1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TARİHİ BİR BELGE” OLDUĞUNU KAYDETTİ
“TARİHİ BİR BELGE” OLDUĞUNU KAYDETTİ

“TARİHİ BİR BELGE” OLDUĞUNU KAYDETTİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, hem Kıbrıs Türk hem de Rum tarafının Ekim ayında müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti.

A+A-

DOWNER: “HEM KIBRIS TÜRK, HEM DE RUM TARAFI EKİM AYINDA MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINI İSTİYOR”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer,  hem Kıbrıs Türk hem de Rum tarafının Ekim ayında müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti.

Downer, her iki tarafın da bu yönde taahhüdü olduğunu ve tarafların Ekim’de görüşmelerin başlamasına istekli olduklarını, bunun beklentisini taşıdıklarını ifade etti.

UNFICYP’ten yapılan açıklamaya göre, Downer Anastasiades’ler gerçekleştirdiği görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu ve basının sorularını yanıtladı.

Downer, bu sabah Rum  Yönetimi Lideri Anastasiades ile bir saatten fazla birlikte olduğunu, dün de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüştüğünü anımsatarak,  taraflarla Ekim ayında müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili olarak görüştüklerini kaydetti.

Eylül ayında New York’a giderek BM ile bazı şeylerin nasıl göründüğüyle ilgili görüşeceğini kaydeden Downer, Ekim ayında adaya döneceğini belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının yeni süreçte müzakerelerle ilgili pozisyonunu tartışıp tartışmadığının sorulması üzerineyse Downer, bunun ilerleme halindeki bir konu olduğunu belirtti. Her iki tarafın da şu anda birbiriyle nasıl çalışmak istediği üzerinde durduğunu  kaydeden Downer, Anastasiades’in Mavroyannis’i temsilci olarak atadığını ve kendisiyle hafta içinde bir araya geleceğini kaydetti. Downer, Eroğlu’nun temsilcisi Osman Ertuğ ile de bir görüşme gerçekleştireceğini ifade etti.

Downer, Kıbrıslı Rumlar düşünüldüğü zaman, önemli olanın müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili düşüncelerini anlamak olduğunu;  müzakereler yeniden başlayınca daha yapıcı bir zemine girebileceklerini kaydetti.

BM’nin özel temsilcilerin atanmasının süreci ve müzakereleri  nasıl etkilediğiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine de Downer, BM’nin  buna şüphesiz olumlu baktığını kaydetti. Downer özel temsilcilerle daha düzenli görüşmeler gerçekleştirilebilmesini olumlu değerlendirdiklerini de söyledi.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Downer her iki tarafın da Ekim ayında müzakerelerin başlamasını istediğini kaydetti ve her iki tarafın da bu yönde taahhüdü bulunduğunu belirtti.

Downer “hidrocarbon arayışlarının” müzakereleri etkileyip etkilemeyeceğinin ise Kıbrıs Türk ev Rum tarafının konusu olduğunu, kendilerinin bu konuya girmemesi gerektiğini, süreç içinde beklenerek bazı şeylerin görüleceğini kaydetti.

Müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik hazırlıklar için yeterli zaman olup olmadığının sorulması üzerine ise Downer, önemli olanın sürecin başlaması olduğunu kaydederek, “En akıllıca şey budur” dedi.

Downer, müzakereler başladığında kendisinin buralarda olma niyetinde bulunduğunu kaydetti ve burada bu iş için çalışan bir ekip olduğunu hatırlattı.

Uzlaşı belgesiyle ilgili bir soru üzerine ise Downer, taraflara bu konuda BM tarafından kendi önderliğinde  hazırlanan  birer belge verildiğini belirtti. Downer bunun, Hristofyas, Talat ve Eroğlu arasında gerçekleştirilen  görüşmelerde ortaya çıkan bazı fikir ayrılıkların da yer aldığı “tarihi bir belge” olduğunu kaydetti.

Downer, liderlerin  bundan sonra da buradan kendi yönlerinde hareket edeceklerini  ve kendilerinin de nasıl gittiğini, göreceğini ifade etti.

BM diplomatı, uzlaşı belgesinin bugüne kadar müzakerelerde üzerinde uzlaşılanların bir kaydı olması bakımından önemli olduğunu da dile getirdi.

Müzakerelerde herhangi bir gerilemeyle karşılaşılıp karşılaşılmayacağı konusunda fikrinin sorulması üzerine de Downer, bunun BM’nin değil tarafların meselesi olduğunu ve kendisinin tarafların alacağı pozisyonla ilgili emin olmadığını, bekleyip göreceklerini belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.