1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. TAVUK VE ET BULYONLA BESLENEN ÇİÇEK 48 GÜNDE ÇÜRÜDÜ!
TAVUK VE ET BULYONLA BESLENEN ÇİÇEK 48 GÜNDE ÇÜRÜDÜ!

TAVUK VE ET BULYONLA BESLENEN ÇİÇEK 48 GÜNDE ÇÜRÜDÜ!

KÜTAHYA'DA, İKİ ORTAOKUL ÖĞRENCİSİ, TAVUK VE ET BULYON, YUMURTA VE MUZ KABUKLARI, MAKARNA VE AKVARYUM SULARININ ÇİÇEKLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ ARAŞTIRDI

A+A-

5 AYRI SAKSIDA YAPILAN DENEYLERDE, BULYONLA BESLENEN ÇİÇEĞİN 48 GÜNDE ÇÜRÜDÜĞÜ BELİRLENDİ

PROJE KOORDİNATÖRÜ BOZYİĞİT: "48 GÜN SONUNDA BULYONLA BESLENEN BİTKİNİN TÜM YAPRAKLARI DÖKÜLEREK BOYU 11 SANTİMETREYE DÜŞTÜ"

"AKVARYUM SUYUYLA BESLENEN BİTKİNİN BOYU İSE 48 GÜN SONRA 33 SANTİMETREYE ÇIKTI"

Kütahya'da, iki ortaokul öğrencisi, tavuk ve et bulyon, yumurta ve muz kabukları, makarna ve akvaryum sularının çiçekler üzerindeki etkilerini araştırarak, bulyonun 48 günde çiçeği çürüttüğü sonucuna ulaştı.

Fatih Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencileri Tuğçe Bayındır ve İrem Gül, okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Fatih Bozyiğit rehberliğinde "Organik Evet, GDO Hayır" konulu proje geliştirdi.

Öğrenciler, aynı büyüklük ve cinsteki 5 çiçeği ayrı saksılara yerleştirerek, tavuk ve et bulyon, yumurta kabuğu, muz kabuğu, makarna suyu, akvaryum suyu ile 48 gün aynı koşullarda besledi.

Elde ettikleri sonuçları rapor haline getiren ve bulyonla beslenen çiçeğin çürüğünü belirleyen öğrenciler, diğer unsurlardan en yararlısının, akvaryum suyu olduğunu tespit etti.

Bozyiğit, yaptığı açıklamada, öğrencilerinin, son günlerde gündemde olan Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) kökenli besinlerin etkilerini ortaya koymayı amaçladığını söyledi.

Bu projenin, yemeklerde kullanılan katkı maddelerinin zararlarını görmeyi sağladığına dikkati çeken Bozyiğit, şöyle konuştu:

"Öğrenciler aynı boyda aldıkları difenbahya cinsi bitkileri aynı ortamda tutarak 3 gün aralıklarla akvaryum suyu, makarna suyu, muz kabuğu, yumurta kabuğu ve yemeklere katılan tablet bulyonlarla besledi. Başlangıçta 5 difenbahya bitkisinin boyları 22 santimetre iken 8 kez sulamanın yani 24 günün ardından bu bitkilerin boylarını ölçünce büyük farklılıklar olduğunu gözlemlediler. Bitkileri 26 santimetreyle en fazla büyüten etkenin, akvaryum suyu olduğu gözlendi ancak ilgi çeken esas etken, yemek tabletlerinin negatif etkisiydi. Yemek tabletinin sulandırılmış şekliyle verildiği bitki başlangıç boyu 22 santimetre iken 24 günün ardından bitkinin boyu 19 santimetreye düştü. Bitki yavaş yavaş yapraklarını dökmeye de başladı. 48 gün sonunda bulyonla beslenen bitkinin tüm yaprakları dökülerek boyu 11 santimetreye düştü. Akvaryum suyuyla beslenen bitkinin boyu ise 48 gün sonra 33 santimetreye çıktı."

Bozyiğit, akvaryum suyunun, balıklardan dolayı doğal gübre içerdiği için bitkilere olumlu bir katkı sağladığını sözlerine ekledi.

ACABA İNSANLARA NE KADAR ZARAR VERİR?"

Bayındır da akvaryum suyunun yararlarını incelemek amacıyla başladıkları projede ilginç veriler elde ettiklerini anlattı.

Kimyasal madde içerikli et ve tavuk bulyonun zararlarını gördüklerini dile getiren Bayındır, insan sağlığı bakımından GDO'lu ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Gül ise bulyonların yemeklerde, özellikle pilav yapımında kullanıldığını hatırlatarak, "Bu ürün, bitkiye bu kadar zarar veriyorsa acaba insanlara ne kadar zarar verir? Bunun da araştırılması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.