1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TAZMİNATI REDDETTİLER, ÖZÜR İSTEDİLER...
TAZMİNATI REDDETTİLER, ÖZÜR İSTEDİLER...

TAZMİNATI REDDETTİLER, ÖZÜR İSTEDİLER...

Tazminatı reddettiler, özür istediler...

A+A-

Japon ordusu tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında seks kölesi olarak kullanılan Güney Koreli kadınlar, tazminat almayı reddederek Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin kendilerinden yüz yüze özür dilemesini istedi.

Güney Koreli 2 mağdur kadın Lee Ok-sun ve Kang Il-chul, düzenledikleri basın toplantısında, iki ülke arasında aralık ayında yapılan ve Japonya'nın köle olarak kullanılan kadınlara 8,3 milyon dolar tazminat ödemesini öngören anlaşmayı kabul etmediklerini açıkladı."Abe ne yapıyor?" diye soran Kang, "O bizim önümüzde diz çöküp özür dilemeli" ifadesini kullandı.

Şu an 80'li yaşlarında olan Lee ve Kang paranın huzurlarını satın alamayacağını vurgulayarak nihai çözümün kendilerine danışılmadan sonuca bağlandığını belirtti.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore'ye aralık ayındaki ziyareti sırasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Abe'nin köle olarak kullanılan kadınlardan genel olarak özür dilemesi ve Japonya'nın mağdurlara 8,3 milyon dolar tazminat ödemesi öngörülmüştü.Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yılları arasında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı. Savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan sadece 50'si şu an hayatta. Mağduriyetlerinin hala devam ettiğini belirten kadınlar, her hafta Japonya’nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto düzenliyor.

Eski Japonya Başbakanı Tomiçi Murayama, 1990'larda iktidarda bulunduğu dönemde İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlar için özür dilemişti. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye da özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi için Japon yetkililere çağrıda bulunmuştu.

Japonya, 1965'te imzalanan anlaşmayla Kore'yi işgal ettiği dönemle ilgili tüm tazminat konularının çözüldüğünü ileri sürüyor. Güney Kore ise bazı vatandaşlarının seks kölesi olarak kullanılması da dahil işlenen savaş suçlarının yeniden ele alınması gerektiğini savunuyor.

Güney Kore'de, Abe ve bazı sağ görüşlü Japon siyasetçilerin Japonya'nın emperyalist geçmişindeki zorbalıklarını kabul etmediği düşünülüyor.     

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.