1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARİHİ SURLARA MÜDAHALE
TARİHİ SURLARA MÜDAHALE

TARİHİ SURLARA MÜDAHALE

Tarihi surlara müdahale

A+A-

Gazimağusa Belediyesi ile Has Kıbrıslılar ve Çocukluğumuzun Mağusalıları adlı sosyal medya gruplarının ortak organizasyonunda Mağusa Surları’na Acil Müdahale Çalıştayı düzenlendi. 

ÇALIŞTAYDA ORTAYA KONULAN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERLE TARİHİ SURLARA MÜDAHALE İÇİN EYLEM PLANI BELİRLENECEK

Gazimağusa Belediyesi ile Has Kıbrıslılar ve Çocukluğumuzun Mağusalıları adlı sosyal medya gruplarının ortak organizasyonunda Mağusa Surları’na Acil Müdahale Çalıştayı düzenlendi. 
Gazimağusa Belediyesi’ne ait Mağusa Gelişim Akademisi (MGA) tesisinde yapılan çalıştayda, Mağusa’nın tarihi surlarına acil müdahale edilmesi konusu, konuya taraf kişilerin geniş katılımıyla masaya yatırıldı.

EYLEM PLANI BELİRLENECEK

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Gazimağusa’nın tarihi mirasının ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda yapılması gereken çalışmalarla ilgili görüşler seslendirildi. Akademisyen, sivil toplum örgütü temsilcisi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi yetkililerinden oluşan 24 katılımcının görüş ve önerileri Mağusa’nın tarihi sularına müdahale edilmesi için eylem planını belirleyecek.

Çalıştayın başında Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, İki Toplumlu Kültürel Miras Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay, Has Kıbrıslılar Grubu Temsilcisi Mehtap Celiloğlu ve Çocukluğumuzun Mağusalıları grubu Temsilcisi Eyüp Hüdaverdioğlu birer konuşma yaptı.

ÇOLAKOĞLU

Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, çalıştayda ortaya çıkacak sonuçlarla ilgili yetkili konumda olan biri olarak gerekli girişimleri yapacağını ifade ederek, ilgili bakanı Mağusa‘daki sivil toplumla buluşmak üzere davet ettiğini, surlarla ilgili daha aktif çalışma yapabileceklerini düşündüğünü kaydetti ve çalıştaya katılanlara teşekkür etti.

ARTER

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Mağusa’nın çok hassas ve önemli konusuyla ilgili bir araya gelen katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayarak, Mağusa’nın surlarıyla ilgili tespitler yapılacağını, devlet başta olmak üzere konunun paydaşlarının üzerine düşeni yapması gerektiğini, konunun böylesi bir platformda tartışılmasının çok önemli olduğunu, tarihi yerlerle ilgili her zaman görev üstelendiklerini söyledi.

Arter, ortak hedeflerle hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, TC finansmanı ile hayata geçirecekleri hendek düzenleme projesinin onayının alındığını ve hendeğin olması gerektiği şekilde düzenlenerek ülke turizmine kazandırılacağını, çalışmalara devam ettiklerini, bu konuyla ilgili de görüş almak istediğini anlattı. Arter, katılımcılara ve organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

TUNCAY

İki Toplumlu Kültürel Miras Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay, Mağusa’ya özel ilgi gösterdiklerini, Otello ile başlayan çalışmaların, Martinengo, Lavelin ve Canbulat kapısı ile Otello arasındaki surlarla ilgili 3 proje hazırladıklarını söyledi. Mağusa surlariçiyle ilgili çalışmaya da başladıklarını, tarihi Mağusa’nın eşi benzeri olmayan bir kent olduğunu, tarihi kentlerin nasıl yönetilmesi ile ilgili çalışma yaptıktan sonra, en doğru şeklin özerk yönetim tarafından yönetilmesi olduğunu sonucuna vardıklarını, sivil toplum ile belediyenin içinde olacağı bir yapının kurulması gerektiğini söyledi.

HÜDAVERDİOĞLU

Çocukluğumuzun Mağusalıları grubu Temsilcisi Eyüp Hüdaverdioğlu, Gazimağusa’nın olumsuzluklarını da fotoğraflarla gözler önüne serdiklerini ve yapılması gerekenlere dikkat çektiklerini, surların yıkılan ve tamir isteyen yerleriyle ilgili fotoğraf çalışması da yaptıklarını ifade ederek, çalıştayın yapılmasında Belediye Başkanı İsmail Arterve katılımcılara teşekkür etti. 

Has Kıbrıslılar Grubu Temsilcisi Mehtap Celiloğlu, Mağusa’nın surları için bir araya gelen çalıştay grubuna ve çalışmalara her zaman destek veren Belediye Başkanı İsmail Arter’e teşekkür etti.

Celiloğlu, tarihi yerleri gelecek nesillere taşımak için herkesin katkı yapması gerektiğini, her zaman bir şeyler yapmak için uğraştıklarını, ancak geniş katılımlı çalıştayla daha etkili sonuçlar alınacağını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.