1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARTIŞMA BÜYÜYOR
TARTIŞMA BÜYÜYOR

TARTIŞMA BÜYÜYOR

Altınkum sahiline inşa edilen büfe dün mühürlenerek kapatıldı. Ancak buna rağmen,

A+A-

 

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisinde bulunan Altınkum sahiline inşa edilen büfe dün mühürlenerek kapatıldı. Ancak buna rağmen, yasadışı yapılaşma ve diğer yapılarla ilgili tartışmalar devam ediyor.

KKTC Kültür, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, devletin bir ayağının Karpaz ÖÇKB içerisindeki kaçak yapıları mühürlerken diğer ayağının izin verdiğini söyledi.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Mağusa Bölge Şube Amirliği ve İskele Kaymakamlığı’nın polisi de yanına alarak söz konusu büfeyi mühürlediği kaydedilirken, diğer yasadışı yapılarla ilgili mahkeme sürecinin devam ettiği belirtildi.

Doğal ve arkeolojik sit alanı özelliği taşıyan bölgenin Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kontrolünde olduğunu vurgulayan yetkililer, bürokratların verdikleri kararlara dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Aşıkoğlu: İzin verildiğine inanmak istemiyorum

Aşıkoğlu, devletin bir ayağının Karpaz ÖÇKB içerisindeki kaçak yapıları mühürlerken diğer ayağının izin verdiğini söyledi.

İskele Kaymakamlığı’nın Çevre Koruma Dairesi’nin görüşünü alarak büfe inşaatına izin verdiğine inanmak istemediğini kaydeden Şahap Aşıkoğlu, “Bu kişiler halkın içinden gelen ve konuyu bilen bürokratlardır. Ben o yazıları görmedim ama üç gün önce biz Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararını hatırlatmışken Kaymakam nasıl izin verebilir? Çevre Koruma Dairesi’nin başındaki kişinin, oradaki yapılaşmayla ilgili kendisinin müdür olmadan önce yaptığı çalışmalar var, müdür olduktan sonra böyle bir izin nasıl verebilir? Bürokratlar verdikleri kararlara dikkat etmelidir. Bilerek yapılıyorsa görevi suistimaldir” diye konuştu.

Elimiz kolumuz bağlı

Yaklaşık iki buçuk yıl önce bölgedeki kaçak yapıların mühürlendiğini, ancak İskele Kaymakamı ile Orman Dairesi müdürünün 13 yerin mühürlerini kırdığını kaydeden Şahap Aşıkoğlu, “Bu olay üzerine mahkemeye başvurduk ve hâlâ süreç devam ediyor. Elimiz kolumuz bağlı ama yeni yapılara izin vermemek lazım” dedi.

Aşıkoğlu, “Halkın ciddi duyarsızlığı var. Bu insanlar gecede 200-250 TL para alıyor ve bütün sezon dolu çalışıyorlar üstelik devlete vergi de vermiyorlar” diye konuştu.

Canseç: Büfe mühürlendi

Eski Eserler Ve Müzeler Dairesi Müdürü Salih Canseç, söz konusu büfenin mühürlenerek yasal işlem yapıldığını söyledi.

İskele Kaymakamlığı’na bir yazı gönderilerek Anıtlar Yüksek Kurulu’nun Karpaz ÖÇKB içerisindeki kaçak yapılarla ilgili olarak 2010 yılında aldığı yıkım kararının hatırlatıldığını ifade eden Canseç, “Üzerimize düşen görevi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Akçıl: Tüm kaçak yapılar mühürlenmeli

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu Sözcüsü Umut Akçıl, Eski Eserler ve Müzeler DairesiMağusa Bölge Şube Amirliği ve İskele Kaymakamlığının polis ile birlikte Karpaz ÖÇKB içerisine inşa edilen büfeyi mühürlediğini söyledi.

Platform olarak bölgedeki tüm kaçak yapıların yıkılmasını beklerken, bölgeye büfe adıyla bir yapının daha inşa edilmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu vurgulayan Akçıl, mühürleme işleminden memnun olmakla birlikte, eşitlik ve adalet ilkesi gereği diğer kaçak yapıların da mühürlenmesini beklediklerini kaydetti.

Akçıl, “Bilindiği gibi 2013 yılında söz konusu kaçak yapılar Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından mühürlenmiş, ancak sadece 1 ay sonra İskele Kaymakamlığı bu mühürleri kaldırmıştı. Bir kurum diğer bir kurumun mührünü kaldıramayacağı gibi İskele Kaymakamlığı için suç duyurusunda bulunulmalıdır” dedi.

Platformun Müsteşar Şahap Aşıkoğlu ile yaptığı görüşmede, 2010 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu’nun aldığı yıkım kararının uygulanması gerektiği yönündeki görüşünü aktardıklarını kaydeden Akçıl, bu görüşmede İskele Kaymakamlığı’na 10/36 sayılı 2010 yılı AYK kararının hatırlatılarak uygulanmasının istendiği bilgisini aldıklarını söyledi.

Akçıl, “Kaçak yapılar yeniden mühürlenemiyorsa mühürleri kıran İskele Kaymakamlığı için suç duyurusunda bulunulmayacak mı? 2013 yılında yapılan protokolde turizm sezonu sonunda kaçak yapılar başka yere taşınacaktı. Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Karpaz ÖÇKB için hâlâ hiçbir yasa ve protokol uygulanmadı. Tam bir kaos ortamı içindeyiz. Başbakanlığın olaya el atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kıbrıs

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.