1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARTIŞMALARA YOL AÇAN “KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ” BASINA TANITILDI
TARTIŞMALARA YOL AÇAN  “KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ” BASINA TANITILDI

TARTIŞMALARA YOL AÇAN “KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ” BASINA TANITILDI

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, ismi tartışma konusu haline gelen Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi’ni basına tanıttı.

A+A-

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, Kıbrıs’ın en büyük ve en modern kültür ve kongre merkezi olarak Belediye ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ortaklığında projelendirilen ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından finanse edilen ancak   ismi tartışma konusu haline gelen Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi’ni basına tanıttı.

KAYALP: “İSİM KARARINI DAÜ MUTABAKATI BOZARAK TEK TARAFLI ALDI.  İLKESEL OLARAK BUNA KARŞIYIZ. YOKSA NE DENKTAŞ BEYE’E BİR SAYGISIZLIK DÜŞÜNCEMİZ VAR, NE DE İSİMLE İLGİLİ BİR ÖNYARGIMIZ…”

MAĞUSA BELEDİYESİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİNİ YILIN BÜTÜNÜNE YAYIYOR.  6 AYLIK TİYATRO ETKİNLİKLERİ, GİBETSU’NUN “PASADEMBO”SU İLE YARIN BAŞLIYOR

3 DERNEK TANITIM ÖNCESİ EYLEM YAPTI, KAYALP EYLEMİ “SEÇİME YÖNELİK” DİYE NİTELEDİ

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, Kıbrıs’ın en büyük ve en modern kültür ve kongre merkezi olarak Belediye ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ortaklığında projelendirilen ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından finanse edilen ancak   ismi tartışma konusu haline gelen Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi’ni basına tanıttı.

1379597784.jpg

Kayalp, 5 bin 700 metrekare kapalı alana sahip, son sistem teknolojiyle donatılmış,  maliyeti yaklaşık 17 milyon Türk Lirası olan 4 küçük 2 orta büyüklükte toplantı salonu, 2 adet hem tiyatro hem konser etkinliklerine cevap verebilecek donanımda salon, 3 sergi ve müze salonu, kulis ve makyaj odaları, atölye dans ve müzik odaları, kafeterya ve dekor odaları  bulunan kültür ve kongre merkezi hakkında bilgilendirme yaptı.

Kayalp, 2005 yılında dönemin Türkiye Büyükelçisi Aydan Karahan’a  Gazimağusa’da bir kültür ve kongre merkezi eksikliğinden bahsettiğini,  Büyükelçi’nin DAÜ’nün de bu yönde bir ihtiyacı bulunduğunu  ve verimlilik açısından projenin ortaklaşa yapılması teklifinde bulunduğunu, Belediye olarak bunu memnuniyetle kabul  ettiklerini anlattı.

Kültür ve Kongre Merkezi’nin ülkenin kültür ve sanat başkenti olan Gzimağusa’nın kültür ve sanat alanındaki  en büyük eksikliğini giderdiğini söyleyen Kayalp, kongre merkezinin kültür sanat etkinliklerinin yılın tümüne yayılması ile kültür ve kongre turizmine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Kayalp, Kültür ve Kongre  Merkezi’ni ortaklar  DAÜ ve Gazimağusa Belediyesi dışında liseler ve diğer kurumların da belli bir yönetmelik dahilinde  kullandığını, İTÜ’nün kullanması için de adım atıldığını söyledi.

İSİM TARTIŞMASI… 3 DERNEK EYLEM YAPTI

Diğer yandan Kültür ve Kongre Merkezi’nin ismi konusundaki tartışma bugün de devam etti. Basın gezisi öncesi Kongre Merkezi’nin önünde toplanan  Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Başkanı Latif Akça, Mücahit Komutanları Derneği Başkanı Gözkamaş Ergüneş ile Genç Mücahitler Derneği Başkanı Hasan Kurumanastırlı,  Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ismi verilmesine karşın Gazimağusa Belediyesi’nin Kültür ve Kongre Merkezi ismini kullanmasını gerekçe göstererek eylem yaparak basın açıklamasında bulundular.

AKÇA

Latif Akça 3 dernek adına okuduğu basın açıklamasında,  DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun aldığı karar neticesinde kongre merkezine Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı simi verildiğini, ismin Bakanlar Kurulu tarafından da tescil edildiğini belirterek, Gazimağusa Belediyesi’nin ise, ortak mutabakat olmadan  alınan bu karara tepki koyarak Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi adını kullandığını anlattı.

Akça, isim belirleme yetkisinin DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda olduğunu iddia ederek, Rauf Raif Denktaş isminin kullanılmamasından rahatsızlık duyduklarını ifade etti.

Akça, kültür ve kongre merkezinin ortakları olan DAÜ ile Gazimağusa Belediyesi’nin bir araya gelerek bu isim kavgasına son vermeleri çağrısında bulundu.

ERGÜNEŞ

Mücahit Komutanları Derneği Başkanı Gözkamaş Ergüneş de,  eylemleri sırasında kongre merkezinin önüne 50 polis getirildiğini ifade ederek buna tepki gösterdi ve “Biz terörist değiliz, tescilli 3 derneğiz” dedi.

KAYALP

Gezinin ardından basın toplantısı düzenleyen Gzimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, soruları  yanıtlayarak isim konusuna da açıklık getirdi.

Kayalp, Kültür ve Kongre  Merkezi’nin  Gazimağusa Belediyesi  ve DAÜ ortaklığında yönetildiğini ve merkeze ilişkin kararların da mutabakatla alındığını söyledi.

“Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi” isminin geçtiği ve DAÜ yöneticilerinin de imzalarının bulunduğu resmi evrakların fotokopilerini basın mensuplarına dağıtan Kayalp, Belediye ve DAÜ’nün ortak mutabakatıyla Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi isminin verildiğini ifade etti.

Kayalp, kendisinin yurt dışında olduğu bir dönemde DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından tek taraflı olarak alınan bir kararla ismin Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı olarak değiştirildiğini, ilkesel olarak itirazlarının mutabakatın bozulmasına olduğunu söyledi.

Kayalp, ortak mutabakatta olduğu gibi Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi ismini kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini belirterek, özetleri şunları kaydetti:

“DAÜ mutabakatı bozdu. Gazimağusa Belediyesi de mutabakatla alınan ismi kullanmaya devam etti. Yoksa ne Denktaş Bey’e bir saygısızlık düşüncemiz var, ne de isimle ilgili bir ön yargımız… Esas olan mutabakatla sağlanmış ismin tek taraflı değiştirilmiş olması. Bunun dışında bir sıkıntı yok.”

Kayalp, 3 derneğin eylemini ise, “Tabanı olmayan derneklerin yaptığı bir eylem” olarak nitelendirerek, eylemin 10 ay sonra yapılacak yerel seçimlere ilişkin rant sağlama amacı güden siyasi bir eylem olarak nitelendirdi.

SANAT ETKİNLİKLERİ YILIN BÜTÜNÜNE YAYILIYOR..

Gazimağusa Belediye Başkanı Kayalp, basın toplantısında  Kültür ve Kongre Merkezi’nde yarın başlayıp ayda bir olmak üzere 6 ay sürecek tiyatro etkinlikleri hakkında da bilgi verdi.

Kayalp, kültür ve sanat etkinliklerinin hep yaz aylarında yapıldığı yönünde yapılan  eleştiriler üzerine, kültür sanat etkinliklerini yılın bütününe yaymaya karar verdiklerini ifade etti.

Bu amaçla tiyatro  alanında bir adım attıklarını söyleyen Kayalp,  her ay bir tiyatro gösterisi getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek  6 aylık programı açıkladı.

Buna göre, ilki yarın akşam gerçekleştirilecek etkinlikte Gibetsu’nun “Pasadembo”,  26 Ekim’de Dostlar Tiyatrosu’nun “Kerem Gibi”,  20 Kasım’da  Ortaoyuncular’ın “Ferhangi Şeyler”, 13 Aralık’ta Çatalköy Belediye Tiyatrosu’nun “Sınır”, 17 Ocak 2014’te  Tiyatro Kare’nin “Leyla’nın Evi”, 21 Şubat’ta ise Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun oyunu sahne alacak.

Kayalp, amaçlarının Gazimağusa’da  kültür sanatın çıtasını biraz daha yukarıya çekmek olduğunu belirtti.

Kayalp, tanıtım ve basın toplantısının ardından basın mensuplarına öğle yemeği verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.