1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TARIM VE HAYVANCILIKTA YAPILANDIRMA ŞART”
“TARIM VE HAYVANCILIKTA YAPILANDIRMA ŞART”

“TARIM VE HAYVANCILIKTA YAPILANDIRMA ŞART”

Çakıcı, hayvan üreticileri ve çiftçilerin eylemiyle ilgili konuştu.

A+A-

ÇAKICI, HAYVANCILARIN EYLEMİYLE İLGİLİ UZLAŞMA İÇİN NEDEN ÜÇ GÜ BEKLENDİĞİNİ SORDU, HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ

BAŞBAKAN VE TARIM BAKANI AÇIKLAMALAR YAPTI: “TARIM VE HAYVANCILIKTA YAPILANDIRMA ŞART”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Birleştirilmiş Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin görüşülmesinden önce söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, hayvan üreticileri ve çiftçilerin eylemiyle ilgili konuştu.

Uzlaşma için neden üç gün beklendiğini soran ve hükümete eleştiriler yönelten Çakıcı, “Eğer anlaşabilecek kapasiten varsaydı bunu niye üç gün önce yapmadın ve insanları ezdin eledin?” diye sordu.

“Böyle korkak bir hükümet olur mu?” diyerek eleştirilerini sürdüren Çakıcı, hükümetin süt paralarını ödeyecek parası varsaydı niçin beklediğini sorguladı.

Çakıcı, üç gün boyunca kapıların kırıldığını, insanların ezildiğini söyledi.

YORGANCIOĞLU

Çakıcı’yı yanıtlayan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hayvan üreticileriyle varılan uzlaşıdaki önerilerini eylemden üç gün önceden ilettiklerini; ancak üreticilerin “ödensek de eylem yapacağız” dediklerini hatırlattı.

Yorgancıoğlu, yeni ödemeleri açıkladıkları halde eylemin yapıldığını belirtti.

Sübvanse edilen 6 bin ton balyanın ihalesinin sonuçlandığını açıklayan Başbakan, bugün masa kurulacak ve sektörün yeniden yapılandırılması için görüşmelerin başlayacağını; süt piyasasının yeniden oluşturulmasının kendi talepleri olduğunu; aynı şekilde narenciyenin de yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, eylemcilerin talepleri arasında yer alan tarım bütçesinin yüzde 50 artırılmasının ise mümkün olmadığını ifade etti.

Sektör yeniden yapılandırılmazsa sıkıntıların süreceğine dikkat çeken Başbakan Yorgancıoğlu, Süt Kurumu’nun sattığı sütün parasını sürekli toplayabilmesini sağlayacak bir yapılandırma gerektiğini; kurumun 12 milyon TL civarında alacağı bulunduğunu anlattı.

Başbakan Yorgancıoğlu, günü gelen ve ödenmeyen bir dönemlik süt parası bulunduğunu kaydetti.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, süt ödemelerinin ayın 5’inde ve 20’sinde yapıldığını, kendisinin eski bakanlığı döneminde bunun rutin sürdüğünü, daha sonra UBP döneminde aksadığını söyledi.

Sennaroğlu, UBP döneminde imalatçıların süt parasını 45 gün sonra ödediğini, daha sonra sürenin 60 güne yükseltildiğini, böylece üreticilere ödemelerin bir dönem kaydığını; şu anda üreticilerin bu açığın kapatılmasını istediğini ancak buna imkan bulunmadığını anlattı.

Önder Sennaroğlu, yapının sürdürülebilir şekle gelmesine herkesin katkıda bulunması gerektiğini vurguladı. Sennaroğlu, 5 Ocak’ta ödenmesi gereken süt paralarının bugün ödeneceğini belirterek, geçmişte ödemelerin daha uzun süre sarktığını söyledi.

Sennaroğlu, bugün saat 15.30’da sürdürülebilir bir yapı için hayvan üreticileriyle görüşeceklerini hatırlattı.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Sennaroğlu’nun UBP dönemi hükümetlerini suçlamasını eleştirdi.

Özgürgün, eylemi provoke etmediklerini belirterek “Provoke etsek daha büyük şeyler olacaktı, etmedik, sakinleştirdik, geri durmalarını söyledik” dedi.

UBP Genel Başkanı Özgürgün, bir buçuk yıllık hükümetin halen geçmişi suçladığını belirtti.

Yapısal sıkıntıların aşılması için işbirliğine gitmek gerektiğini söyleyen Hüseyin Özgürgün, hükümetin sorunların çözümü için muhalefetten destek istemesi gerektiğini; ancak suçlamalar yapmayı sürdürürse destek vermeyeceklerini kaydetti.

İsteseler eylemleri provoke edebileceklerini ancak bunu yapmadıklarını, sorumlu muhalefet sergilediklerini söyleyen Özgürgün, iktidarın muhalefetin olumlu davranışlarını değerlendirmesini istedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.