1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TC UYRUKLU KİŞİLERİN KKTC KİMLİĞİ ÇİLESİ
TC UYRUKLU KİŞİLERİN KKTC KİMLİĞİ ÇİLESİ

TC UYRUKLU KİŞİLERİN KKTC KİMLİĞİ ÇİLESİ

Yıllardır Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan ve çalışmak için ülkemize gelen Türkiye uyruklu insanlar artık çileden çıkmış durumda. Kimisi vatandaşlık alamadığı için ülkesine dönme kararı alırken, kimisi de

A+A-

 

FASULYENİN YAHNİSİ GİTTİ GELDİ AYNISI!

Yıllardır Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan ve çalışmak için ülkemize gelen Türkiye uyruklu insanlar artık çileden çıkmış durumda. Kimisi vatandaşlık alamadığı için ülkesine dönme kararı alırken, kimisi de ‘Vatandaşlıktan soğuduk, kimlik de vatandaşlık da onların olsun’ diyerek İçişleri Bakanlığı’na olan tepkisini dile getirdi.

 

CTP hükümeti ile UBP hükümetinin birbirinden farkı olmadığını iddia eden insanlar, sürekli olarak bu iki partinin iktidara gelmesinden ve haklarını alamamaktan bıktıklarını ifade ettiler. İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak nasıl bir çalışma yaptığını merak eden ve vatandaşlık almak için yıllardır bekleyen insanlar, devlet tarafından mağdur edildiklerini iddia ettiler.


İçişleri Bakanlığı’nda gördükleri muameleden memnun olmayan kişiler, gelişigüzel ve torpil sonucu birçok insanın vatandaş olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olmadığını savundu.

  

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan TC uyruklu kişiler yıllardır vatandaş olamadıklarından yakındı. İnsanlar, vatandaş olmak için gereken belgeleri tamamladıkları halde haklarını alamadıklarını iddia ederek, hükümetin sürekli değişmesinden şikâyet ettiler. UBP hükümeti döneminde vatandaşlık başvurusu yapan kişiler, CTP hükümetinin iktidara geldiği zaman neden bu başvuruları iptal ettiğini sordular. Yıllardan beridir Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan ve ülkeye verdikleri hizmetin karşılığı olarak hakları olan vatandaşlığı almak isteyen şahıslar, artık bu düşünceden vazgeçtiklerini ve vatandaşlık konusundan soğuduklarını ifade ettiler. Vatandaş olamayan kişilerden konuyla ilgili olarak şu görüşleri aldık:

 

Bekir Ceylan

“ Ben 1987’den beri Kıbrıs’tayım. 1992 yılında vatandaşlık için müracaat ettim. 6 yıl aralıksız Türkiye’de kaldığım için bu başvurum iptal edildi. Çalışma iznim başka yere aktarıldı. Ben burada menfaatçilik olduğunu gördüm. Ben torpille değil, hakkımla vatandaşlık almak istedim. Hükümet değişiyor ve vatandaşlıklar kalıyor. Yeni bir başvuru için her şeye sıfırdan başlamak lazım. Hâlâ bugün birine para yedirirsen seni vatandaş yapar. 22 yıldan sonra bana beyaz kimliği verseler ben ne yapacağım? Artık soğuduğum için vatandaş olmak istemiyorum. Yetkili yada menfaatli birini tanıyorsanız o sizi vatandaş yapar. Ben istemiyorum vatandaşlıkları onların olsun.”

Fatih Güner

“1993 yılından beridir Kıbrıs’tayım. Vatandaşlık için başvuru yaptım ve 2003 yılında UBP hükümeti döneminde vatandaşlığım onaylandı. Yoğun bir vatandaşlık talebinden dolayı Muhaceret Dairesi’nde iş yavaşlatma oldu. Sonra seçim araya girdi. Tekrar CTP hükümeti başa gelince bizim işlemler iptal edildi. Ben ilkokuldan üniversiteye kadar burada okudum ve okulum bitince bana dediler ki ‘adada 1 ay kalabilirsin’ çünkü öğrencilik dönemim bitmişti. Ailem burada, nereye gideceğim ben?Her zaman derler ya illa ki dayının olması lazım, torpilimiz yok diye vatandaş olamadık.

TC Elçiliği mademki benim elçim, neden benim haklarımı savunmuyor. Ben 21 yıldır bu adada yaşıyorum, bütün okul hayatım bu adada geçti ve bana Türkiye’ye git diyorlar. Benim bütün çevrem burada, ben Türkiye’ye dönüp ne yapacağım? Askerlik dönemim geldi ve Türkiye’ye gidip görevimi yaptım. Benim bu adada kötü bir sicilim yok. İlla ki torpil olması mı gerekir? İnsan var ki ünlü bir oyuncuymuş diye adaya ayak basmıyor ama vatandaş oluyor. Bu nasıl iştir? Ben burada yaşıyorum, ben buranın insanı değil miyim? Bizi niye vatandaş yapmıyorlar? Hükümetin başına bir UBP geliyor bir CTP geliyor. Ben bir farkını göremedim. Hangisi sosyalist, hangisi insanların sıkıntılarına çare bulabiliyor? Bu hakkı kazanmışsak hakkımızı versinler. Bu insanlara vatandaşlık vermediler, seçim zamanı bize gelip neyin siyasetini yapıyorlar? Beyaz kimlik nedir? Ben seni insan yerine koymuyorum demektir. Niye yıllarımı ben bu adaya verdim? Ben Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yim diyorlarsa, hak eden insanlara hakkının verilmesi gerekir.”

Fatma Yengeç

“ Biz 1985 yılından beridir burada yaşıyoruz. Eşimle beraber vatandaşlık için başvuru yaptık ama her defasında mağdur edildik. Hükümet değişti, devlet daireleri gerekli belgeleri vermede bize zorluk çıkardılar. Çocuklarımız Kıbrıs’ta doğdu, onlara da vatandaşlık vermiyorlar. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir ülkede 5 yıl kalmışsanız veya çocuğunuz orada doğmuşsa hemen vatandaşlık veriliyor. Biz artık usandık, bu vatandaşlık bizim hakkımızdır. Eşim yıllarca bu ülkeye hizmet verdi. Hadi bize vatandaşlık vermediler, bari çocuklarımıza verselerdi de bazı durumlarda onlar zorluk yaşamasaydı.

Biz bu kadar sene burada ezildik, biz düzen bir yuva kurduk ama sırf bu yüzden her şeyi bozup, Türkiye’ye geri döneceğiz. Çünkü biz şunu anladık, bu ülkeden bize hayır yok. CTP hükümeti geliyor, UBP döneminde yapılan vatandaşlık başvurularını iptal ediyor. UBP hükümeti geliyor, CTP zamanında yapılan başvuruları iptal ediyor. Biz hükümetin oyuncağı mıyız? Bizimle resmen alay ediyorlar. Tek istediğimiz hakkımız olan vatandaşlığı almak ve burada rahat yaşamak. Bizi artık bıktırdılar, istemiyoruz, ne vatandaşlık ne beyaz kimlik. Gittiğimiz her yerde bize sorun çıkartıyorlar, önce ‘vatandaş mısın’ diye soruyorlar ‘değiliz’ diyoruz ve bize kötü muamele yapıyorlar. Biz yıllarca burada çalıştık, vergimizi ödedik, devlete hizmet verdik. Bunun karşılığında devlet ne yaptı? Bir vatandaşlığı 29 yıldır veremedi. Bundan sonra da hiç vermesin istemiyorum.”

Cem Dağtekin

“ Yaklaşık 11 yıldır Kıbrıs’tayız ve 2 çocuğum da burada doğdu. Çocukların doğum dosyası hazırlandığında, üzerine ‘TC’ ve ‘Vatandaş değildir’ yazısı yazıyorlar. Biz bu ülkeyi, değişmeyen eski geleneklerini seviyoruz. Siyasi tarafımız olsaydı, vatandaşlığı çoktan alırdık. Her şeyden önce muhaceret izni ile alakalı uygulama, başlı başına bir hengâmedir. Oturma ve çalışma iznimiz vardır. Birçok konuda ayrımcılık yapılıyor. Değil ikinci sınıf insan muamelesi, resmen beşinci sınıf insan muamelesi görüyoruz.

Buradan gidiyorduk ama pasaporttaki mühürlerden dolayı, bir bürokrat ‘gitmeyin yazık olur, bir süre sonra vatandaşlık alma hakkınız olabilir’ dedi. Bu sebepten dolayı, biz de gitmedik kaldık. Zamanı gelince herkese vatandaşlık verilir düşüncesiyle, başvuru yapmadık. Bu ülkede beceriksiz bir zihniyet var. Gelişigüzel uygulamalar var, bu yüzden memleketimize geri dönmeyi düşünüyoruz.”

 

Haberal Kıbrıslı

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.