1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAŞIMACILIKTA PROTOKOL ÇIKMAZI
TAŞIMACILIKTA PROTOKOL ÇIKMAZI

TAŞIMACILIKTA PROTOKOL ÇIKMAZI

Taşımacılıkta protokol çıkmazı

A+A-

Ülke turizmine bağlı sektörler olan taksiciler ve seyehat acenteleri protokol çıkmazı yaşıyor. 2012 yılında imzalanan ve geçiş kapıları ile birlikte genel turist taşımasını düzenleyen protokol ile ilgili yaşanan sıkıntılar sektörleri gerdi.

Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay imzalanan protokolün süresinin bir yıl olduğunu söyleyerek, “Önceleri otellere ve gazinolara VIP konukları nedeniyle müsamaha gösterdik fakat yasa ortadadır, turistik gezi yapılacaksa rehber bulundurmak şarttır, iyi niyetimiz suistimal ediliyor” dedi.

Öte yandan Seyehat Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise imzalanan protokolün bir süresi olmadığını söyleyerek “Protokol İçişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği, Birleşik Taksiciler Birliği, Rehberler Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kuzey Kıbrıs Taksiciler Birliği, Gazino İşletmecileri birliği ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan bir protokoldür. Eğer bu protokol fesh edilecekse Bakanlık bize bilgi vermeliydi” dedi.

Ülke turizminde en çok tartışılan konu olan turist taşımacılığı konusu bu kez de protokol çıkmazı yaşıyor.

16 Mayıs 2012 yılında  İçişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği, Birleşik Taksiciler Birliği, Rehberler Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kuzey Kıbrıs Taksiciler Birliği ve Gazino İşletmecileri Birliği tarafından imzalanan ve turist taşımacılığını düzenleyen protokol son günlerde tartışma konusu haline geldi.

Yapılan denetimler ile sınır kapılarında ciddi sıkıntılar yaşadığını iddia eden Seyahat Acenteleri Birliğine bağlı taşımacılık servisleri, ortada bir protokol olduğunu savunurken, Birleşik Taksiciler Birliği protokolün süresinin bir yıl olduğunu ve bu sürenin dolduğunu söylüyor.

Kıbrıs Postası'nın konu ile ilgili görüşüne başvurduğu Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay, imzalanan protokolün bir yıllık olduğunu savunarak “Protokole göre yatak sayısına kadar bire bir veya ikiye iki şeklinde bir düzenleme yapmıştık. Baktık gördük ki bu sayı günden güne yasadışı attı, oldular 40 tane. Biz protokolü imzalarken de ortaya koyduk; eğer özel konuklar gelecekse buna itirazımız olmaz. Ama şunu konuşmalıyız; ülkede 830 tane taksici var. Ve bizim iyiniyetli anlayışımız suistimal edildi. İki kişi alarak havaalanına görümeye başladılar. Bu bizi rahatsız ediyor. Çünkü bizim işimizi alıyor” dedi.

Gözay ayrıca ortada bir yasa olduğuna da vurgu yaparak “Rehbersiz turist taşımak yasaya aykırıdır. Bu yasada açıkca yazmaktadır. Biz 7 aydır denetim yapıyorduk. Şimdi denetim yaptığımız için tüm usulsüzlükler ortaya çıktı” dedi.

“Protokolün uzatılmasını istemiyoruz” diyen Gözay, geçtiğimiz hafta denetimlerde yasaya aykırı durumlarda turist taşındığını tespit ettiklerine vurgu yaptı.

Öte yandan Kıbrıs Türk Turizm ve Seyehat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise protokül bir süresi olmadığını söyleyerek “Bu konuda yasa önümüze konuluyor. Evet yasamız vardır. Ama bu haliyle bizi memnun etmiyor. Bu yasanın düzelmesi gerekmektedir. Eğer protokol ortadan kaldırılmışsa Bakanlığın bize bilgi vermesi gerekirdi. Bu yapılmadı” dedi.

Tolun yapılan denetimlerde sadece seyahat acenterine bağlı taşımacılığın denetlendiğine işarete ederek bunun doğru olmadığını özellikle gazino ve otellerin artık taksicilik yaptığının görülmediğini öne sürdü.

Tolun; “Bu kadar zor şartlar altında ülkeye turist getirmeye çalışıyoruz yapmadığı zorluk kalmıyor. Bir tek dişleri bize mi geçiyor? İzin kurulunda biz yok muyuz diye oluyor bunlar?” diye soraraken eğer protokolün iptali sözkonusu olacaksa yasal değişiklik olması gerektiğini, Otellerin, gazinoların, acentelerin ve hatta okulların izinlerinin iptal edilerek yasa ne ise onun uygulanmasına itirazları olmadığına değindi.

Öte yandan 16 Mayıs 2016 yılında imzalanan protokolde protokolün bitiş süresine ilişkin herhangi bir tarih bulunmazken "tüm turistik turlarda 5 kişi ve üzeri turlarda rehber bulundurulması yasal mevzuata uygun olacak" deniliyor.

Tüm sektörlerin belirlenen kurallara uyma zorunluluğu getirilen protokolde uymayan sektörlerin protokolle verilen haklarının elinden alacağı belirtilirken, denetimlere tüm sektör temsilcilerinin katılabileceği vurgusu yapılıyor.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.