB İlişkileri İçin Atina ve İşgal Bölgelerine” başlığıyla manşete çektiği haberinde TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan ve KKTC’ye peş peşe gerçekleştireceği ziyaretlere “Ankara’nın iki düzeyde -Kıbrıs sorunu ve Türkiye-Avrupa ilişkileri- hareketlilik yaratmaya çalıştığı” yorumunu getirdi.

Gazete okurlarına, birkaç gün önce de Brüksel’de bulunan ve AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle’den Kıbrıs sorununda destek alan Davutoğlu’nun Yunanistan ve KKTC ziyaretlerinin ilan edildiğini, 13 Aralık’ta Atina’ya, ertesi günü de KKTC’ye geleceğini bildirdi.

Davutoğlu’nun bu ziyaretlerinin Brüksel’de Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye de atıfta bulunulacak nihai kararlarının şekillendirilmesi çalışmaları devam ederken gerçekleşeceğine işaret eden gazete devamla şunları yazdı:

“Türk Dışişleri Bakanı’nın temasları, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’da yapacağı görüşmelerin sonucu ışığı altında da gerçekleşecek.  Downer’ın yarın Kıbrıs’a gelmesi ve 13 Aralık Cuma gününe kadar tek gündem konusu, ortak açıklama metninin içeriğinde anlaşmaya varılması olan temaslarda bulunacak. Davutoğlu’nun İşgal bölgelerine ziyareti sembolik olacak olmasına karşın işgal rejimine de destek mesajı verecek.

Davutoğlu’nun Atina ziyareti AB dönem başkanlılığının 1 Ocak 2014 itibarıyla Yunanistan tarafından devralınacak olmasıyla alakalıdır. Yunan tarafına, Ankara’nın müzakere başlıklarının açılması talebini iletecek, aynı zamanda Kıbrıs sorunundaki malum genel ifadelerini tekrarlayacak.

Geçen günlerde Atina’da iki Dışişleri bakanlığının genel müdürleri düzeyinde siyasi istişareler gerçekleştirildiğine işaret ediliyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Büyükelçi An. Mitsialis Türk Dışişleri Daimi Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü ve o görüşme sırasında Davutoğlu’nun ziyareti ayarlandı.

Yunan kaynakları, Ankara’nın iletişim (manipülasyon) oyununu oynamak istemedikleri ve ses tonlarını düşük tutacakları ve böylece Davutoğlu’nun Atina’daki varlığından beklentilerini de ortaya koyacakları için bu ziyaretten rahatsız edici hiçbir şey beklemediklerini vurguladılar.

Atina’da görüşülecek konulardan biri de iki müzakerecinin Atina ve Ankara ziyaretleridir. Türkiye Yunanistan’ın, başta rıza göstermiş olmasına karşın çapraz görüşmelere katılmadığını düşünüyor. Ancak Yunan hükümeti bu temasların, yani Andreas Mavroyannis’in Ankara’ya Osman Ertuğ’un da Atina’ya gidişlerinin müzakerelerin başlamasından sonra gerçekleşeceğine işaret ediyor. Osman Ertuğ’u Atina’da Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü An. Mitsialis’in kabul edeceği vurgulanıyor.”

“ANKARA, TÜRKİYE VE YUNANİSTAN’IN GARANTÖR GÜÇLER OLARAK İNİSİYATİF ALMALARI İÇİN MÜZAKERECİLERİN ROLÜNÜ AZALTMAK İSTİYOR”

Alithia “Ankara Kıbrıs Sorunuyla İlgili Hareket Ediyor... Davutoğlu Önümüzdeki Cuma Atina’ya, Ertesi Günü De İşgal Bölgelerine Gidiyor” başlıklı haberinde Rum diplomatik kaynaklarının “Ankara’nın, Türkiye ve Yunanistan’ın garantör güçler olarak inisiyatif almaları için müzakerecilerin rolünü azaltmak istediği” kanaatinde olduklarını yazdı.

“Türkiye bu inisiyatifiyle, özellikle Avrupa üyelik süreci açısından kritik ve AB dönem başkanlığının Yunanistan tarafından devralınacağı bir dönemde müzakere başlıklarının açılması hedefiyle Yunan hükümetinin güvenini kazanmaya çalışıyor” ifadesine de yer veren gazete devamla To Vima isimli Yunan gazetesinin Davutoğlu ziyaretiyle ilgili haberini iktibas etti.

Simerini “Atina’da Davutoğlu-Venizelos Görüşmesi” başlığını kullandı.

ANASTASİADİS DOWNER’LA GÖRÜŞMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE RUM SİYASİ PARİ BAŞKANLARINI TOPLAYACAK

Fileleftheros gazete “Başkan Anastasiadis Siyasi Parti Başkanları’nı Toplantıya Çağırdı” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’la görüşmelere başlayacağı önümüzdeki Pazartesi günü öğle saatlerinde Rum siyasi parti başkanlarını toplantıya çağırdığını yazdı.

Rum Ulusal Konseyi’nin de geçen Pazartesi toplandığını hatırlatan gazete, Anastasiadis’in siyasi parti başkanlarıyla görüşmesinden önce Köşk’te Noble Energy şirketi heyetini kabul edeceğini belirtti.

BAĞIŞ’IN DİYALOG’A AÇIKLAMASI RUM BASININDA

Yine Fileleftheros TC Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Diyalog gazetesine verdiği özel mülakatı okurlarına “Bağış: Maraş’ı, AB’ye Üyelik İçin Dahi ‘Feda Etmiyor’... Kıbrıs Kökenli Yükümlükler Ancak Timbu’nun (Ercan) Tanınmasıyla Uygulanır” başlık ve spotları altında özetledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.