1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARIM REFORMU PAKETİ 2016’YA KALDI
TARIM REFORMU PAKETİ 2016’YA KALDI

TARIM REFORMU PAKETİ 2016’YA KALDI

Tarım Reformu Paketi 2016’ya kaldı

A+A-

 REFORM PAKETİ KABUL EDİLEMEZ: Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarım Reform Paketi”nin büyük sıkıntılar yaratacak bir çalışma içerdiğini öne sürdü. Kelle, “Tarım Reform Paketi’nde asıl amaçlan iç piyasadaki talebe göre şekillendirerek üretimi azaltmaktır. Tarımsal üretimin devamlılığı açısından Tarım Reform Paketi kabul edilemez” dedi

ÖDEME BUGÜN YAPILACAK: Kelle, çiftçinin 38 milyon TL’lik ürün bedellerinin yüzde 60’ının dün Kooperatif Merkez Bankası’na yatırıldığını kaydetti. Ödemenin bugün yapılacağını açıklayan Kelle, çiftçinin banka borçlarının 600 bin TL’lik faizini devletin üstlendiğini belirtti. Kelle, “Kaynak Tarım Bakanlığı’nın bünyesinden toparlanarak sağlandı” dedi

ŞAHALİ HAKSIZ YERE ELEŞTİRİLDİ: Kelle: Meclis’te daha önce emekli vekiller üst düzey bürokratlar ve bakanların 13. maaşlarından kesinti yapılarak bu kesintilerin çiftçilere ürün bedeli olarak ödeneceği konuşuldu. Başbakan da buna onay verdi. Sayın Şahali buna dayanarak ‘13. maaştan kesinti gündemde’ dedi. Şahali haksız yere eleştirildi

ŞAHALİ: REFORM PAKETİ İSTİŞARE EDİLECEK: Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de Havadis’e dün yaptığı açıklamada, “Tarım Reform Paketi”nin yeni yılda çiftçilerle istişare edileceğini bu nedenle dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’na “Tarım Reform Paketi”ni sunmadığını kaydetti

Duygu ALAN
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarım Reform Paketi”nin amaç ve kapsam kısmının erkencilik, kayıtlılık, verim ve kaliteyi arttırmanın aksine problemleri çözmek için değil daha da büyük sıkıntılar yaratacak bir çalışma içerdiğini öne sürdü.
“Tarım Reform Paketi”nde asıl amaçlanın iç piyasadaki talebe göre şekillendirerek üretimi azaltmak olduğunu öne süren Kelle, “dane üretimine yönelik 10 yıldır 30 TL olan ve halen eriyen desteklerin 32 TL olarak göstermelik yükseltilmesi kabul edilemez” dedi.
Sağlıklı bir çalışma yapılarak “zaman içerisinde eriyen” desteklerin yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade eden Hüseyin Çavuş Kelle, nadasın bu desteklere dahil edilmesinin tarım sigortası açısından da değişiklikler gerektirmekte olduğunu dile getirdi.

 “TÜK, SÜTEK ve GTSF tarımsal üretimin olmazsa olmazıdır”
Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarım Reform Paketi”nde bitkisel üretime verilen mazot desteğinin ise tamamen kaldırılıp yerine herhangi bir açılım getirilmediğini belirtti.
“Hem maliyeti arttıracak girişimler yapılmakta hem de yetersiz olan destekler de kaldırılmaktadır” diye konuşan Kelle, “Sözde tarımsal reform içeren çalışmada tarımsal işlevleri olan ve Tarım Bakanlığı’na bağlı kurumlardan söz edilmemektedir. Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK), Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) ve Genel Tarım Sigortası Fonu (GTSF) çalışmalara dahil edilmemiştir. Oysa TÜK, SÜTEK ve GTSF ülkemizdeki tarımsal üretimin birer sigortası ve olmazsa olmazlarıdır. Bunların ortadan kaldırılması veya işlevlerini kaybetmeleri tarımsal üretim kendi kaderine terk edilerek yavaş yavaş bitirilmesinin başlangıcıdır” dedi.
“Tarım Reform Paketi”nin ayrıca hiçbir üretici birliği ile istişare edilmeden alelacele yapıldığını öne süren Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarım Reform Paketi”nin genelde kabul edilmeyecek unsurlar içerdiğini ifade etti.
Kelle, Tarım Reform Paketi’nin genel amacının geçmiş yıllarda açık veren bakanlık bütçesindeki açıkları kapatmaya yönelik bir çalışma olduğunu öne sürdü.

huseyin_cavus_kelle_basin_toplantisi_duzenledi_h63971.jpg

“Bakan Şahali haksız ve yersiz yere eleştirildi”
Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’nin önceki gün yaptığı açıklamada, çiftçilerin ürün bedellerinin ödenebilmesi için 13. maaşlardan kesinti yapılarak Toprak Ürünleri Kurumu’na avans verilmesinin gündemde olduğunu söylemesi üzerine eleştirildiği, ancak bu eleştirilerin haksız ve yersiz olduğunu ifade etti.
Kelle, “Çiftçiler Birliği ile önceki gün bir araya gelen Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Sayın Erkut Şahali’nin 13 maaşlarla ilgili konuşması fazlasıyla eleştirildi. Hükümet de bakanına sahip çıkması gerektiği yerde bu konuda alelacele bir karşı açıklama yaptı.
Bize göre yanlış yaptı. Sayın Şahali’yi biz de yeri geldiğinde en ağır şekilde eleştiriyoruz. Ama burada durum farklı. Bu konuda pazarlık yapılırken de biz vardık, öncesinde Meclis’te yapılan konuşmada biz vardık. Orada üst düzey bürokratlar, emekli bürokratlar, emekli vekiller ve bakanların 13. maaşlarından kesinti yapılması ile bir konuşma oldu. Yapılacak kesintinin toplam miktarı da 7 milyon TL’ydi. Bu kesintiler çiftçilere ürün bedeli olarak ödenecek, maaşından kesinti yapılanlara da üç-beş gün sonra yeniden ödeme yapılacaktı. Sayın Başbakan da buna tamam demişti.
Sayın Bakan Şahali de buna istinaden toplantıda bu yönde bir açıklama yaptı ama haksız ve yersiz bir şekilde eleştirildi” diye konuştu.

“Ödeme bugün yapılacak”
Birlik Başkanı Kelle, ayrıca çiftçinin 38 milyon TL’lik ürün bedellerinin yüzde 60’ının dün öğleden sonra Kooperatif Merkez Bankası’na yatırıldığını kaydetti.
Ödemenin ise bugün yapılacağını açıklayan Kelle, çiftçinin banka borçlarının 600 bin TL’lik faizini ise devletin üstlendiğini belirtti.
Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçiye ödenecek ürün bedellerinin yüzde 60’ının 22 milyon TL’ye tekabül ettiğini bu kaynağın da Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın bünyesinden toparlanarak sağlandığını söyledi. Kelle, bu 22 milyon TL’nin 5 milyon TL’sinin ise Türkiye’ye ihraç edilen buğdayın parası olduğunu kaydetti.

Şahali: Tarım Reform Paketi istişare edilecek
Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de Havadis’e dün yaptığı açıklamada, Çiftçiler Birliği’nin “Tarım Reform Paketi”ne itiraz nedenlerini ve taleplerini yazılı olarak kendisine sunduğunu belirterek “Tarım Reform Paketi”nin yeni yılda çiftçilerle istişare edileceğini bu nedenle dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’na “Tarım Reform Paketi”ni sunmadığını kaydetti

havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.