1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TC- KKTC HELLİM KOMİTESİ KURULDU; İMALATÇILARIN HABERİ YOK!
TC- KKTC HELLİM KOMİTESİ KURULDU; İMALATÇILARIN HABERİ YOK!

TC- KKTC HELLİM KOMİTESİ KURULDU; İMALATÇILARIN HABERİ YOK!

Çıralı, Hellim Komitesi kurulduğunu açıkladı, Süt Ürünleri İmalatçıları “haberimiz yok” dedi.

A+A-

Sanayi Odası Başkanı Çıralı Kıbrıs Postası’nın haberine göre, içerisinde Türkiye ve KKTC’den temsilcilerin bulunduğu yeni bir ortak hellim komitesinin kurulduğunu açıklarken gelişmeyi Kıbrıs Postası muhabirinden öğrenen Süt Ürünleri İmalatçıları, komiteden haberdar olmadıklarını belirterek ateş püskürdü…

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, içerisinde Türkiye ve KKTC’den temsilcilerin bulunduğu “yeni bir ortak hellim komitesinin kurulduğunu” açıkladı ancak komitenin hangi isimlerden oluştuğuna ilişkin bilgi vermekten kaçındı.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk ise komitenin varlığından haberdar olmadıklarını ifade ederek “Maalesef Sayın Çıralı bu konularda hep kendi bildiklerini yapıyor. Bu konuyla doğrudan ilişkili olan imalatçılar birliğini haberdar etmiyorlar… Hellim konusunda Milli seferberlik ilan edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

En son Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun AB Komisyonu Başkanına yazdığı mektupla yeniden gündeme gelen Hellim krizi, Türkiye ile KKTC arasında kurulduğu belirtilen yeni bir ortak komite ile yeniden gündemde…

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Çıralı Kıbrıs Postası’na Türkiye’den ve KKTC’den temsilcilerin bulunduğu bir ortak hellim komitesinin kurulduğunu açıklarken Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği komiteden haberdar olmadıklarını belirterek ateş püskürdü…

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Türkiye’den ve KKTC’den temsilcilerin bulunduğu bir ortak hellim komitesinin kurulduğunu belirtti. Çıralı komitenin hangi isimlerden oluştuğuna ilişkin ise bilgi vermedi…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) Kıbrıs adasının ürünü olarak tescil ettirdiği hellim peyniri için, Güney Kıbrıs’ın AB düzeyinde sadece Güney için yaptığı coğrafi işaret tescil başvurusu, KKTC’deki üreticiyi zora sokmuştu.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker'e mektubu ardından Meclis Başkanı Sibel Siber de 4 ay önce meclis başkanlığınca bir mektup gönderildiğini açıklamıştı.

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı: “Ortak Hellim komitesi kuruldu”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Türkiye ile KKTC arasında iki ortak hellim komite kurulduğunu belirtti. Çıralı komitenin içeriği ve kimlerden oluştuğuna ilişkin ise bilgi vermedi. Çıralı şöyle dedi; “Kuzeyin de girişimleri var. Basına yansımıyor ama devam ediyor. Biz oda olarak AB ülke elçilerine ziyaretler yapıyoruz. Hellim konusunda haklılığımız anlatıyoruz. Brüksel’de de hukukçumuz var. Oradaki temsilciliğimiz vasıtasıyla hellim konusundaki ilgili davayı yürütüyoruz. Türkiye de hellimin Kıbrıs’a ait bir ürün olduğunu kabul ediyor ve AB’deki tescilin Kuzey Kıbrıs’ın lehine neticelenmesi için da çalışmalar yapılıyor. Zaten TC ile Kıbrıs arasında iki ortak komite oluşturuldu. Çalışma grubu oluşturuldu. Herkes olumlu bakar yalnız bu tescilden zarar görebilecek olan üretici olabilir. Bu normaldir. Nasıl ki Güneyde büyük baş hayvan üreticileri bu tecile karşıdırlar süt oranlarından dolayı. Kuzeyde de başka ülkede hellim adı altında bu tescile karşı bir duruş sergiler. Çok minimal düzeydedir bunlar ama. Yani 60’da biri sadece farklı düşünebilir.”

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Avunduk: “Milli seferberlik ilan edilmesi gerekir”

Sanayi Odası Başkanı Çıralı Kıbrıs Postası’na Türkiye’den ve KKTC’den temsilcilerin bulunduğu bir ortak hellim komitesinin kurulduğunu açıklarken Kıbrıs PostasI’nın ulaştığı Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği komiteden haberdar olmadıklarını belirterek ateş püskürdü…

Birlik Başkanı Ali Çıralıyı suçladı.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk “Ekonomik ve siyasi seferberlik ilan edilmesi gerekir. KKTC’nin yıllık ihracatı yaklaşık 133 bin milyon dolar ve bunun da yaklaşık 37 milyon doları hellimdir. Bunu göz önünde bulundurarak KKTC ekonomisinde ciddi bir potansiyeli var. Biz hellime gerekli itinanın gösterilmediğini düşünüyoruz. Çünkü hakikaten bu konuda bir milli seferberlik ilan edilmesi gerekir. Rumlarla bizim aramızdaki en büyük kavgalardan birisi de hellimdir. Aynı siyasi belirsizlik KKTC’nin tanınmaması gibi hellimde de vardır. Özellikle Kasulidis’in açıklaması dikkate alınırsa ‘Kontrol edilemeyen bölgelerde üretim yapıldığı için bunun tanınmayacağı’ yönünde. Onların kontrolü dışındaki alanlarda yapılan üretimi tanımıyorlar. ‘Biz sizi KKTC veya Kıbrıs Türk halkı olarak kabul etmediğimiz gibi yaptığınız üretimi de kabul etmiyoruz’ diyorlar. ABAD kararlarında olduğu gibi dar boğaza sıkıştırarak yapılan şey, hellimle ilgili olarak yapılıyor ve kabul edilemez bir anlaşmaya zorluyorlar” dedi.

“Yüzlerce insan mağdur olacak”

Hükümeti girişim yapmaya davet eden Avunduk sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüm bunları göz önüne aldığımızda bizdeki siyasiler ve STÖ’lerin yapması gereken özellikle hellim ithalatı ve ihracatı yapanlarla istişare halinde olup seferberlik ilan edilmeli. Sadece hellim imalatıyla uğraşan insanlar değil 3 bin hayvan üreticisi, bunlara yem sağlayanlar, çiftçiler de mağdur olacak. Yaklaşık 55 bin insan doğrudan ya da dolaylı bu sektörden ekmek yiyor. Gerek AB ve gerek Türkiye nezdinden sürekli bu konuda çalışma yapılmalı. Koordinasyon merkezinin mahkeme konularında yardımı var. Bu tescil sadece AB içinde olmamalı. Bu tescil AB’de geçerse AB sınırlarında geçerli olacak. Biz Türkiye’ye ve körfez ülkelerine de satıyoruz. Körfez ülkelerinde hellimi tescil edemedik. Hükümet bunun için de girişim yapmalı…”

“Komiteden haberimiz yok”

“Türkiye’de hellim üreten iki firma var biri Türkiye’li biri KKTC’li… Sanayi Odası yanlış bilgi veriyor. Türkiye’de satılan hellimlerin yüzde 10’u bile Türkiye’deki firmalar tarafından üretilmiyor. Yüzde 90’a yakını KKTC’li üreticilerindir. Bunun ispatına da hazırım. Sanayi Odası yanlış bilgi veriyor.

Maalesef Sayın Ali Çıralı bu konularda hep kendi bildiklerini yapıyor. Bizim hellim konusunda TC ile KKTC arasında bir komite kurulduğuna dair bilgimiz yok. Bize haber verilmedi. Bu konudan direk etkilenen imalatçılar birliğini haberdar etmiyorlar. Bu bile bizim aslında bu konuda ne kadar az bilgilendirildiğimizi göstermektedir. Bu konu en önemli konularımızdan birisidir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.