1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TARİHE MAL OLMUŞ GEÇMİŞİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARMAK”
“TARİHE MAL OLMUŞ GEÇMİŞİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARMAK”

“TARİHE MAL OLMUŞ GEÇMİŞİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARMAK”

Emekli öğretmen, besteci, turizmci Ekrem Yeşilada’nın hayatı...

A+A-

 

“BESTEKAR VE MÜZİK ADAMI EKREM YEŞİLADA” KİTABI YAYIMLANDI

Emekli öğretmen, besteci, turizmci Ekrem Yeşilada’nın hayatı, “Bestekar ve Müzik Adamı Ekrem Yeşilada” adıyla kitaplaştırıldı.

Gazeteci-yazar ve dramaturg Osman Güvenir’in kaleme aldığı eser, “bir öğrencinin öğretmenine vefa borcu” niteliği de taşıyor.

Ekrem Yeşilada’nın hayatını konu alan 384 sayfalık biyografik eser, Güvenir’in 10’uncu kitabı...

Güvenir, kalıcı bir eser bırakmak düşüncesiyle kaleme aldığı yeni kitabını okuyanların “Ekrem Yeşilada’nın bu kadar şeyi hayatına nasıl sığdırdığı” sorusunu soracağını belirtiyor. Osman Güvenir, kitabın arka kapağında ise kitaba son şeklini verdiğinde “Ekrem Yeşilada ne büyük adammış…” diye düşündüğünü yazdı.

“TARİHE MAL OLMUŞ GEÇMİŞİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARMAK”

Güvenir, yeni kitabıyla ilgili açıklamasında, “Toplumun yetiştirdiği değerli insanların tarihe mal olmuş geçmişlerini bulup gün ışığına çıkarmak, onu belgelemek, araştırma malzemesi yapmak, hem zevkli, hem de gurur verici bir şey olsa gerek” dedi.

1959-1961 yıllarında Haydarpaşa Ticaret Lisesi’ndeyken Yeşilada’nın öğrencisi olduğunu belirten Güvenir, öğretmen-öğrenci ilişkisinden çok “ağabey-kardeş” ilişkisi içinde olduğu Ekrem Yeşilada’nın bestelerini arkadaşlarıyla birlikte kemanıyla çaldığını ve onunla gurur duyduğunu anlattı.

Osman Güvenir, Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde Ankara Büyükelçiliği’ne konsolos olarak atanan Ekrem Yeşilada’nın bir TMT’ci olarak Ankara’da uzun zaman büyük hizmetler verdiğini, yaralılarla ve öğrenci sorunlarıyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Kıbrıs’a dönüşünde Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı da yapan Yeşilada’nın “Kıbrıs’ta Turizm” adlı kitabı yazdığını belirten Güvenir, ardından da “Kıbrıs’ta Geleneksel Türk Müziği” adlı iki ciltlik eserini ve “Musiki Tarihimiz” adlı kitabı ile müzik kültürüne unutulmaz eserler bıraktığını anlattı.

Güvenir, “Bestekar ve Müzik Adamı Ekrem Yeşilada” kitabında okurların, “Yeşilada’nın şahsında Gönyeli köyünü ve insanların sosyo ekonomik yaşam kültürünü, spor hayatlarını, yetişme tarzlarını, toplumsal savaşlarını, yokluk yıllarında Yeşilada gibi nice gencin ne zorluklarla hayata atılıp büyük başarılara imza attığını, güzel bestelerini, turizm kitabını ve Kıbrıs Skal Kulübü’nün oluşumunu okuyup düşüneceğini” belirterek, “Ekrem Yeşilada bu kadar şeyi nasıl sığdırmış hayatına?’sorusunu soracaksınız” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.