1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARİHİ DERVİŞ PAŞA KONAĞI RESTORE EDİLİYOR
TARİHİ DERVİŞ PAŞA KONAĞI RESTORE EDİLİYOR

TARİHİ DERVİŞ PAŞA KONAĞI RESTORE EDİLİYOR

Etnografya Müzesi olarak hizmete açılan Derviş Paşa Konağı yeniden restore ediliyor.;

A+A-

 

19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ve 1986’daki restorasyondan sonra Etnografya Müzesi olarak hizmete açılan Derviş Paşa Konağı yeniden restore ediliyor.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin hazırladığı restorasyon projesinin finansmanı TC Yardım Heyeti tarafından karşılanacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki ay başlayacak restorasyon çalışmaları çerçevesinde tüm iç ve dış sıvalar yenilenecek, tüm iç ve dış duvarlar boyanacak, çatının komple açılıp kapatılacak, tüm döşemeler tadile edilecek, üm ahşap elemanlar tamir edilecek, merdiven ve tüm korkuluklar yapılacak, elektrik ve temiz-pis su tesisatıyla mutfak ve wc yenilenecek, bozuk taş elemanlar tamir edilecek.

Derviş Paşa Konağı, surlar içinde tarihi çevre dokusunu en yoğun biçimde koruyan Arabahmet Mahallesi, Beliğ Paşa Sokak’ta bulunuyor. 19’uncu yüz yılın başlarında Osmanlılar tarafından inşa edilen konağın iki giriş kapısından birinin üzerine Hicri 1219 (miladi 1807) tarihi var.

Sahibine atfen “Derviş Paşa Konağı” olarak anılan konak, 1975 yılında başlatılan kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından 1979’da restore edilmeye başlandı.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından KKTC’de gerçekleştirilen ilk büyük çaplı restorasyon uygulaması olması açısından da oldukça önemli olan Derviş Paşa Konağı’nın 1986’da tamamlanan restorasyonu Türkiye Cumhuriyeti yardımlarıyla gerçekleştirilmişti.

Konak, 21 Mart 1988 yılında iç düzenleme çalışmaları tamamlandıktan sonra Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı.

TAK

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.