1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TATAR: “KKTC’YE 5 MİLYAR TL’LİK KAYNAK SAĞLANACAK”
TATAR: “KKTC’YE 5 MİLYAR TL’LİK KAYNAK SAĞLANACAK”

TATAR: “KKTC’YE 5 MİLYAR TL’LİK KAYNAK SAĞLANACAK”

“RUM TARAFININ DEVLET GELİRLERİ YÜZDE 20 AZALACAK, VERGİLER DAHA DA ARTACAK”

A+A-

TATAR KKTC’DEKİ ÇEVRE ÖRGÜTLERİNE BRÜKSEL’DEKİ TOPLANTI İÇİN LARNAKA’DAN UÇUŞ ŞARTI GETİRİLMESİNİ, “İNSAN HAKLARININ SAVUNULDUĞU BRÜKSEL’İN YASAKLAYICI ZİHNİYETİNİ KINIYORUM” DİYEREK ELEŞTİRDİ

Maliye Bakanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan 2013-2015 Ekonomik İş Birliği Protokolü ve Su projesi çerçevesinde yaklaşık 5 Milyar Türk Lirası kaynak sağlanacağını, KKTC ekonomisinin her geçen yıl iyiye gittiğini belirtti.

Maliye Bakanı Tatar, KKTC ekonomisi, Güney Kıbrıs ekonomisi, Akdeniz’deki doğal gaz rezervleri ve KKTC’deki çevre örgütlerine Brüksel’deki toplantı için Larnaka’dan uçuş şartı getirilmesi konularında Bayrak Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

Maliye Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Tatar, Avrupa Birliği’nin birlik olsa da devletlerin halklardan gelen sese kulak vererek hareket ettiğini, bunun da en iyi örneğinin Almanya’nın Güney Kıbrıs ekonomisi karşısında aldığı karar olduğunu belirtti.

Ersin Tatar konuşmasında “Her ülke kendi bütçesine göre hareket etmeli” dedi.

“YABANCILAR, KKTC’DEN MÜLK SATIN ALIYOR”

KKTC’ye dünyanın birçok yerinden ilgi olduğunu söyleyen Tatar, “Farklı milletlerden kişiler Kuzey Kıbrıs’a gelip mal alıyor. Bakanlar Kurulu’ndan her hafta çok sayıda yabancının satın aldığı mülkü onaylıyoruz” dedi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin verdiği tapuların geçerli olduğunu da vurguladı. Tatar, şöyle dedi:

“KKTC esasları devam eden anlaşmaya imza atarız. Rum tarafının öngördüğü şekilde anlaşmaya gitmek Kuzey Kıbrıs’ın istikrarını bozar.”
Bakan Tatar, Adadaki doğal gaz zenginliklerinden iki tarafın da faydalanması, söz konusu zenginliklerin geçiş yolunun da Türkiye üzerinden olması gerektiğini kaydetti.

Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’deki doğal zenginliklerinin iki tarafın ortak kullanımında olması halinde Adada bir anlaşmayı da getirebileceğini ifade etti.

“GÜNEY KIBRIS’IN GELİRLERİ YÜZDE 20 AZALACAK”

Güney Kıbrıs ekonomisinde gelinen süreçle ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Tatar, işletme sahiplerinin bankalardaki kredilerinin battığını ve borçlu oldukları bankalara ödeyemez duruma geleceğini, bunun da Güney ekonomisinin daha da küçüleceği anlamını taşıdığını ifade etti.

Güney Kıbrıs ekonomisinin küçülmesiyle devlet gelirinin de azalacağına dikkati çeken Bakan Tatar, “Rum tarafının bu yıl devlet gelirleri yüzde 20 azalacak. Hükümet eğitim, sağlık gibi sektörlerdeki harcamalarını azaltmaya gidecek. Vergiler daha da artacak. Daha kötü bir tabloyla karşı karşıya kalınacak” dedi.

“BRÜKSEL’İN ZİHNİYETİNİ KINIYORUM”

KKTC’deki çevre örgütlerine Brüksel’deki toplantı için Larnaka’dan uçuş şartı getirilmesiyle ilgili bir soruya da yanıt veren Tatar, Avrupa Birliği içinde bu kararı kimin aldığına bakmak ve değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Ersin Tatar, “Seyahat özgürlüğünün, insan haklarının savunulduğu Brüksel’in yasaklayıcı zihniyetini kınıyorum” ifadelerini kullandı.

“TAPU AYIRIMI YAPILMAMALI”

KKTC’de son yıllarda şube bankaları da dahil tapu ayırımı yapılmadığını, mevduatların artmasında krediye dönüşümünün olumlu olduğunu belirten Tatar, bir anlaşma durumunda KKTC olgusunun mutlak suretle dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.