1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAVUKLARDA YALANCI VEBA ALARMI!
TAVUKLARDA YALANCI VEBA ALARMI!

TAVUKLARDA YALANCI VEBA ALARMI!

Kanatlı hayvanlarda görülen "yalancı veba" hastalığı, ülke geneline hızla yayılmaya başladı. Birçok bölgede toplu kanatlı hayvan ölümleri olurken herkes endişeye kapıldı.

A+A-

Veteriner Dairesi, gerekli önlemlerin alındığını ve laboratuar testleri yapıldığını belirtip "Paniğe gerek yok" dedi. Tabipler Birliği ise hastalığın insan üzerinde ciddi bir rahatsızlığa yol açmayacağını kaydetti

Kanatlı hayvanlarda görülen "yalancı veba"  hastalığı,  ülke geneline  hızla yayılmaya başladı. Birçok bölgede toplu kanatlı hayvan ölümleri olurken herkes endişeye kapıldı.

Veteriner Dairesi'ne gelen ihbarlar üzerine hemen gerekli laboratuar testleri yapıldı. Uzmanlar, üreticilere hasta olan kanatlıların diğer kanatlılardan ayrılması tavsiyesinde bulundu.

Henüz net rakam belli olmamakla birlikte yüzlerce tavuğun bu virüs nedeniyle telef olduğu öğrenildi. Veteriner Dairesi Müdürü bu salgının geçici bir dönem olduğunu ifade ederek insanlara bulaşma riskinin olmadığını söyledi.

"Yalancı veba" hastalığı, ülke geneline hızla yayılmaya başladı

Hastalığın ortaya çıkmasıyla, üreticiler ve kanatlı hayvan besleyen vatandaşlar, hastalığın insana bulaşıp bulaşmayacağı konusunda korku yaşıyor.

Konuyla ilgili konuşan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim de hastalığın insan üzerinde ciddi bir rahatsızlığa yol açmayacağını fakat hastalıklı olan hayvanlarla temas durumunda gözde ve göz çevresinde iltihaplanma, temas edilen bölgede kızariklık gibi sorunlar çıkarabileceğini söyledi.

Veteriner Dairesi'ne de ulaşılıp konuyla ilgili vatandaşın ne yapması gerektiği konusunda bilgi aldı.

Veteriner Dairesi Müdürlüğünden edindiğimiz bilgide gelen ihbarlara hemen gerekli önlemlerin alındığını ve laboratuar testleri yapıldığı söylendi. Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, Veteriner Dairesi, üreticilere hayvanların bulunduğu yerlerin temizlenmesi için kendilerine ulaşılmasını söyleyip, üreticilere hasta olan kanatlıların   diğer   kanatlılardan   ayrılması tavsiyesinde bulundu ve hastalığın insana bulaşmadığını, korkulacak bir şey olmadığını söyledi.

"ENDİŞELENECEK BİR ŞEY YOK"

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, endişelenecek bir durum olmadığını belirterek, kendilerine de kümes hayvanı ölümleri ile ilgili bilgilerin ulaştığını söyledi.

Söz konusu ihbarlar doğrultusunda olay yerine hemen müdahale ettiklerini belirten Gökşan, duruma göre gereken her türlü uygulamanın yapıldığını ifade etti. Gökşan, bu çerçevede hastalık tespit edilen kümeslerin dezenfekte işlemlerinin yapıldığını, ölen, hasta olan aynı zamanda aynı ortamda bulunan tüm hayvanların usulüne göre itlaf edildiğini belirtti. İlgili bölgenin de sorgulanarak herhangi bir bulaşma durumunun olup olmadığı konusunda da hemen önlem aldıklarını belirten Gökşan, hastalık tespiti durumunda o kümeslerde de aynı uygulamaların yapıldığını kaydetti. Gökşan, diğer sağlıklı kümeslerde de neler yapılacağı noktasında hayvan sahiplerini bilgilendirdiklerini de belirtti.

Gökşan, tüm entegre tesislerle de temasa geçtiklerini buralarda herhangi bir hastalık tespit edilmediğinin altını çizerek entegre tesislerin de gerekli önlemleri almasının sağlandığını dile getirdi. Gökşan, entegre tesislerin önlemlerini önceden almış olduklarını gözlemlediklerini de kaydetti. Tüm ihbarların da değerlendirildiğinin altını çizen Gökşan, söz konusu durumun insan sağlığına herhangi bir etkisi olmadığının da sözlerine ekledi. Gökşan, Güney Kıbrıs'ta da aynı hastalığın görüldüğünü ve aynı önlemlerin alındığını da ifade etti.

"YALANCI VEBA" HASTALIĞININ SONUÇLARI?

Kanatlıların çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalığı olan Newcastle Yalancı Veba hastalığı, zamanında teşhis konarak gerekli önlemler alınmazsa %90-100'e varabilen ölümlere yol açtığından üreticiye büyük ekonomik zararlara neden olabilecek bir hastalıktır.

Enfeksiyona, tavukların yanısıra hindi, güvercin, ördek, kaz, serçe, sülün ve diğer yabani
kanatlılarda da rastlanan hastalığı, hasta hayvanların yumurtalarına vertikal olarak geçebilir ve böyle yumurtalardan yapılan aşılara da bulaşabilir. Virüs, doğal koşullara pek dayanıklı olmamasına rağmen, uygun ortamlarda virüsle bulaşık materyaller içinde, direk güneş ışığının ulaşamadığı yerlerde, haftalarca canlı ve infektif kalabilir.

HASTALIK NASIL BULAŞIR? 

Newcastle virüsü uyarlı konakçıya solunum, sindirim, deri ve göz konjoktivasından girerek hastalık meydana getirebilir. Virüsle bulaşık yem, su, ve diğer maddeler birer hastalık kaynağıdırlar.

Hastalığın hayvanlara naklinde başta insanlar (bakıcılar, ziyaretçiler vs.) olmak üzere yabani kuşlar serçe, güvercin, kumru vs, satın alınarak kümeslere konulan hasta, portör ve gizli ınfekte hayvanlar, kümesin tozlu havasında ve tozlar üzerinde bulunan virüs partikülleri, infekte aşılar, sokucu sinekler, kemiriciler, gaita, diğer canlı ve cansız materyaller viyoller, malzeme, giyim eşyaları, kamyonlar, çizme v.s önemli rollere sahiptir.

Halkın Sesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.