1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. TARTIŞMALI FESTİVAL BAFRA'YA ALINDI
TARTIŞMALI FESTİVAL BAFRA'YA ALINDI

TARTIŞMALI FESTİVAL BAFRA'YA ALINDI

Karpaz Milli Parkı içerisinde yer alması planlanan ancak daha sonra yer değişikliğine gideceği açıklanan İpek Yolu Festivali’nin yeni mekanı belli oldu.

A+A-

Kıbrıs adasının en güzel doğal zenginliklerinden biri olan Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisindeki Altın Kum yakınlarında eylül ayı içerisinde yapılması düşünülen Silk Route Festival’in (İpek Yolu Festivali) yeri değişti.

26-29 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan festivalin Kıbrıs’taki sorumlusu Hilmi Ekrem, festival alanı olarak Bafra’yı belirlediklerini ancak yerini tam olarak açıklayabilmek için izin evraklarının tamamlanmasını beklediğini aktardı.

“Bu festival için 2009 yılından beridir planlama yapıyoruz ve ilk müracaatımızı o zaman yaptık. 2011’de tekrardan izin için tekrardan başvuru yaptık. Ancak ilk belirlenen alanın çevre loruma bölgesinde olduğundan ve çevrecilerden gelen tepki nedeniyle vazgeçtik” diyen Ekrem, yeni yerin kesinleşmesinin ardından festivalin yapılabilmesi için ellerinde yeterince zaman olacağını anlattı.

Çevre Dairesi’nden yeni yer ilgili olumlu görüş alındığını, İskele Kaymakamlığı’ndan festivalin düzenlenebilmesi için etkinlik izin çıkmasını beklediklerini ifade eden Ekrem, “Şimdilik olumsuz bir durum yok. Festivale bir sürü tanınmış grup ve DJ gelecek. Liteyi iznin kesinleşmesinin ardından açıklayacağız” şeklinde konuştu.

Diğer yandan Çevre Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, ÖÇKB içerisinde bulunan herhangi bir etkinliğe, daire olarak kesinlikle izin vermeyeceklerini yineledi.

“Yer uygun… Ancak denetim?”

Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği’nden Şerife Gündüz, bu şekilde bir festival için Bafra’nın uygun olduğunu çünkü bölgenin kitle turizmine ayrıldığını belirterek kendisini tek düşündürenin denetim olduğunu söyledi.

“Beni düşündüren kontrol ve denetim. Denetim, ülkemizin en büyük sıkıntısı. Yasalar ve cezalar belirleniyor ancak uygulamada büyük sıkıntı var” diyen Gündüz, altyapı olarak bölgenin, festival için gelecek olan sayıdaki insanı kaldırıp kaldıramayacağı konusunda soru işaretleri olduğunu aktardı.

Hükümetin denetim yapamayacak durumda olması durumunda çok taraflı bir kurul oluşturulabileceğini, kendilerinin de biyologlar olarak kurulda yer alıp denetimi gerçekleştirebileceklerini söyledi.

80 bin kişi Karpaz’a akın edecekti

Silk Route Festival, ilk kez geçen yılın başında açıklanmış, organizasyon için seçilen bölge nedeniyle çevre örgütlerinin tepkisini almıştı. O dönem, Kıbrıs adasının ekolojik olarak en değerli kumullarına sahip olan Altun Kum Sahili’nin kuzey batısındaki boş arazilerde yapılacağı açıklanan festivale 80 bin kişinin izleyici olarak katılacağı belirtilmişti. Ancak basına yansıyan tepkiler nedeniyle bu yılın başlarında, Çevre Koruma Dairesi festivalin Karpaz ÖÇKB’sinde yapılmasına izin vermediğini açıklamıştı. Dile getirilen tepkiler arasında, özellikle deniz kaplumbağalarının en önemli yumurtlama alanı olan Altın Kum Sahili’nde oluşacak kalabalık ve kumullara verilebilecek muhtemel tahribat dillendirilmişti. 

 

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.