1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. TATAR: “KAMU MALİYESİ CİDDİ ANLAMDA DİSİPLİN ALTINA ALINDI”
TATAR: “KAMU MALİYESİ CİDDİ ANLAMDA DİSİPLİN ALTINA ALINDI”

TATAR: “KAMU MALİYESİ CİDDİ ANLAMDA DİSİPLİN ALTINA ALINDI”

TATAR: “2010-2012 DÖNEMİNDE KAMU MALİYESİ CİDDİ ANLAMDA DİSİPLİN ALTINA ALINDI”

A+A-

“2009 YILINDA YÜZDE 11.5 OLAN BÜTÇE AÇIĞI 2012 YILINDA YÜZDE 5.2’YE DÜŞTÜ”

Maliye Bakanı Ersin Tatar, 2010-2012 döneminde kamu maliyesi ciddi anlamda disiplin altına alındığını, 2009 yılında yüzde 11.5 olan bütçe açığının Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranının, gerek mali disiplin, gerekse ekonomik büyümeye bağlı olarak 2012 yılında yüzde 5.2’ye düştüğünü söyledi.

Son üç yıllık dönemde Türk Lirası kredi faiz oranlarında yüzde 30’a yakın gerileme yaşandığını dile getiren Tatar, faizlerde yaşanan bu gerilemenin tüketiciye daha fazla yansıması ve düşük kredi faiz oranının uygulanması için finans sistemine yönelik bir takım yasa çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti.

Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tatar, BRT’de yayınlanan Akşama doğru programına katılarak soruları yanıtladı.

Ekonomik gelişmeler ve bütçe uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Tatar, yasal düzenlemeler hakkında da konuştu.

Bakan Tatar erken seçimle ilgili olarak da sorunun geçmiş dönemlerde ve başka ülkelerde olduğu gibi ekonomik değil siyasi olduğunu ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜTÇE YAPISI

Tatar, yaşanan genel krize rağmen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu maliyesinin desteklenmesi amacıyla sağladığı katkı miktarları azalmasına rağmen yerel gelirlerde artış gerçekleştirilerek sürdürülebilir bir bütçe yapısı hedeflerini önemli ölçüde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“Özellikle Maliye Bakanlığı olarak yaptığımız yasalarla kamu maliyesinin daha da iyi noktalara geldiği, bütçe açıklarının azaldığı, ekonominin daha sürdürülebilir bir yapıya geldiği görülmekte ayrıca bunlar bütün raporlarda da açıklanmaktadır” diyen Tatar, çok zor dönemlerden geçtiklerini, enkaz devraldıklarını ama günün sonunda eğer bu gemiyi başarıyla yüzdürebiliyorlarsa, bütün mükellefiyetlerini, maaşları, katkıları ve yatırımları yerine getirebiliyorlarsa bunun  çok önemli çalışmaların neticesinde olduğunu dile getirdi.

Tatar şöyle konuştu: “Bu seçim dönemlerinde yaptığımız çalışmaların ne kadar anlamlı ve yerinde olduğunu halkımızla paylaşacağız. Bunları anlatmak bizlerin de hakkıdır diye düşünüyorum. Bazı yasal düzenlemeleri yaparken çok tepkiler, eleştiriler aldık ama günün sonunda faydasını gördük.

Dolayısıyla anlımız açık. Hiçbir gayri yasal işe imza atmadık. Müsteşar ve bürokratlarıma bir kez daha özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. KKTC’ye bütçe disiplinini gelmiştir. Mali disiplin kavramı yerleştirilmiştir. Rakamlara bakıldığında özellikle istikrarlı şekilde gelirlerimizde artışlar olmuştur. Bunu hep söyledim ve söylemeye devam edeceğim.”

GELİRLER 1.57 MİLYAR TL’DEN 2.2 MİLYAR TL’YE

2009 yılında hükümete geldiklerinde yıllık toplam yerel gelirlerin 1.57 Milyar TL olduğunu, bugün itibarıyla bütçedeki hedefler tuttuğunu belirten Tatar,  2013 sonunda  gelirlerin 2.2 Milyar TL’ yi aşacağını düşündüğünü söyledi.

“Bu hem ekonominin kayıt altına alındığını, hem ekonomide büyüme olduğunu, hem de bizim düzenlemelerimiz sayesinde, daha etkin vergi çalışmaları ile gelirlerin arttığını göstermektedir.
Bugün, 2009 yılı ile mukayese edildiğinde 500 Milyon TL’lik bir artış olmuştur yıllık gelirlerde. Biz ekonomi yönetiminde bu başarıyı göstermeseydik devletin borcu 2 Milyar TL’nin daha fazla üzerinde olacaktı. İç borç stoku sadece faizi ile yükselmiştir” diyen Tatar, gerçek anlamda gidip borçlanıp ülkenin borç stokunu artırmadıklarını, mali disiplinle, ekonomik gerçeklere bakılarak yapının korunduğunu, borçlanarak bütçe yönetmediklerini, bu bilinç içerisinde, dengelere dikkat ederek çalıştıklarını vurguladı.

“İYİLEŞME ZAMANLA VATANDAŞA YANSIYACAKTIR”

Tatar şöyle konuştu:

“Merkez Bankası raporunda göreceksiniz, mevduatlarda artış olmuştur. Mevduat toplamı 9.2 Milyar TL’yi geçmiştir. Yüzde 73’ü krediye dönüşmektedir mevduatın. Bu rakamlar KKTC’de ilk kez bu seviyededir, tavandır.

Şube bankalarının da bizim telkinlerimiz ile, Türkiye’miz ile yapılan görüşmelerle tapu ayırımı yapmadan kredi vermeye başlamaları ekonomide hareketliliğe yol açmıştır, daha da açacaktır.
Her ne kadar da vatandaş kendi cebinde bunu hissetmiş olmasa da bu zaman almaktadır. Ekonomide alt yapısı-üst yapısı ile sanayisi ile önemli gelişmeler olmuştur ve ileride bu iyileşme vatandaşın cebine de yansıyacaktır diye düşünüyorum.

Devlet bütçesi yüzde 30’a yakın büyümüştür. Bu büyüme içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye yaptığı özellikle cari harcamaların nispeten azalması ve daha fazla yatırımlara kaydırılması dikkate alınmalıdır. Ekonomik programlar da bunu ön görmektedir.”

“TL FAİZ ORANLARI SON 3 YILDA YÜZDE 30 GERİLEDİ”

2010-2012 döneminde kamu maliyesinin ciddi anlamda disiplin altına alındığını, 2009 yılında yüzde 11.5 olan bütçe açığının Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranının, gerek mali disiplin, gerekse ekonomik büyümeye bağlı olarak 2012 yılında yüzde 5.2’ye düştüğü hesaplandığını dile getiren Tatar,
Türkiye’de son 10 yılda yakalanan siyasal istikrar ortamının, istikrarlı ekonomi ve mali yönetim ortamını birlikte getirmesi ile beraber Türk Lirası faiz oranlarını 2013 yılı itibarıyla tarihi dip seviyelere çektiğini belirtti.

Türk Lirası kullanan ülkemizde de buna bağlı olarak faiz oranlarında gerileme yaşandığını, 2009 yılında bankacılık sektöründe kullandırılan Türk Lirası kredilerin ortalama faiz oranının yüzde 21 seviyelerinde iken, 2013 Mart ayında bu oran yüzde 15 seviyelerine gerilediğini söyleyen Tatar şunları kaydetti:

“Son  üç yıllık dönemde Türk Lirası kredi faiz oranlarında yüzde 30’a yakın gerileme yaşanmıştır. Faizlerde yaşanan bu gerilemenin tüketiciye daha fazla yansıması ve düşük kredi faiz oranının uygulanması için finans sistemine yönelik bir takım yasa çalışmaları da sürdürülmektedir. Faiz yasası olarak bilinen Borç İlişkilerini Düzenleyen Yasa çalışması, Poliçeler Yasası, Yeniden Yapılandırma Yasası çalışması ve Tebliğ-İcra ile ilgili süreçlerin kısaltılması için yapılan yasa tasarı çalışmaları devam etmektedir.”

Maliye Bakanı Ersin Tatar erken seçim kararıyla ilgili olarak  ise söyle konuştu:

“Bu ülkede erken seçime gidiliyorsa bunun nedeni ekonomik değil siyasidir. Ülkemizde CTP dönemi de dahil, başka ülkelerde ekonomik nedenlerden dolayı erken seçime gidilirken bizde tamamen siyasi olaylar nedeniyle erken seçime gidilmesi kararı alınmıştır”.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.