1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARIMSAL ÜRÜNLERİN GEÇİŞİNE YEŞİL IŞIK
TARIMSAL ÜRÜNLERİN GEÇİŞİNE YEŞİL IŞIK

TARIMSAL ÜRÜNLERİN GEÇİŞİNE YEŞİL IŞIK

Tarımsal ürünlerin geçişine yeşil ışık

A+A-

Dış Ticaret (Düzenleme ve Denetim )Yasası’nın esas tüzüğünde yapılan değişiklikle Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a tarımsal ürünler ithal edilebilecek

 

Emine DAVUT YİTMEN
Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e tarımsal ürünlerin ithal edilmesinin önünü açıldı. Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a tarımsal ürünlerin geçmesi yasaktı. Dış Ticaret (Düzenleme ve Denetim )Yasası’nın esas tüzüğünde yapılan değişiklikle artık yaş meyve ve sebzenin de yer aldığı tarımsal ürünler, Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e ithal edilebilecek. Kuzey Kıbrıs’a gelecek olan tarımsal ürünlerin, Güney Kıbrıs menşeli olması gerekiyor.
Dış Ticaret (Düzenleme ve Denetim )Yasası’nda esas tüzüğün 4’üncü maddesi kaldırılarak, yenisi kondu.  Buna göre, Madde 4’ün üçüncü fıkrasında ürünün Güney Kıbrıs menşeli olduğunun, belgeyi vermeye yetkili Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenip onaylanan belge ile belgelenmesi ve bitki sağlığı koşullarına tabi tarımsal ürünlerin uluslararası sağlık sertifikasına haiz olması gerektiği” belirtiliyor.

İthalatın kapsamı belirlendi
   Tüzüğe beşinci madde eklenmesi suretiyle ithalatın kapsamı da belirlendi. Buna göre, “Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin, süt ve süt ürünlerinin, işlenmiş gıda ürünlerinin ve patlayıcı madde ve hammaddelerin Güney Kıbrıs’tan ithali yapılamaz. Ancak, yetiştirmek amacıyla yavru çipura ve yavru levrek balıkların, KKTC’den ithali Su Ürünleri Yasası’na bağlı olarak, yetkili makamlardan ön izin almak suretiyle yapılabilir” ifadelerine yer veriliyor.

Zamandan ve maliyetten kazanılıyor

Güney Kıbrıs’ta bazı ürünlerin Türkiye’den daha ucuz olması ve en geç 2-3 saat içinde Kuzey’e geçebilmesi nedeniyle ithalatçılar tarafından Güney’den mal ithali tercih edilebiliyor.
Ayrıca piyasada ürün fırsatını kaçırma ihtimalinin azalması, daha hızlı ve uygun fiyata ve kaliteli ürüne ulaşmanın kolaylığı da artı olarak görülüyor.
Örneğin oksijen gazları, yavru balıkların ithali gibi durumlarda Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelişinde fire verilebilirken, maddi hasara yol aynı durum fünyeden geçtiği daha az maddi hasara neden olabiliyor.

Katma değer yaratılan malların ihracatı
Tüzükte,  Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye bir katma değer yaratılarak üretilip ihraç edilecek mamuller için yer alan düzenlemenin yeri de değiştirildi. Esas tüzüğün 5’inci maddesi değiştirilerek yeni birinci fıkra eklendi. Buna göre, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye bir katma değer yaratılarak, üretilip ihraç edilecek mamuller için geçici olarak ithal edilecek hammaddelerin ve /veya yarı mamul malların Geçici İthalat ve Geçici İhracat Tüzüğü kapsamında Bakanlık işlemlerine bağlı olarak geçici ithal edilmesi serbesttir” ifadeleri kondu

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.