1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. TARİH ÖNCESİ İNSANLAR GERÇEKTE NASIL GÖRÜNÜYORDU
TARİH ÖNCESİ İNSANLAR GERÇEKTE NASIL GÖRÜNÜYORDU

TARİH ÖNCESİ İNSANLAR GERÇEKTE NASIL GÖRÜNÜYORDU

TARİH ÖNCESİ İNSANLAR GERÇEKTE NASIL GÖRÜNÜYORDU

A+A-

Fransız heykeltraş Elizabeth Daynes, 7 yıl süren araştırmaların ardından bundan 17 bin yıl önce yaşamış bir kadın ve bir erkeğin ölmeden önceki görünümlerini bire bir yansıtan silikon modellerini üretti.

Kariyerine tiyatro oyunları için silikon maskeler üreterek başlayan ancak daha sonra palentoloji, antropoloji ve adli tıp alanlarında uzmanlaşıp, tarih öncesi iskelet ve fosilleri “canlandırmaya” odaklanan Daynes, heykelleri üretmek için Fransa’nın güneyindeki Dordogne kentinde 80’li yıllarda keşfedilen iki tarih öncesi insan iskeletini kullandığını söyledi.

26708013.jpg

Gerçeki yansıtan yüz ve vücutlar yaratabilmek adına iskeletlerin kemik yapılarını ve özelliklerini yıllarca detaylı olarak incelediğini söyleyen Daynes, “Ben işimi aynı bir adli tıp araştırması gibi yürütüyorum. Kafa taslarından çıkardığım kalıpları kullanarak polisin robot resimler yaratması gibi yüzler yaratıyorum. Yaptığım anthropometric testler de iskeletlerin cinsiyeti ve yaşı gibi bir çok özelliğini keşfetmemi sağlıyor” dedi.

26708014.jpg

Heykeltraşın ürettiği modellerden birinin 188 boyunda ortayaşlı ve  mavi gözlü bir erkeğe; diğerinin ise 20’li yaşlarında hayatını kaybetmiş kahverengi gözlü bir kadına ait olduğu gözlemlendi.

26708022.jpg

Sanatçı, heykellerin fiziksel özelliklerinin tamamen gerçeği yansıttığını ve giysilerinin de o dönemde kullanılan kostümlerin replikaları olduğunu söyledi.

26708023.jpg

Modeller 5 Aralık tarihine dek Fransa’nın Bordeaux kentindeki Chairs des Origines isimli sergide sergilenecek.

 

Hürriyet

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.