1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TAYYİP ERDOĞAN'IN ZİYARETİ ÖNCESİNDE, BOMBALI SALDIRI!
TAYYİP ERDOĞAN'IN ZİYARETİ ÖNCESİNDE, BOMBALI SALDIRI!

TAYYİP ERDOĞAN'IN ZİYARETİ ÖNCESİNDE, BOMBALI SALDIRI!

Saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti;

A+A-

Somali'de Türk heyetine saldırı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti öncesinde, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk heyetinin kaldığı otel yakınlarında bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 2'si saldırgan 5 kişi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün düzenleyeceği Somali ziyareti öncesi, Mogadişu’daki Türk heyetinin kaldığı otelin önünde bombalı saldırı düzenlendi. El Kaide bağlantılı Eşşebab örgütünün üstlendiği saldırıda 3 Somalili güvenlik görevlisi ve 2 intihar eylemcisi olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı. Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’ın ziyaretinin şu aşamada iptalinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da genellikle yabancıların kaldığı Atfeya Otel olarak da bilinen SYL Otel’e bomba yüklü araç saldırısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Somali’yi ziyaret etme ihtimaline karşılık, diplomatlar ve güvenlik görevlilerinden oluşan heyetin bulunduğu otele düzenlenen saldırıda otelde görevli bir kadın ve intihar eylemcisi olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı.

Güvenlik noktasında patlatıldı

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Öncü giden polislerin kaldığı otele bombalı araçla saldırı düzenlendi. Araç otelin kontrol mekanizmasında patlatıldı. Vatandaşlarımız etkilenmedi” ifadesini kullanırken Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar yaşananları şöyle aktardı: “Bomba yüklü araç güvenlik noktasında patlatıldı. Elimizdeki ilk bilgilere göre güvenlik noktasındaki üç Somalili güvenlik gücü hayatını kaybetti. Saldırganların da iki kişi olduğunu ve aracın içinde öldüklerini öğrendik. Resmi olarak saldırıyı üstlenen bir örgüt yok henüz. Ancak bu saldırıyı yapabilecek kapasitedeki örgütler de belli. Güvenlik önlemleri Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti öncesinde en üst seviyedeydi, akşam  güvenlik önlemlerinin daha da artırılmasını istedik ve artırılacak” dedi. Dışişleri yetkilileri, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin de şu aşamada iptalinin söz konusu olmadığını belirtti.

Eşşebab üstlendi

Reuters, saldırıyı El Kaide bağlantılı Somalili örgüt Eşşebab’ın üstlendiğini bildirdi. Reuters’a konuşan Eşşebab sözcüsü Şeyh Abdiaziz Ebu Musab, “Otele saldırdık ve orda toplanan Somalili polis memurlarını öldürdük” dedi. Bir görgü tanığı Reuters’a yaptığı açıklamada, patlamanın etkisiyle tahrip olan kapının önünde, saldırıda ölen iki polise ve intihar saldırganı olduğu tahmin edilen bir kişiye ait cesetler gördüğünü söyledi. Eşşebab örgütü Türkiye’yi hedef alan açıklamaları, THY güvenlik şefine düzenlediği suikast ve Türk Büyükelçiliği’ne yapılan saldırılarla biliniyor.

Örgüt 2013’de başkent Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği’nin ek binası önünde düzenlediği intihar saldırısıyla gündeme gelmişti. Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önüne araçla gelen üç saldırgandan ikisi çıkan çatışmada öldürülmüş, diğeri üzerindeki bombayı patlatmıştı. Yine Mogadişu’da geçen sene mayıs ayında THY’nin güvenlik hizmeti veren bir firmanın Güvenlik Şefi Sadettin Doğan’a silahlı saldırıda bulunmuştu.

 

Program değişmedi

Davos’ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırıyla ilgili olarak Somali’nin güvenlik riskleri olan bir ülke olduğunu belirterek yine de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programına devam edeceğini bildirdi. Davutoğlu, saldırının doğrudan Türk heyeti hedef alıp almadığının araştırıldığını belirterek “Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor. Riskler olur ama Türkiye’nin böyle riskli durumlarda her zaman kararlı tutumu değişmez” diye konuştu.

Etiyopya ziyareti çerçevesinde temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Addis Ababa Üniversitesi’nde törenle fahri doktora unvanı verildi. Törende konuşan Erdoğan, Somali’de gerçekleştirilen eyleme yönelik olarak “Şu anda burada Somali’den 500 bin sığınmacı var... Dün yine bir terör eylemi oldu Somali’de. Ne adına yapıyorlar bunu? İslam adına yapıyorlarsa, ben bir Müslümanım, İslamda böyle bir şey yok. Bir Müslüman intihar edemez. Bizim dinimizde ‘insanları git öldür’ böyle bir şey yok” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.