1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARİHİ GEÇMİŞ... ZEHİR SAÇAN...
TARİHİ GEÇMİŞ... ZEHİR SAÇAN...

TARİHİ GEÇMİŞ... ZEHİR SAÇAN...

Tarım Dairesi, ada genelinde “zehir avına” çıktı.. KKTC’de ve Avrupa Birliği’nde kullanımı yasak

A+A-

Güzelyurt’ta tarihi geçmiş ve adaya girişi yasaklanmış zirai ilaçlar bulundu

 

Tarım Dairesi, ada genelinde “zehir avına” çıktı, Güzelyurt’ta tarihi geçmiş ve adaya girişi yasaklanmış zirai ilaçlara rastlandı, imha için el konuldu. Zehir saçan zirai ilaçların ne kadarının kullanıldığı bilinmiyor

KOLİ KOLİ ZEHİR: Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu, Güzelyurt’ta zirai ilaç satan 8 firmayı denetledi. Yapılan denetimlerde toplamda değişik markalarda bin 305 kutu kullanım tarihi geçmiş, 135 kutu da KKTC’de ve Avrupa Birliği’nde kullanımı yasaklanan tarım ilacı tespit edildi, imha için el konuldu

İNSAN HAYATINI DÜŞÜNEN YOK: Kullanıldığı sebze-meyve ürünleri üzerinde, kanser tehlikesi yaratan ilaçların KKTC’de yaygın olarak bulunduğu Güzelyurt’ta yapılan denetimlerde ortaya çıktı… Mağusa’daki kısmi denetimde de yasaklı tarım ilacına rastlandı. Ada genelindeki denetimin sonuçları merak konusu

CEZASI 4 YILA KADAR HAPİSLİK: Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu, dün yaptığı açıklamada, sert tedbir alınacağını kamuoyuna duyurdu: Yasak ilaç kullanmak, bulundurmak, satmak, ithal ve imal etmek suçtur. 4 yıla kadar hapislik cezası gündemde

Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından Güzelyurt’ta zirai ilaç satan bayilerde yapılan denetimlerde toplamda bin 305 kutu tarihi geçmiş, 135 kutu da KKTC’de kullanımı yasaklanan tarım ilacı tespit edildi.
Tarım Dairesi, Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından el konulan ilaçların imhası konusunda ithal edildikleri Türkiye’deki firmalar ile gerekli iletişime girildiğini açıkladı. Firmaların kabulü halinde ilaçların, imha için geri gönderileceğini bildirdi.

4 yıla kadar hapislik cezası

Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu, Tarımsal ilaçlar Denetim Kurulu’nun 02.05 2014 tarih ve TİDK/2014-4 sayılı toplantısında aldığı karar uyarınca, Tarım Dairesi müfettişleri tarafından alınıp Devlet Laboratuvarı Dairesi Müdürlüğü’ne pestisit kalıntı analizine gönderilen sebze ve meyve numunelerde, KKTC’de kullanımı yasaklanan veya ruhsatsız tarım ilacı tespit edilmesi halinde bu üretici ve bunu bulundurup satan gerçek veya tüzel kişiler hakkında 64/1987 sayılı Tarımsal İlaçlar Yasası uyarınca yasal işlem başlatılacağını bildirdi.

Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu açıklamasında 82/2007 sayılı cezaya da yer verilerek “Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi yasak ilaç kullanır, bulundurur, satar, ithal eder veya imal ederse suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde dört yıla kadar hapis cezasına veya on asgari ücrete kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılır. Mahkeme ayrıca suça konu teşkil eden yasak ilacın müsaderesini de emredebilir” denildi.

Solyalı: Ülke genelinde denetim yapılacak

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından ülke genelinde belirli aralıklarla yapılan denetimlerin bir yenisinin dün itibarı ile Güzelyurt ve Gazimağusa’da başladığını, sırasıyla diğer ilçelerde de zirai ilaç satışı yapan bayilerin tümünün denetleneceğini kaydetti.
Güzelyurt’ta yapılan denetimlerde bir miktar tarihi geçmişzirai ilaç ve yine bir miktar KKTC’de kullanımı yasaklanmış zirai ilaç bulunarak el konulduğunu söyleyen Solyalı, bu ilaçların imhası konusunda da gerekli girişimlerin başlatıldığını belirtti.

“İmha işlemleri için Türkiye’den yanıt bekliyoruz”

KKTC’de ilaçların imha işlemlerinin büyük sıkıntı olduğuna işaret eden Tarım dairesi Müdürü Emine Solyalı, ilaç satışı yapan bayilerde yapılan denetlemelerde tespit edilerek el konulan ilaçların imhası konusunda Türkiye’deki firmaları ile gerekli teması kurduklarını belirtti.

Emine Solyalı, ilaçların yüksek ısılardaki fırınlarda imha edilmesi gerektiğini belirterek KKTC’de bu imkanın olmadığını söyledi.

Solyalı, “İlaç firmaları ile gerekli görüşmeleri başlattık. Eğer talebimiz kabul görürse, bu ilaçlar imha edilmeleri için kendi firmalarına gönderilecek. Ancak firmalar bunu reddederse o zaman nasıl bir yöntem ile bu ilaçları imha edebileceğimiz konusunda karar alacağız. Böyle bir durumda beton bir depo yapılıp bu ilaçlar bir süre burada muhafaza edilebilir” diye konuştu.

“Geçen yıl serbest olan bu yıl yasak olabiliyor”

Emine Solyalı, zirai ilaçların kullanımı konusunda KKTC’nin Avrupa Birliği ile paralel çalıştığını belirterek, AB’de yasak olan bir ilacın paralel olarak KKTC’de de yasaklandığını söyledi.

Solyalı, yasaklı ilaçların listesinin AB merkezli olarak sürekli değiştiğini belirterek, örneğin geçen yıl kullanımı serbest olan bir zirai ilacın bir sonraki yıl yasaklı listesine girebildiğini ifade etti.

Solyalı, “Bu nedenden dolayıdır ki, bazen zirai ilaç satan bayii de geçen yıl yetkili makamlardan izinli olarak ülkeye getirilen ilacın bu yıl yasaklandığını bilemeyebiliyor. Elinde de varsa bunu satmaya devam ediyor. Hal böyle olunca da yapılan denetimlerde, bayii işletmecisinin hiçbir art niyeti olmadığı takdirde o bayide yasaklı ilaç tespit edilmiş oluyor” diye konuştu.

Alioğlu: Zirai ilaçlar doğru kullanılmadığında sağlığa büyük zarar

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, zirai ilaçların doğru kullanılmadığı takdirde içerdiği kimyasal maddeler nedeni ile insan sağlığı üzerinde ciddi zarara neden olabileceğini kaydetti.

Ali Alioğlu, kullanım tarihi geçmiş ilaçların ise imha edilmesi gerektiğini söyleyerek, raf ömrü dolmuş zirai ilaçların etkisini de kaybettiğini bu sebeple ürüne hiçbir faydası olmayacağını ifade etti.
Alioğlu, “Zirai ilaçlar, kimyasal içerik taşıdığından doğru kullanılmadığı takdirde ürün üzerinde kalıntı bırakabilir. Üzerinde ve içeriğinde kimyasal kalıntı bulunan ürününün tüketilmesi ise insan sağlığına zarar verir” dedi.

Bu noktada gerek ilacı satan bayinin gerek ilacı atacak kişinin zirai ilaçlar ve bu ilaçların kullanımı hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirtti.

Tüketicilerin de bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Ali Alioğlu, şunları söyledi: “Nasıl ki zirai ilaçlar dozajının üzerinde kullanılmamalıdır, aksi halde gerek ürüne gerekse insan sağlığına zarar verir, aynı şekilde raf ömrü dolmuş olan yani son kullanım tarihi geçmiş olan zirai ilaçlar ve gıdalar da kullanılmamalı, hemen imha edilmelidir. Çünkü kullanım tarihi geçmiş zirai ilacın ürüne hiçbir faydası yoktur. Kullanım tarihi geçmiş gıda ise insan sağlığına zararlıdır.”

“İlaçların imhasında ciddi sıkıntı var”

KKTC’de zirai ilaçların imha edilmesi konusunda da ciddi bir sıkıntı olduğunu kaydeden Ali Alioğlu, “Raf ömrü bitmiş olan zirai ilaçların imha edilmesi hususunda ülkemizde ciddi bir sıkıntı söz konusudur. Bu ilaçların toplanması elbette ki güzel, yerinde bir uygulamadır ancak nasıl ve nerede imha edilecekleri konusunda ülkemizde sıkıntı vardır. Çünkü ilaçların imhası özel fırınlarda yapılmalıdır ki, çevreye ve çevreden dolaylı olarak canlıların sağlığına zararı olmasın” diye konuştu.

***
Özuyanık: Gıda güvenliği çalışmaları tamamlanmalıdır

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, Cumhuriyet Meclisi’nde gıda güvenliği konusundaki çalışmaların halen devam ettiğini belirterek Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Gıda Dairesi çalışmalarının bir an evvel toparlanması gerektiğini belirtti.

Özuyanık, tarımdan soframıza kadar olan süreçte bütün tarım uygulamaları ve denetlemeler sertifikalı üretim ve tarımsal ilaçlardaki reçete konusunun da bir an önce üzerinde ciddiyetle üzerinde durulması gerektiğini ifade etti.

“Hal Yasası ivedilikle geçirilmelidir”

Hal Yasası’nın da ivedilikle geçirilmesi gerektiğini kaydeden Ozan Özuyanık, “Aslında işin özü bunlardır. Bunun yanında kooperatifleşmeye önem verilmelidir. Yani bitkisel ürünlerdeki çeşitlilik yelpazesindeki, kooperatifleşmeye devlet, teşvik etmeli ve zorunlu kılmalıdır” dedi.

“Ziraat mühendisi kadroları hemen doldurulmalıdır”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nda ziraat mühendisi kadrolarının yarıya yakın kısmının halen boş olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, bu kadroların da en erken zamanda doldurulması gerektiğini kaydetti.

Özuyanık, “Bakanlıktaki açık bulunan ziraat mühendisi kadroları bir an önce doldurulmalıdır. Bugün baktığımızda Mağusa’da yalnızca bir tane ziraat mühendisi vardır ve tüm bölge bu bir tek mühendisin sorumluluğundadır. Bir mühendis nereye yetişsin” dedi.

Ayrıca tarımda alt eleman yetersizliği olduğunu da ifade eden Ozan Özuyanık, “Bundan birkaç yıl önce Güzelyurt Meslek Lisesi’nde Tarım Bölümü açıldı ve 20 tane öğrenci bu bölümde eğitim gördü. Bizdeki tarımda alt eleman yetersizliğini de düşünürsek ayriyeten bir tarım meslek lisesi geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

***
Taçay: Zirai ilaçlar önerilen dozajda ve zamanda kullanılmalıdır

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Taçay, belli boyutlarda tarım yapabilmek için zirai ilaç kullanımının zorunlu olduğunu ancak bu ilaçların doğru şekilde kullanılması gerektiğini kaydetti.
Taçay, “Zirai ilaçların ürüne bağlı olarak önerilen dozları ve uygulanma zamanları vardır. Eğer bir zirai ilaç Tarım Dairesi tarafından önerildiği zaman, önerilen ürüne ve önerilen dozajda kullanılırsa ve hasat da zamanından evvel yapılmazsa o ilacın kullanımının güvenli olduğu kabul ediliyor” dedi.

Her ilacın her ürüne kullanılamayacağını da belirten Taçay, “Ürün, hasat zamanından önce hasat edilirse üzerinde kalıntı bulunur. İlacın tipine göre de insan sağlığı üzerinde kansere kadar gidebilecek çeşitli hastalıklara neden olabilir” diye konuştu.

“İlacı satan da kullanacak olan da bilinçlendirilmelidir”

Zirai ilaçların kullanımı konusunda gerek ilacı satanın gerek ilacı kullanacak olanın gerekse çiftçinin gereken tüm bilgilere sahip olması gerektiğini ifade etti.

Sibel Taçay, “İlaçların bilinçli şekilde kullanımı çok önemlidir. Dolayısıyla hem ilacı satanların hem de ilacı uygulayacak olan kişilerin ve çiftçinin bilinçli olması gerekir. İlaçlama yapan kişi de işlem esnasında koruyu kıyafetler giyinmelidir. Tüm bunlarla ilgili dünyada uygulanan iyi tarım uygulamaları vardır. Bizim Gıda Mühendisleri Odası olarak önerimiz, ilgili kesimlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve bunlara uygun üretim yapmalarıdır” dedi.

***
Mamalı: Ürünler üzerinde ciddi bir denetim yapılmamaktadır

Avukat Barış Mamalı, gıda ve ilaç sektörünün küresel anlamda büyük kazanç getiren önemli sektörlerden ikisi olduğunu belirtti ve global sermayenin, elinde bulunan bu sektörler üzerinde etkin bir devlet veya uluslararası kuruluşlarca denetim yapılmasını istemediklerini ifade etti.

Mamalı, tüm engellemelere rağmen duyarlı bilim adamlarının yaptıkları araştırmalar sonucunda birçok gıda, ilaç ve zirai ilaçlarda kullanılan zararlı kimyasallar ortaya çıkartılarak insanoğlunun bu açıdan bilgilendirildiğini söyledi.

Mamalı, dünyanın neresinde olursa olsun bilimsel incelemeler sonucunda piyasadan çekilen ve yasaklanmış olan her ürünün ülkemizde de aynı paralellikte yasaklanması ve derhal toplatılması gerektiğini söyledi.

Devletin bu noktada satıcıyı düşünme lüksünün olmadığını kaydeden Mamalı, “Anayasamız da bunu emretmektedir. Satıcı firmalar bu noktada doğacak zararları açısından sigortalama gibi gerekli tedbirleri almak zorundadır” dedi.

Barış mamalı, zirai ilaçların yarattığı tehlikelerin ortada olduğunu belirterek “İnsanlarımız gıdaların bu açıdan denetlenmediğini iyi bilmekte ve güvenle bu ürünleri alamamaktadır. Bugün bazı kişilerin ellerinde hormon ölçüm cihazı ile pazara gittiklerini görmeye başladık” diye konuştu.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.