1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. TC CUMHURBAŞKANI GÜL: GEZİ'DE İLK GÜN OLANLAR YANLIŞTI
TC CUMHURBAŞKANI GÜL: GEZİ'DE İLK GÜN OLANLAR YANLIŞTI

TC CUMHURBAŞKANI GÜL: GEZİ'DE İLK GÜN OLANLAR YANLIŞTI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rize'de Gezi Parkı eylemlerine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

A+A-

Gül'ün açıklamalarından satırbaşları:

Taksim’de olup bitenleri seyredenler birden bire benzerlik kurmaya başladılar. O ülkelerde insanlar demokrasiye geçelim diye ayaklandılar. Türkiye’de böyle talepler yok. Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi insanlar sokakları doldurup iş bulun diyorlar. Türkiye’de böyle şeyler yok. Olup bitenleri ve Türkiye’yi farklı bir noktaya koymak gerekir.

BARIŞÇI GÖSTERİ HAKTIR

Türkiye’nin açık bir toplum olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Barışçı bir şekilde şiddetin içinde olmayan her türlü gösteri, ifade, düşüncelerin açıklanması demokratik haktır. Bunu söylemekle de onur duyuyoruz.

Şiddet vatandaşların hayatını rahatsız edici, kuralları tanımayan, kilit noktaları rahatsız bir şekilde buralar sürekli bir şekilde şiddetle tutulmaya çalışılırsa buna da demokratik hak olarak bakılamaz, Taksim’deki parkta insanlar ne diyor diye kulak vermek de hepimizin görevidir.

ULUSLARARASI BASINA SESLENDİ

Farklı düşünceleri konuşarak, görüşerek hukuk içinde itirazlar olur, bu şekilde şiddetten uzak bir şekilde çözülür.

Bunun bu şekilde olacağına inanıyorum. Şiddetten uzak durmak gerekir. New York’ta da Berlin’de de şiddete müsaade etmezler. Uluslararası basına duyurmak isterim: Türkiye’de olup bitenler farklıdır. Temel hak ve özgürlükler talebiyle değil başka talebi olan insanların sesini duyurmak için Gezi’de eylemi vardır. Dün olduğu gibi şiddete başvuranlar da ayrı bir şeydir. Bunları ayırmamız gerekir. Kurallara herkesin uyması gerekir. Bunları dikkate almak ve dinlemek demokratik olgunluğun gereğidir.

LİDERLER ZİRVESİ YOK

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun liderler zirvesi talebine ilişkin şunları söyledi:

'Parti liderlerinin görüşleri var. Ana muhalefet lideri ile görüştüm. Fikirlerini söyledi. Bütün siyasi partilerin başkanlarını bir araya toplamak zaman zaman olabilir.Ben bu noktada neticeye ne yardımcı oluyor buna bakarım. Bugünkü siyasi ortam içinde çok katkı sağlayacağı kanaatinde değilim.Bunun yerine liderlerle tek tek görüşüp fikirlerini alıp, neticede bunu görüştüğüm diğer liderlere de anlatarak daha faydalı olacağını düşünüyorum. Başbakan’la görüşmemde ana muhalefet  partisinin düşüncelerini paylaşma ve aktarma fırsatı buldum.'

MESAJ ALINDI SÖZÜ

İlk günün bir karmaşası vardı. Başbakan yurtdışındaydı Bugün niçin görüşüyor. Demek ki onların da görüşlerini öğrenmek için. Birinci elden öğrenmek için. Bunlar güzel şeyler. Bunları hep demokratik olgunlukla aşacağız dedik. Bunlar zaafiyet değil demokratik olgunluk.

NUMARASIZ KASKLAR SORUŞTURULUYOR

Herkes her şeyi söyleyebilir. Türkiye açık bir toplum. Türkiye’de olup bitenleri başkasının seyretmesi de normaldir. Kimi vardır ki iyi yayıncılık yapar kimi vardır ki yapmaz. Ortadoğu ülkelerinde bu tip olaylar olurken ne tip maliyetleri oldu değil mi? Burada polisin elinde cop yok. Her polisin miğferinde numaraları yazılı. Gerçi bazısının yok o da soruşturuluyor.

Türkiye’de farklı gazeteler de farklı farklı yansıtıyorlar değil mi?

İNSANLAR GÖRÜŞLERİNİ YAZABİLİR, ÇİZEBİLİR

Ben bir konuşma yaparım. Konuşmanın içinden öyle bir cümle alırsınız ki başka yere gider. Başbakan konuşur bir cümle alırsınız başka bir yere gider. Konuşmaların tamamına bakmak lazım. Bir ülkeyi kim yönetecek? Yolu da seçimdir. Millet iradesiyle sandıktan çıkar. Ama gelişmiş demokrasilerde ki biz de öyleyiz bunun ötesinde yapılacak şeyler var.

Barışçı bir şekilde insanlar görüşlerini ifade edebilir, yazabilir, çizebilir.

Başbakan da ileri demokrasi derken o da bunları kastediyor. Buralarda niyetlerin en iyi şekilde görülmesi gerekir

GEZİ’DE İLK GÜN OLANLAR YANLIŞTI, BUNU POLİS DE GÖRDÜ

Maalesef tabii ki yanlışları görmemiz lazım. Yanlışları biz yanlış olduk demezsek olgunluğumuza yakışmaz.

İlk gün Gezi’de olup bitenler yanlıştı maalesef. Bunu İstanbul polisi de gördü. Dün evvel gün davranışları nasıl farklı Yanlışa da doğru diye ısrar ederseniz inandırıcılığınız gider. Bunu kendileri de gördü. O yüzden kendileri de şiddet olmayan bir gösteriyi ayırt ediyoruz dediler. İlk gün böyle olsaydı belki bu noktalara gelmezdi.

 

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.